Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (204)

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Filmy odehrávající se v sedmdesátkách mám rád a když jde navíc pohled za železnou oponu podle skutečné události, mám vždy vysoká očekávání. V případě Balónu byla naplněna (skoro) bezezbytku. Film má totiž zbytečně dvě hodiny na to, že linka je celkem jasná. Hodně se proto udržuje zbytečné drama ve fňukacích scénách “my to nedokážeme”, nebo trapností jako “holka od vedle”. Navíc film používá hodně berliček (léky, školka), tak by film mohl letět jak Wartburg z útesu. Jenže neletí. Fenomenální je první a poslední 1/2 hodina. Prostředek už tak moc ne. Třeba celý “blok Berlín” tam být nemusel a nic by se nestalo. Provedení je ale fenomenální a malé významné plus má i Faora-UI v malé vedlejší roli učitelky ve školce :). ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Velké tragické a pohříchu filmaři (zvlášť českými) nepříliš objevené a probádané téma Železná opona a neuvěřitelné příběhy jejího překonávání. Je dobře, že se tyhle filmy točí a že se mladým generacím ukazuje, co byl ten komunistický či socialistický ,,ráj" vlastně zač, k snímku samotnému mám jen jednu výhradu - to štěstí, které tvůrci přisoudili těm dvěma unikajícím rodinám, bylo až hollywoodské - upřednostnil bych míň scénáristického tlačení na pilu... ()

Reklama

Laxik 

všechny recenze uživatele

Zrzavá německá Sigourney Weaver a film, který sice není ani zdaleka tak nudný jako jeho název, ale ani omylem se neblíží napínavosti, kterou se divákovi snaží vsugerovat soundtrackem – na plné koule vyhrávajícím symfonickým mutantíkem zrozeným z něžného, skoro až vznešeného (i když maličko bezduchého) milování mezi hudebními podkresy náhodné bondovky a Pána prstenů. Postavy a herci fajn, lehce přehnané východoněmecké retro panoptikum docela taky, ale ten příběh! Jako by kráva v hubě přežvejkala všechny biografie tohohle typu a slinama je slepila v jeden nemastný neslaný kousek, kterému musí po emocionální stránce pomáhat již zmíněný soundtrack. Ten je ale kolikrát až příliš horlivý a v nejvelkolepějších momentech buď vytrhává z dění, nebo rovnou působí směšně. ()

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Vítejte na palubě společnosti Der Baloon, v následujícich pár týdnech, možná ucítíte mírné otřesy v turbulenci, proto nedoporučujeme koukat z okýnka, místní plynové plyny v ovzduší můžou být pro člověka toxické až jedovaté. Doufám, že jsme si pro cestu nezapomněli vzít plynové masky a potápěčské brýle.. Děkujeme, že jste si vybrali naši aerolinku.. Zajimavý příběh, dokonce podle nějakých skutečných událostí.. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tak krásné a napínavé. Celý film jste napnutí jako struny, jak to vlastně dopadne a jestli to stihnou a jestli se jim to povede. Nebudu vám to prozrazovat, na to se musíte podívat jen vy. Nicméně ten konec opravdu stojí za to. Celý snímek to posune někam dál a jinam a atmosféru to jen umocní, stejně jako váš pocit po zhlédnutí. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Jde o druhé filmové zpracování útěku rodin Strelzykových a Wetzelových. Už v roce 1982 se tématu chytilo studio Disney a natočilo kritiky i zmíněnými rodinami nepříliš dobře přijaté drama Noční přechod (1981) s Johnem Hurtem v hlavní roli. (Saur.us)
  • Po pádu berlínské zdi se Strelzykovi vrátili do Poessnecku. Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) zemřel v roce 2017. (klukluka)
  • Natáčelo se v Mnichově, Umgebungu, Nordhalbenu, Durynsku a Berlíně od 18.9 do 24.11.2017. (griph)

Reklama

Reklama