Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kyjevská Rus, konec 10. století. Po smrti vládce Kyjevské Rusi Svjatoslava I. vypukl bratrovražedný boj mezi jeho syny. Z něj vychází vítězně Jaropolk. Oleg je mrtev a mladý kníže Vladimir prchá do Švédska. Zde během let shromáždí vojsko vikingských žoldáků a v jeho čele se vrací, aby dobyl Kyjev a sjednotil říši. (Bohemia MP)

Videa (1)

Trailer

Recenze (160)

majo25 

všechny recenze uživatele

Spektakulárny ruský epos, ktorého vizuál a výprava sa pokojne môže rovnať hollywoodskym veľkofilmom. Aspoň čo sa týka vizuálu a veľkolepej výpravy. Príbeh je už trochu krkolomnejší, chvíľu trvá, o čo všetkým ide a zdá sa každému ide o niečo iné. Zo začiatku som sa strácal v menách i postavách, naviac každý druhý mal dlhé vlasy, prípadne aj bradu a rozlišovať ich bol neraz problém. Čo však neznamená, že aj herci boli jeden ako druhý, práve naopak, v Rusku vyrástla jedna či dokonca rovno dve silné herecké generácie a obsadenie je starostlivo vyberané. Na akciu i masové scény sa pozeralo veľmi dobre, aj keď nejaké prehnané veci sa aj tam vyskytli - napr. "splavovanie" riečnymi loďami na blate. Záver vyviera trochu do ztratena a je trochu škoda, že nekončí napr. veľkolepou záverečnou bitkou. Pre Rusov je však kontakt s kresťanstvom niečo ako osvietenie, ktoré zjavne prevyšuje svetské boje. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Po několika úžasných filmových zážitcích, pocházejících z Ruských luhů a plání, přišlo nyní s Vikingem docela výrazné zklamání, jelikož prakticky jediné, co jsem na této podívané dokázal vnímat jako pozitivum, byla působivá atmosféra, dominující syrovým a špinavým vizuálem, zbytek je ale skutečně buď jen průměrný, v mnoha ohledech pak až vyloženě slabý odvar, kam musím hned na prvním místě zařadit opravdu nezáživnou, až dokonce ubíjející zápletku, která krom tuctovosti vážně nenabízí nic jiného. Ten příběh nemá šmrnc, nápad, spád, hodně se tu jen nudně kecá, nemá to žádný pořádný vývoj, gradaci a prostě vůbec ve mně nedokázal vyvolat jakýkoliv zájem. Za slabou pak považuji i akci, která sice hned na začátku, při lovu bizona, navnadí na slušnou jízdu, nic podobně efektního a choreograficky zajímavého se už ale v následujících minutách neobjeví , a zbytek akce tak tvořili jen nepřehledné, chaotické a nezábavné souboje, postrádající jakoukoliv velkolepost a navíc i nějaké ty explicitnější scény, což vzhledem k již zmíněnému špinavému vizuálnímu zpracování také moc nechápu, nehledě na to, že jí vlastně ani moc nebylo. Co se jinak postav a jejich hereckých představitelů týče, to bych zařadil do té kategorie průměrné, filmu tudíž neublížili, zároveň ho ale ani nijak neoživili. Napětí a emoce tu pak chyběli úplně, takže opakuji, jak mě Rusové posledních pár filmů nadchli, tak v tomto případě došlo ke zcela opačnému efektu, bylo to strašně dlouhé, nezáživné, neefektní, zkrátka nic, moc. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Čo sa týka vizuálneho zobrazenia historického sveta ( výprava, kostýmy ) a technického prevedenia bojových scén, ide o jeden z najlepších historických spektáklov posledných rokov. Lenže snímok obsahuje aj dialógové scény a tie akoby vypadli z nejakého slovenského televízneho seriálu plného intríg a umelej romantiky. Viem si preto predstaviť, ako by taká pocta nejakému ( ako spomína Cervenak ) Slovanskému kráľovičovi dopadla. Malo by to všetko, okrem tých bojov. A šup s tým rovno na TV Šľachtičná. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Prototyp zábavné kraviny, kde se nešetřilo na výpravě, ale zřejmě proto už nezbylo na papíry pro další verze scénáře, protože ten je, mírně řečeno, pitomý jako lobotomizovaný křeček, co vede Arménský klub přátel Ordinace v růžové zahradě. A je to hrozná škoda, protože rublů se utratilo hodně a film je prostě sympatický. Ale scénář, který působí jako slepenec tří slabších dílů z Vikings, postrádá nějakou pořádnou gradaci na konci a popravdě, poslední půlhodina je asi nejslabší. Jenže... Jsou tam Vikingové a rusácí, co mají hodně ostrejch seker, to ke štěstí stačí (o=´ ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Pozitiva: výtečný zeměpisný a historický výlet. Fakta jsem si byl nucen dohledat, řada výborných kulturních a civilizačních kontrastů- Rusové- Pečeněhové- Byzantinci. Bojové scény, stavby měst, lokace. Negativa: Vladimíra bych jako knížete nikdy nedokázal následovat. Ta postava není vůdcem význačným rodem ani vlastnostmi, při první příležitosti by ho někdo v noci podřízl. Tady je celý průser filmu, jelikož to nefunguje ani jako hrdinský epos, ani jako legenda o svatém Vladimírovi. Vladimír je úplně bezkrevný a nerozhodný "vůdce", družina by ho sama zabila a našla si jiného. Doba byla tvrdá a měkoně by si do čela lidi nedali. Neztotožnil jsem se s ním. 60% ()

Galerie (72)

Zajímavosti (8)

  • Okrem Ruska, kde prebiehala väčšina natáčania, pracovali filmári aj v talianskej Ravenne. (MikaelSVK)
  • Film byl natočen ve dvou verzích, jedné „rodinné“ a jedné „nepřístupné“. (ČSFD)

Reklama

Reklama