Reklama

Reklama

USA versus John Lennon

  • USA The U.S. vs. John Lennon (více)
všechny plakáty
Trailer 1

Filmaři David Leaf a John Scheinfeld ve svém kontroverzním dokumentu sledují pokusy FBI i některých členů americké vlády umlčet Johna Lennona (1940–1980). Ve snímku jsou rozsáhlé rozhovory s jeho nejbližšími. Je to pohled na život a časy věčného rebela Johna Lennona. Snímek realizovaný pro kina, zachycuje ideály, za něž bojoval. Vrcholem filmu jsou ukázky písní Johna Lennona. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (62)

Matty 

všechny recenze uživatele

Krapet nadbytečný dokument, jehož název slibuje mnohé, jehož obsah však mnohé nenabízí. Zapomeňte na nějakou kontroverzi, kontroverzní bylo Lennonova chování v 70. letech. Jak vidno, někoho fascinovalo do té míry, že má ještě dnes potřebu ždímat vyždímanou houbu. Část filmu tvoří povětšinou známé informace z ex-broukova života, případně jeho názory nevalného smyslu, leč pro mnohé velkého významu. Druhou, protikladnou část reprezentuje snaha postihnout politicko-společenskou situaci ve Státech, které válka ve Vietnamu postavila na nohy. Snaha stmelit obě části a z jejich konfrontace vyvodit nějaké závěry, je tvůrcům cizí, místo toho prezentují pochybné konspirační teorie a budují chabé paralely k současné situaci. Z jiných snímků dobře známý, proto málokdy překvapující archivní materiál byl doplněn komentáři některých „zasvěcených“ - Gore Vidal, Ron Kovic, Carl Bernstein, Georgie McGovern a především Yoko Ono, která, což je na projektu dobře patrné, dala tvůrcům své ano (čili lze hovořit o autorizované skorobiografii). Vše podstatné, co mohlo být o Lennonovi řečeno, říká Imagine, U.S. vs John Lennon působí ještě víc než jiné podobné dokumenty jako snaha o vydolování laciné senzace z dolu (ne bezdůvodně) již dávno zavřeného. Pokud máte mermomocí potřebu sledovat poněkud jednostranný stominutový „ani ne dialog“ politicky nechtě angažovaného umělce se státem, kde prezident určuje, co je pravda, tak prosím. Mé tři hvězdičky jdou na konto soundtracku sestaveného s Lennonových sólových desek – ty jednoduché songy zaberou vždycky a kvůli nim, ne kvůli nějakým výkřikům do tmy, tuhle výraznou persónu nepřestanu obdivovat. 55% ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Docela jsem přivítala, že se v TV sešel s téměř jen týdenním odstupem tenhle dokument s daleko obsáhlejším dokumentem o Georgovi Harrisonovi od M. Scorcesiho Zatímco George dobu "po Beatles" kromě hudby věnoval převážně hlubokému pátrání ve své duši (a jak tady někdo krásně napsal: ...a takhle důkladně si to může dovolit jen ten, kdo se nemusíl starat o každoměsíční složenky apod."), John, za velké podpory Yoko, svůj čas a peníze utrácel za rebelii proti stávající vládě USA. Škoda, že mu osud nedopřál zestárnout a my se tudíž nikdy nedozvíme, zda by rebelem zůstal nebo ne..... nicméně to, jak žil(i), se možná zapomene, ale to, co stvořil(i) zůstává i pro další generace ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Přijde mi to smutné, ale John Lennon měl ve zvyku říkat, co si myslí a nebyl moc ochoten ke kompromisům. Nestává se to často, ale sem tam tu sdělují nepříliš zajímavým způsobem věci, neozvláštněné žádným detailem či mimořádnou poznámkou, která by dokumentu vtiskla pečeť originality. Každopádně jde o film, který už nemusím vidět. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Lenon nebol pre USA iba spevák, ale skôr politik s veľmi nepríjemnými názormi a dosahom presahujúcim akéhokoľvek politika. Tak k nemu pristupovalo aj FBI a podobné organizácie. Svetový mier pre Lenona nebola iba fráza, ale dokázal sa spolu s Yoko Ono pre dobrú vec tak zapáliť, že to neuniklo pozornosti celého sveta. V dokumente máme pohľad na jeho činnosť dokonca z viacerých strán a Yoko Ono predstavuje oporný bod a dáva filmu autenticitu. Práve ona a jej pôsobenie ma veľmi prekvapilo, je sympatická oveľa viac ako som si dodnes myslel. ()

TheRoller 

všechny recenze uživatele

"Ak by sa mne a Yoko niekedy niečo stalo, nebola to náhoda." John Lennon Dokument, ktorý pekne sprehľadňuje, že "obyčajný človek", Working Class Hero, navyše z Veľkej Británie (o čo viac je to pre hrdé USA ponižujúce) mal svojho času na americký ľud, najmä na jeho najväčšiu časť - mladých, väčší vplyv ako celá americká vláda na čele s tou najväčšou špinou v histórii politiky - Nixonom. Pekne zobrazený je najmä boj o zelenú kartu a celkové vloženie Johnových sólových klenotov populárnej hudby. ()

Galerie (5)

Související novinky

Nesmrtelný Brouk

Nesmrtelný Brouk

19.06.2006

Když Lee Harvey Osvald zastřelil Johna Kennedyho, sledoval několik dní před činem pořád dokola film Franka Sinatry Suddenly, kde Frank hraje psychopatického vraha, který chce zastřelit prezidenta… (více)

Reklama

Reklama