Reklama

Reklama

Proposition

  • Austrálie The Proposition (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film se odehrává v drsném a neúprosném prostředí australského vnitrozemí na konci 19. století. Proposition je ohromujícím příběhem oddanosti, odplaty a hledání spravedlnosti v zemi bez pravidel. Charlie Burns (Guy Pearce) je odpadlík, žijící se svými dvěma bratry mimo hranice zákona. Artur (Danny Huston) a Mikey (Richard Wilson) jsou hledaní pro znásilnění a vraždu. Když se kapitánu Stanleymu (Ray Winstone) podaří zatknout Charlieho a Mikeyho, udělá Charliemu složitý návrh - skoncovat s brutalitou, jež je obklopuje. Aby Charlie zachránil svého bratra před oprátkou, musí najít a zabít Arthura, svého psychopatického staršího bratra, o němž si Stanley myslí, že je hlavním viníkem násilí. Oba muži čelí nemožnému morálnímu dilematu, které vede k vražednému vyvrcholení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (401)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ohromující. Jo, to je myslím přesně to slovo, které tenhle film vystihuje nejvíce. Proposition je prvním filmem, který jsem viděl na svojí nové televizi, a obojí v této zatěžkávací zkoušce obstálo :) Tenhle biják je natočený v podmanivě uhrančivých lokacích, které nutně vyžadují pořádnou obrazovku, aby byl filmový zážitek dokonalý. Bože, některé záběry byly možná to nejlepší, co jsem za poslední dobu ve filmu viděl. A jestliže jsem většinu děje shledal na lepší 4*, odzbrojující závěr mě zbavil pochybnosti a vytáhl můj dojem na maximum. Ostatně, to by v tom byl čert, abych nebyl unešen filmem, pod jehož hudbou a scénářem je podepsán můj oblíbenec z nejmilejších, Nick Cave. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Recenzia filmu č.400. Mohlo by sa zdať, že charakterové karty sú rozdané presne podľa westernového mustra, tak ako ich žánrové krídla obhajujú už desaťročia. Dobro verzus zlo sa ale nekoná. Režisér John Hillcoat pod Caveovou inspiračnou vlnou servíruje tak nejednoznačné postavy, ako je to len možné. Čoskoro zistíte, že obaja muži stoja na rovnakej strane barikády a keby mali v živote rovnaké možnosti, pravdepodobne by skončili tam, čo ten druhý. Rovní chlapi s rovnými zásadami a povedomým, že sú isté veci, ktoré musíte urobiť, inak by ste sa hanbili pozrieť svojmu druhovi do očí. Krajina v hrubých obrysoch a neviditeľným horizontom je to pravé miesto, kde sa môže lámať chlieb v rámci najstaršej zásady, ktorú mužský svet pozná – cti. Po veľmi pôsobivých úvodných titulkoch sprevádzaných archívnymi fotografiami osídľovania Austrálie v 19.storočí a tradičnou austrálskou riekankou sa vzápätí dostávame do zbesilej prestrelky medzi dvoma miestnymi padúchmi a „mužmi zákona“. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

První australský western co jsem viděl a je to síla. Exteriéry jsou úchvatné a dodávají filmu skvělou atmosféru bohem zapomenuté pustiny, jakou známe z "Mad Maxe." Hodně naturalistické scény jsou tu všude a i když se film důsledně vyhýbá akci, mrtvol je tu dost. Chvílema, když byly záběry na Guye Pearce jedoucího pustinou a do toho hrála meditativní hudba jsem si vzpoměl na Jarmuschova "Dead mana" se kterým má "Proposition" trochu společeného. Co se týče špinavosti a upocenosti lidí, tak je tu zase inspirace Spaghetti westernama, spíše než učesanými americkými kovboji. Kdyby nebylo Emily Watson možná bych šel s hodnocením ještě výše, a možná časem stejně půjdu. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Jeden z "experimentálnych" westernov, ktorých sa v poslednych rokoch urodilo viacej ( Summer Love, Seraphim Falls, No Country for old man) a jeden z tých najvydarenejších. Hypnotická hudba, špina, krv, smrť, brutálny vrah ktorý ak prave niekomu nepodrezáva hrdlo, filozofuje nad zmyslom života. Nikto nieje nevinný, nikto vinný nieje aspoň bez štipky ľútosti a svedomia, cesta zákonu vedie cez krvou postriekané uličky zločinu a zločin je zákonom samotným. Vyberte si z toho čo chcete, ale verte mi, srdce filmového fanúšika nemôže zostať nepoznačené. (9/10) ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Velmi působivé, to především... je vidět, že western ještě zdaleka není mrtev, alespoň ne v klasické podobě... Jarmushův Mrtvý muž či právě Hillcoatův Propostion jsou toho jasným důkazem. Hodně lidí si tenhle kousek asi bude spojovat zejména se jménem Nicka Cavea, autora scénáře a hudby, chtěl bych ale podotknout, že velkou zásluhu za dobrý dojem z filmu mají také všichni ostatní tvůrci v čele s režisérem, který ze scénáře podle mě přenesl do snímku to nejdůležitější a nejpůsobivější a to kontrast drsného australského života, reprezentovaný většinou charakterů a především pak psaneckou bandou Arhtura Burnse a civilizovaného života, jakousi ozvěnu domovské Anglie, kterou si na nový kontinent dovezli manželé Stanlyovi. Mezi těmito zcela jasnými protiklady stojí Charlie Burns (v podání přesvědčivého Guye Pearce), který je pod břemenem onoho Návrhu nucen k velice kruté (ačkoliv ne přímo Sofiině) volbě. No a nesmím zapomenout na drsnou krásu australské přírody, která tvoří k celému vypjatému příběhu perfektní kulisu. 80% ()

Galerie (68)

Zajímavosti (15)

  • Nezávislé australské drama vydělalo distributorovi First Look během prvních třech dnů promítaní (5. – 7. 5. 2006) v USA 32 681 dolarů ve třech kinech. Celkový obrat se zastavil na sumě 1,9 milionu. (imro)
  • Kapitán Stanley (Ray Winstone) použil vo filme citáciu Dorothy Parker "What fresh Hell is this?", keď vravel o Austrálii, no v dobe, kedy sa odohráva dej snímky, nebola ešte na svete. (vander19)
  • Keď sa Samuel Stoat (Tom Budge) pripravuje zachrániť Mikea (Richard Wilson), vloží svoje dva revolvery do puzdra vpredu, avšak o dva zábery neskôr ich už má umiestnené po stranách. (vander19)

Související novinky

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

Zemřel legendární John Hurt z Vetřelce

28.01.2017

Většina herců je ráda, když za život nastřádají hrstku výrazných rolí. John Hurt, jenž nás právě opustil ve věku 77 let (zákeřná rakovina...), ale na tak malé ambice kašlal. Hurt začal hrát ve… (více)

Shia LaBeouf na odstřel?

Shia LaBeouf na odstřel?

14.08.2010

Vskutku podivuhodné spojení – Shia ve filmu australského drsňáka Johna Hillcoata, tvůrce Cesty a nelítostného kenguru-westernu Proposition? Ale ano. Prozatím nic není oficiální, ale údajně už spolu… (více)

Tahle země není pro kanibaly

Tahle země není pro kanibaly

17.01.2008

...aneb Viggo Mortensen versus lidožrouti. Ne, nejste sami, kdo má pocit déja vu. Jsou tomu zhruba dva týdny, co jsme psali o připravovaném historickém dramatu Vanikoro, mapujícím tragický konec… (více)

Reklama

Reklama