Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americký televizní snímek Občan X vznikl podle skutečných událostí zpracovaných v knize Roberta Cullena Oddělení vražd. Jeho tvůrci líčí osmileté pátrání po masovém vrahovi, který během osmdesátých let v tehdejším Sovětském svazu brutálně zabil neuvěřitelných dvaapadesát lidí, z nichž většinu tvořily děti. Páteř vyprávění ovšem nespočívá jen v odhalování vrahovy identity a jeho dopadení podle obvyklých thrillerových schémat. Tvůrci zdůrazňují jiný děsivý aspekt celého případu, totiž obludný byrokratický a ideologický ruský aparát, který z různých důvodů do poslední chvíle znemožňoval šéfovi vyšetřujícího týmu Viktoru Burakovovi dopadnout pachatele. Psychicky vyčerpaný detektiv, obávající se jak neúspěchu a zodpovědnosti za další mrtvé, tak tvrdých represí vůči vlastní osobě, dopadne zločince až po změně režimu... Masový vrah Andrej Čikatylo (v ruštině psán Čekotylo) je tvůrci představen jako oběť psychické poruchy a v pozoruhodném podání Jeffreyho DeMunna vzbuzuje spíše lítost a soucit než nenávist. V kriminálním dramatu, které režisér Chris Gerolmo natáčel v Maďarsku, dále hrají Stephen Rea, Donald Sutherland a Max von Sydow. Snímek oceněný Zlatým glóbem je po právu považován za jedno z nejlepších děl z produkce HBO. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (286)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí filmu Evilenko jsem se dostal i k tomuto druhému zpracování Čikatilova příběhu a musím říct, že ho hodnotím jako povedenější. Ano pravda škodí tomu trochu to laciné televizní zpracování, ale naproti tomu film přináší kvalitní dokumentaristický pohled který v mnoha ohledech odpovídá realitě. Abych vzpomněl ještě jeden případ z nedávné doby tak např Dítě číslo 44 které je rovněž tímto příběhem volně inspirováno se až moc na moje gusto zaměřovalo na politiku, udavačství a věci okolo a málo se vyšetřovalo. Občan X je rozumný kompromis nabízí náhled na vyšetřování, ale zároveň i odkazuje na byrokratickou mašinérii která ho úspěšně brzdila. Ono asi nebude náhodou, že jak zkostnatělý systém padl, tak to měl Čikatilo brzo spočítaný. Každopádně solidní kousek a pohled do historie. U mě celkem spokojenost.70% ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Nejlepší a zároveň nejsilnější rekonstrukce o masovém vrahovy co byla kdy natočena. Film se opravdu s ničím nemazlí a ukazuje jak to tenkrát bylo, co musím vyzdvihnout je naprosto fenomenální Sutherland a DeMunn v roli Čikatila. Edelmanova hudba neměla chybu a celej film je prosáknut neuvěřitelnou atmosférou. Nemá cenu to moc komentovat prostě to koukejte všichni povinně zkouknout. ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se mi napoprvé hodně líbil, jenže když jsem to viděl podruhé a načetl si i nějaké zdroje, musím se k němu postavit o hodně kritičtěji. Kdybych to hodně zjednodušil, tady to vypadá, jako by se celé roky nic nedělalo a jako by byl politický tlak to vlastně ani moc nevyšetřovat, takže tu a tam někoho náhodou chytí, ale jinak se pidi-tým bez podpory tak spíš plácá a čeká na další mrtvolu... Pravda je přitom taková, že sovětský systém to nechtěl zveřejňovat, ale vyšetřování dal prioritu č. 1. Dělal na tom tým o desítkách lidí plus spousta uniformovaných, hlídali plošně nádraží, testovali recidivisty. Někde jsem četl, že prověřili stovky tisíc lidí (a jen tak bokem vyřešili jiných asi 100 vražd), samotný Čikatilo jim uvíznul v síti dvakrát (84, 87), ale neseděl jim asi kvůli šlendryánu v laborce krevní test, tak ho museli pustit (po třech měsících, ne po dvou dnech). Ovšem děla se i spousta dalších zajímavých věcí, třeba za první vraždu odsoudili nevinného, během vyšetřování se jim fůra lidí přiznala (proč asi) a tak. Všechno tohle ten film vynechává, což je škoda. Poslední věc, která člověka napadne je, že když neseděly krevní testy, možná to celé bylo úplně jinak... Ale kdo ví. Když to soudím jen jako film, je to trochu roztahané a s lacinou produkcí, když jako rekonstrukci reality, dost zásadních věcí v tom obrazu chybí a dost přimyšlených naopak překáží.. ()

liskam 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů, který je podle skutečné události, co jsem kdy viděl. Ponurá atmosféra, která ho prostupuje se hodí k tématu sériového vraha. Naprosto parádně vybraní herci, kteří moc dobře věděli co se po nich očekává a splnili to do puntíku. Věřil jsem jim každé slovo. Pokud máte rádi filmy "podle skutečné události" a zvládáte zrůdnosti sériových vražd, myslím že tenhle by jste měli určitě vidět. Za mě 95% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zaráží mě, jak jsem na takový milý film mohl narazit až 27 let po jeho vzniku. Kam se hrabou všemi vychvalovaní vrahové z Netflixu. Čikatylo byl mimořádný psychopat. Přes 50 obětí z nichž přes 30 tvořily děti, tak to rozhodně není běžná bilance sériových vrahů. Film je chytlavě zpracován, absolutně nenudí a snad by se dalo říct i to, že vůbec nezestárl. Kdo má rád kriminálky a mezi jeho oblíbené kratochvíle patří sledování sériových vrahů, tak ten by si měl pošmáknout. [80 %] ()

Galerie (14)

Zajímavosti (30)

  • Dcera Andreje Čikatila Lyudmila se svého otce zřekla poté, co obtěžoval jejího syna a dále už o ní nejsou žádné informace. Syn Jurij naopak šel ve šlépějích svého otce. Nechal si původní příjmení Čikatilo a říká o něm, že byl obětí komunistického režimu. Sám se pak v životě dopustil rvačky, krádeže nebo pokusu o vraždu. (Kvidoland)
  • Čikatilo je popraven pistolí Glock. Ta ve skutečnosti nebyla ruskými ozbrojenými složkami nikdy používána. Nýbrž používali pistoli TT-33 neboli Tulský Tokarev vz. 1933 v ráži 7,62 x 25 mm Tokarev. (gjjm)
  • Poznávací značka 1732 ROH je na automobilu značky Volha GAS 3102 při odjezdu se zatknutým Čikatilem (Jeffrey DeMunn) a později je stejná značka i na Mercedesu, kterým odjíždí Burakov (Stephen Rea) od přiznání Čikatila. (Ivoman)

Reklama

Reklama