Reklama

Reklama

4teens

(seriál)
Česko, 2011, 6 h 18 min (Minutáž: 53–55 min)

Režie:

Pavel Jandourek

Hrají:

Ondřej Malý, Tomáš Materna, Dagmar Křížová, Tereza Beranová, Tomáš Váhala, Lucie Šteflová, Vanda Chaloupková, Tomáš Hlaváček, Adriana Neubauerová (více)
(další profese)

Epizody(7)

Obsahy(1)

Na jednom nejmenovaném gymnáziu vydávají studenti internetový časopis pro „náctileté“. Jeho název, grafická podoba, členové redakce i necelá dvacítka žáků 1. A dávají hlavní podnět k tomu, jak jsme nazvali celý seriál, který byl natočen v Centru hudby, zábavy a tvorby pro děti a mládež Televizního studia Ostrava.

Tak trochu jazyková hříčka z názvu časopisu – 4 teens (For teens) uvozuje mozaiku osudů, které přivedou na televizní obrazovku teenagery a jejich spolužáky či přátele. Věříme, že se s nimi ztotožní především diváci nad patnáct let. Jejich příběhy mají šanci přitáhnout i zralé publikum. Bez rodičů, kantorů i dalších dospělých parťáků se totiž dospívání nedá dost dobře odehrát, ani odžít. (Česká televize)

(více)

Recenze (176)

hororwatch 

všechny recenze uživatele

Lepší 3* si u mě seriál získal. Není to všechno perfektní. Jsou to herečtí nováčkové a někdy něco působí až moc teatrálně ( nejvíc to bylo u Terezy Beranové možná i proto, že to má v hodně dílech nejtěžší. Ale rozhodně si nemyslim, že by se tvůrci tak všeobecně netrefili do dnešní mládeže. Ono by to těch plno zakomplexovaných intelektuálů nemělo radši vůbec hodnotit. Buď jsou staří a nechtěj si připustit, že dnešní mládež je skutečně až takhle trapná, nebo jsou tu i tací, kteří to odsoudí protože to přece je českej trapnej seriál a kdesi cosi. proboha, lidi vzpamatujte se. Add: Chtěl jsem dát 4 hvězdy, ale teatrálnost posledního dílu to pokazila. ()

RakeW 

všechny recenze uživatele

Nebýt Danglárových komiksů, tak bych o to ani nezakopl... Nicméně ani po třech dílech (zkouknutých za sebou v jeden den na iVysílání) toho času nějak nelituji. Právě ty ilustrace spolu s muzikou, obsazením a sem tam slušnými hláškami zvedají, navzdory jinak celkem jalovému ději plnému současného multikulti stereotypu, celý seriál z průměru. Nevím, vyšel jsem gympl před třemi roky a nějak s tím zdejším vykreslením mladistvých nemám problém, i když mouchy se najdou, ale jsou spíš legrační než nasírací (výborná je třeba "školní rada" - tři učitelé a školník). Rozhodně ale to "vytržení z reality" není tak markantní, jak tady ostatní vykřikují. Zatím tři hvězdy. /// Tak nic, nadšení opadlo. Začnu pozitivem - bavil jsem se až do konce a občas jsem se i slušně zasmál. Ale jinak bída. Poslední díl se nesl už čistě v úletovém režimu (v průběhu seriálu ve stejném stylu bylo např. vyléčení Kamilina táty) a všechno vyústilo v tak silně dementní happyend, že by se za něj snad styděli i... Že by se za něj styděl kdokoliv, kromě tvůrců téhle taškařice. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Předpokládala jsem, že nový výplod České televize přejdu bez povšimnutí, ale úplnou náhodou jsem viděla část druhého dílu a nedalo mi to. Zhlédla jsem tedy celý seriál. Představa tvůrců o běžném gymnáziu je poněkud nereálná, myslím, že v celé republice by se nesešla tak kreativní třída, jako zdejší prváci. Nápad s komiksem je ale dobrý, obsazení studentů i dospělých jedinců se také povedlo, jednotlivé epizody mě bavily. Musím taky pochválit kapelu Charlie Straight za jejich píseň "School Beauty Queen". Docela bych brala pokračování. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Přehlídka bídy s nouzí! 1* za obsazení, ale jinak tragický... Dám šanci ještě jednomu dílu, ale celý mi to přijde jako z jiný doby, takoví že jsou dnešní náctiletí? Nevím kde se tvůrci inpisrovali, když to trochu přeženu, tak bych řekl snad v kláštěře...Takových kreativních lidí v jedný třidě...leda v celý škole a i tomu bych měl problém uvěřit. Zvláště na gymplu má každý co dělat sám se sebou... ()

