Reklama

Reklama

Melanie: Dar života a smrti

  • Česko Nejnadanější dívka (festivalový název) (více)
Trailer 1

Film se odehrává v blízké budoucnosti, kdy je lidstvo téměř vyhubeno kvůli parazitické houbě, která se přenáší lidskými tekutinami. Infikovaní lidé se rychle mění v bezduché zombie, kterým se říká „hladoví“. Jedinou nadějí lidstva je malá skupina hybridních dětí druhé generace, které také patří k hladovým, ale mají schopnost myslet a učit se. Děti jsou vězněny na vojenské základně pod vedením seržanta Parkse a chodí zde i do školy, kde s nimi experimentuje doktorka Caldwellová. Hlavní učitelkou je Helen Justineauová, která zodpovídá za vzdělání dětí. Mezi dětmi vyniká nadaná dívka Melanie, která si k Helen vytvoří silné citové pouto. Když základnu přepadnou „hladoví“, Melanie uteče a spolu s ní i Helen, Caldwellová a dva přeživší vojáci, Gallagher a Dillon. Melanie má celou dobu náhubek, aby ostatní nepokousala či nesežrala. Dillon je při dalším útoku hladových zombie zabit. Skupina dojde pěšky do Londýna, kde potkává zástupy hladových. Ti je ale necítí, protože se členové skupiny namazali blokovacím gelem. Na noc se uzavřou v opuštěné laboratoři. Caldwellová prozrazuje, že hladové děti druhé generace byly objeveny jako novorozeňata poté, co zabily své matky… (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (165)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Dětská/Teen dystopie je vážně metla současné filmové tvorby, žánru sci-fi především. Naštěstí nepostihla zlaté období z přelomu století, jinak by vzniklo tak maximálně "28 životních lásek poté", "Úsvit rtěnek" a "REC" by se netočil v činžáku, ale ve fotbalové akademii FC Barcelona. Tento film je ukázkovým příkladem, že pokud by v něm nebylo ani jedno dítě (a je mi fakt u prdele, že jde o adaptaci knihy), pak mohl fanoušek žánru dostat po hodně dlouhé době skutečně nadprůměrný zombie film z postapokalyptického prostředí, ve kterém nechybí nic, co musí žánr v 21. století obsahovat, a to je především nebezpečnost samotných zombies (ne, vy šetřílci z WD, s těmi svými ploužícími se parodiemi a telenovelou se můžete jít zahrabat do minulého století, kam patříte). Bohužel, ačkoliv je zde krev, akce a na zombie horor celkem stereotypní ale stále fungující zápletka, nestojí to v podstatě za pozornost. Čtvrtinu stopáže tvoří výuka dětí v provizorní škole a kolem poloviny jakési nezajímavé sledování holky jak chodí po městě, což bylo až nesnesitelné ve chvíli, kdy si dala s dalšími dětmi batlle, kdo bude lépe parodovat zvířecí chování, drsně se tvářit, dětským hlasem řvát a rozmachovat se s ohebnou gumovou napodobeninou baseballové pálky, kterou se postprodukce ani neobtěžovala zamaskovat nějakým důmyslnějším střihem. Bylo mi až trapně za dospělé herce, když kolem nich ve vážně se beroucím hororovém filmu pobíhala školka a cenila na ně teatrálně zuby, aby demonstrovala svojí nesmírnou nebezpečnost. Dospělí herci tedy dostali k dispozici tu zbylou čtvrtinu filmu k nástřelu celé zápletky a reálií zničeného světa, předvedení akce a vlastně všeho zábavného, co ve filmu za ty dvě hodiny bylo. Zbytek tvořil již zmíněný balast v podobě cesty do duše dítěte, jehož mozek je obklopen houbou - jo, bylo to přesně tak debilní jak to zní. 60 % ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý, inteligentný a do istej miery aj originálny zombie horor, ktorý sa okrem bežnej subžánrovej schémy nákaza - premena - útok celkom úspešne snaží aj o nejaký ten hlbší rozmer. Tematicky mi The Girl with All the Gifts trochu pripomínal vynikajúcu Inváziu lupičov tiel z roku 1978. Páči sa mi netuctový štýl režiséra Colma McCarthyho, ktorý to má celé na svedomí a v minulosti zaujal už svojráznym Outcastom. Verím tomu, že keby mal k dispozícii štedrejší rozpočet než 5 miliónov dolárov, tak by sa s týmto námetom dokázal rozšupnúť do veľmi zaujímavých kontúr. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

„The Girl with All the Gifts“ nemá vyloženě akční tempo, ale přece jen je to film o zombie, a tak zde akce nechybí. Mnohem zajímavější jsou ale ty pomalé scény, kdy třeba jedna mezi chodci je skutečně povedená, i když vedená nakonec zbytečně hystericky. Velmi dobře zahraný film, který navíc vyniká svou originalitou. V zombie žánru je to prostě parádní spojení, které stojí za to. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Chtěla bys kočku, Mel ??" - "Už jsem jednu měla.." ;) Ačkoli přeživší lidé pro mutanty jako Pandora, totiž živá mrtvá Melanie, neměli výraz, mě napadají hned dva, ale pro tenhle malý velký biják.. Totiž jednak famózní, coby adaptace skvostné Careyho mnohovrstevnaté dystopie, a druhak inspirativní, s ohledem na poměrně vytěžený zombie subžánr.. Podobně progresivní snímek tu totiž nebyl od Zombielandu, který však k žánru přistupoval naprosto odlišně.. Cynické, temné a naprosto dechberoucí !! Talentovaný Colm McCarthy překvapil i uchvátil.. A Glenn Close znovu dává vzpomenout na své nejlepší a zejména trestuhodně nedoceněné role.. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Zombie horor, co kouká na druhou stranu barikády. Hlavní postavou je totiž malá Venus Williams (jen s hnusnym přízvukem), která se otrocky strašně ráda učí dějinám a po vzoru Hannibala Lectera nosí na držce masku. Proč? Protože i navzdory svýmu masožravýmu původu lidi nežere, nýbrž se chce kamarádit. A to natolik, že je schopna odlákat pozornost svých mrtvých nejbližších ke kusu štěkajícího masa. Sama totiž lidskou potravou pohrdá a radši se cpe potulnýma kočkama nebo holubama. Pche! Ústřední nápad teda zajímavej, i když těžko uvěřitelnej už od dob Romera. Snímek má však svojí specifickou atmošku a několik povedenejch davovejch scén. Bohužel s postavama je to horší: ty - snad až na výjimku skvěle proradný Glenn Close - jsou těžce zaměnitelný a koukat v zombie hororu na Mirka Dušína s kozama fakt nemusim. ()

Galerie (98)

Zajímavosti (1)

  • Doktorka Caldwell (Glenn Close) ve filmu říká, že proměnu lidí v zombie má na svědomí houba Ophiocordyceps Unilateralis. Tato houba skutečně existuje a přezdívá se jí „zombie houba“. Avšak nenapadá člověka, nýbrž blanokřídlý hmyz. Především pak mravence rodu Camponotus. (efenberger)

Reklama

Reklama