Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kartografický ústav, kam Jaroslav Dietl se Zdeňkem Podskalským umístili příběh situační komedie Křtiny, je typický podnik reálného socialismu. Moc se toho v něm sice neudělá, zato si všichni zaměstnanci od řadového kresliče až po náměstka užijí mnohá povyražení. Kartografka Hlívová kompenzuje nízkou pracovní morálku tělesnými půvaby, kreslič Ryzec vymýšlí rafinovanou lest, jak již v pátek dopoledne odjet na víkend, náměstek Humpl se chlubí novou sexy sekretářkou a pro komisi z generálního ředitelství pořádá hon. Jedině usedlý padesátník Čirůvka se drží stranou. Má rád svůj klid, netouží po vyšších funkcích ani po milostných pletkách. Jeho sekretářka Karolína je ovšem jiného názoru. Vmanipuluje svého šéfa do nerovného souboje o Humplovu „kočku“ a o uvolněné místo ředitele, a vůbec netuší, jaký kolotoč bláznivých dobrodružství tím vlastně spustila… Ztřeštěná komedie z roku 1981 je stále „živá“, kořeněná slovním humorem i skvělými hereckými rolemi, které autoři ušili na míru Jiřině Jiráskové, Miloši Kopeckému, Dagmar Veškrnové a Libuši Šafránkové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (119)

otík 

všechny recenze uživatele

Sympatická česká komedie se „zralým“ obsazením v čele s výtečným Milošem Kopeckým. Přesně v duchu moudrých a tak trošku bláznivých komedií Zdeňka Podskalského se rozvíjí bláznivý příběh postaršího muže, který díky své sekretářce upadne v kolotoč lží kolem návštěvy křtin. Některé scény jsou opravdu kouzelné a neskutečně vtipné, navíc venkovské prostředí je nádherně podáno. Hudba: Vítězslav Hádl ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Náměstci na honu či s milenkami, sekretářky, které vše ví a zařídí, zaměstnanci, kteří v pátek v poledne mizí z práce - vlastně nikdo nic nedělá - prostě idylka socialismu, na kteří právě proto mnozí tak v dobrém vzpomínají. Nejen o tom je tato komedie Zdeňka Podskalského. Sice trošku s podivem obsazená (Miloš Kopecký jako ten "hodný", Vlastimil Brodský jako "zlobivý" - ale elegánem je v každém případě), zato opravdu kvalitně. Mimo tato herecká esa je naprosto skvělá pragmatická dáma Jiřiny Jiráskové, ale i vesnický "pepík" Svatopluk Skopal. Překvapilo mě, že v drobných roličkách jsou jak profesionální herci (Vozáb, Kraus, Schránil), tak úplní laici (ženy v JZD a místní drbny - jestlipak se Zdeněk Troška jako pomocný režisér inspiroval právě tímto filmem pro své filmy...), neboť tento rozpor byť při jedné větě bije do očí. Celkem pohodová krátká oddychovka, kdy mnozí zavzpomínají na časy minulé, byť spíše s nostalgií než se smíchem. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zašmodrchaná taškařice kolem funkcionářských „mapičů“, jejich sekretářek, co to chtějí vést, nebo někoho svést a nechápavých prostých venkovanů. Nevím, jestli mě víc zaskočilo pěvecké číslo ohnivé ženy s afrem, nebo rychlost, s jakou se Sváťa Skopal ožral. Chtěl jsem najít něco humorného, ale knoflíčky z blůzy Laďky Kozderkové my vystřelily oči.. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ale sestra je teprve v šestém měsíci !!" - "Tak chceš se ulejt dneska nebo počkáš ty tři měsíce ??" ;) Přestaneme-li vnímat tu nepříliš vtíravou socialistickou pachuť, či ji budeme brát pouze jako velmi lehkou satiru doby, dostáváme naprosto banální crazy komedii, která díky své holé prostotě, kdy Podskalský s jistotou protřelého rutinéra vrší jedno nedorozumění na druhé pramenící z jedné obyčejné výmluvy, působí naprosto věrohodně a přirozeně, díky čemuž silně asociuje bakalářskou tvorbu, a tak se zákonitě velmi dobře pobavíte.. Mimochodem ta příjmení zásadních postav inspirovaná v říši hub na mě působila jako velmi příjemná a inteligentní scénáristická hříčka. Jistě se nejedná o žádný zázrak ani v rámci filmografie klasika Podskalského, snímek však staví na hereckých výkonech soudobé elity v čele s Milošem Kopeckým a překvapivě i Dášou Veškrnovou, která stále ještě dovede slušně pobavit, pokud ovšem zrovna nerecituje z Erbenovy Polednice, nezpívá či dokonce neblábolí svojí rodnou slepičí řečí..;) Tahle velmi vtipná, svižná a příjemně vypointovaná záležitost s povedeným hudebním podkladem Vítězslava Hádla dík své umírněné stopáži prostě nestíhá nudit, ani sklouznout k nějaké křečovité soudruhovské konverzačce.. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

V zásadě nějak nemám proč kladně hodnotit, většina filmů pana režiséra Podxklaského s vkládanými písničkami se mi nelíbí a takové ty staropražské dokonce dost. Ale tady mi to sedlo, pan Kopecký a paní Jirásková jsou skvělí, ona dělá takového Štrosmajera v sukních, on naopak mírně co do žen nezkušeného, což vytváří docela milé napětí, protože ani v žýivotě, ani ve většině ostatních rolí takový nebyl. Slečna Veškrnová tady nevypadá lacině, v té kůži jí to i sekne a má taky jistý nadhled, takže celkově nejen že jsem se bavil poprvé, ale občas si některé kousky pouštím i nadále. Je to jistě v zásadě bakalářská dobová kravinka, ale myslím, že vyjímečně podařená. Některé scény skáču, ale celkem mi tři přijdou málo. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (9)

  • V obci Krhanice se nenatáčelo pouhou náhodou. Kousek odtud měl totiž chalupu režisér Zdeněk Podskalský. [Zdroj: ahaonline.cz] (alonsanfan)
  • Většina postav má "houbová" jména: Čirůvka, Ryzec, Kotrč, Koloděj, Hlívová, Liška, Klouzek (Mackin)

Související novinky

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

03.10.2021

Ve věku 91 let zemřela herečka a malířka Blanka Bohdanová. Již jako malá chodila do baletu a v dětských rolích vystupovala na jevišti v rodné Plzni. Po studiu na obchodní škole vystudovala brněnskou… (více)

Reklama

Reklama