Andronikos 

všechny recenze uživatele

O tom, či to mohlo zaujať deklarovanú primárnu cieľovú skupinu tínedžerov, mám síce značné pochybnosti, ale inak si myslím, že iné (staršie) divácke kategórie to v zásade oslovilo, pretože ako seriál, hoci aj krátky, to svoju úlohu splnilo: na postavy sme si časom zvykli a potom sme už len napäto čakali, ako sa ich vzťahy nakoniec vyvinú. :-) V tomto smere ale nakoniec scenáristky aspoň mňa prekvapili, pretože línia rozprávač + skejťáčka zostala dosť otvorená, a koniec koncov, príliš tematizované nebolo ani spárovanie Dáje a Jirky a ďalších hlavných postáv. Ja sa bez mučenia priznávam, že ma tento titul práve v tomto zmysle bavil, a to napriek značnej teatrálnosti a neskutočnej neuveriteľnosti, ktorou sa dej a psychológia postáv miestami (bohužiaľ ale dosť často) vyznačovali, a napriek tomu, že sa v konečnom dôsledku väčšina výplne seriálu redukovala na "baby a fotbal" (pravdu povediac, skôr len to prvé - je to azda conditio sine qua non moderného seriálu?). Od provinčnej televíznej série však neočakávam extrémny prínos pre môj osobnostný rozvoj a celospoločenskú diskusiu, tento mi pár večerov vcelku zdarilo vyplnil a natočený bol veľmi príjemne (mám na mysli primárne obraz, nie výzor ženského osadenstva) - dokonca ani tie nevyrovnané výkony mladých hercov v rolách 15-ročných mi nevadili (a časom snáď z niektorých z nich budú zaujímaví herci, tentoraz už určite bez úvodzoviek). Nepozdávali sa mi skôr výkony - možno ale do istej miery diktované scenárom - starších hereckých ročníkov: všetci tí neskutoční tvrďasi (od riaditeľky Kočičkovej a matematikára-futbalového trenéra až po (ex)skinheadovho otca-policajta) a fantastickí príbuzní (balkánska maminka, balkánsky strejček, žoviálny ocko Maiga, svetácka [cf. scénu s mariškou], ale od dobrody sa pri varení a šití pretrhnúť chcejúca babička) boli nielenže ťažko uveriteľní, ale dokonca sotva pozerateľní. Vytkol by som tomu ešte skutočnosť, že sa celý seriál sústredil iba na pár postáv. To samozrejme v nejakej miere musí urobiť akékoľvek dielo, ale v tomto prípade ma dosť štvala tá neschopnosť kamery odlepiť sa od 5-10 osôb (rozpávač, výstavná Patricie a nesmierne činorodá Dája v prvej línii, v niektorých epizódach k tomu pristupovali (ex)skín, mladý pán Džuba, "dcéra alkoholika a sestra prostitútky" Kamila a skejťáčka, ktorá okrem toho vystupovala iba v typizovaných scénach hrania on-line hry so zamračenou tvárou a oslovovania rozprávača "bublino" s tvárou pohŕdavou; obe skupiny pravidelne, ale iba nárazovo dopĺňali rádoby negatívna postava "Žárovky" a milučká tvár Ghosta); ostatní detskí ne-herci, vrátane spolužiakov hlavných hrdinov, tam boli pomerne neskrývane iba ako mlčiaci a ničím nevynikajúci "komparz", čo k vierohodnosti seriálu určite neprispelo. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (7)

  • Dějem prošlo 90 postav a jeden pes. Natáčelo se v průběhu všech ročních období a součástí hereckých akcí byla řada neobvyklých až kaskadérských výkonů, o které se postaralo 10 dublerů a kaskadérů, kteří v seriálu natáčeli srážku aut, kolizi skateboardisty s chodcem, střet lyžařů na sjezdovce, exhibice na lyžích a snowboardech, rvačku, fotbalový zápas a jízdy na skejťácké U-rampě. (ČSFD)
  • Seriál se začal připravovat pod pracovním názvem „Gymplíz“ na konci roku 2007 jako 26 půlhodinových dílů. Samotné natáčení trvalo s přestávkami dva roky a bylo k tomu zapotřebí 95 natáčecích dní. (ČSFD)
  • Michal Sedláček (Roman), který hraje o tři roky staršího bratra Ondřejovi Malému (Milan), je ve skutečnosti mladší. (pardal.vino)

Reklama

Reklama