Reklama

Reklama

Vinnetou


Vinnetou: Tajemství Stříbrného jezera (E02)

(epizoda)
  • Německo Winnetou - Das Geheimnis vom Silbersee (více)

Obsahy(1)

Old Shatterhand již nějaký čas pobývá u Apačů a i když jej nejen Vinnetou a Nšo-či, ale i ostatní členové kmene přijali mezi sebe, cítí v sobě rozkol. Život v divočině mu sice učaroval, ale současně ho to táhne zpátky do bující civilizace. Utřídit si myšlenky a uvědomit si, kde leží jeho srdce, mu pomůže nové dobrodružství, které ho s jeho rudým bratrem čeká. Mexický bandita El Mas Loco se od podivínského profesora etnografie Spenglera, jenž mu dluží peníze, dozví legendu o zlatém pokladu Apačů. Se svou skupinou rabiátů zaútočí na Vinnetouův kmen a zajme Nšo-či. Ta coby šamanka má být s legendou seznámená a za pomoci spojení se silami přírody dokáže najít bájné Stříbrné jezero, kde se má poklad nacházet. V patách nevyzpytatelných a nelítostných banditů se vydávají Vinnetou, Old Shatterhand a Sam Hawkens. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příběh, který v roce 1963 spustil doslova vinnetoumánii, si vzali na paškál i současní tvůrci a už od prvních minut je jasné, že se v žádném případě nesnažili původní film kopírovat. Proč také. Rozhodnutí jít si vlastní cestou je to nejlepší co mohli udělat. Stejně jako v předchozím prvním díle nevytvořili z obou postav, tedy z Vinnetoua a Old Shatterhana žádné superhrdiny divokého západu, jak bývalo zvykem, ale obyčejné smrtelníky se svými chybami i možnostmi. Příběh je podle toho také sepsán a tak ať se to někomu líbí nebo ne, takovéto vyznění je realitě daleko bližší. Děj opět doprovází krásné scenérie a líbezná hudba. Naprosto v ničem se netlačí na pilu a naopak se všemu nechává volný průběh. Vznikl tak příjemný odpočinkový film, který si v ničem a na nic nehraje. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhý díl už bohužel ničím neokouzlil. Olda Šetrný zůstal právě na tom bolavém místě, kde se ani trochu nevyrovná svému předchůdci. Celé to jeho trápení "chci být s indiány, ale chci být i s lidmi" bylo pro celý děj dost nešťastně řešeno. Do toho ještě úplně vyšinutý (ale bohužel ne zajímavě) mexický záporák. Ještě že to mělo pouhou hodinu a půl. I tak to začínala být docela nuda. ()

Reklama

Torgal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento diel išiel už dosť do komédie (možno až paródie), ale na rozdiel od väčšiny sa mi páčil o kus viac ako predchádzajúci. Možno to bolo značne zníženými očakávaniami, ale mňa bavil aj ten vyšinutý Mexikánec. Vyčítam hlavne to, že tvorcovia ako v tejto časti pozabudli na akciu a tak výsledok pôsobí trochu suchopárne. 6-/10 ()

joelly01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Nejlepe se tesim na to, jak natoci prepadeni Petersonovy farmy!" sdeluji Klenotovi. "Ale v tom novem prece zadna Petersonova farma nebude, to je uplne nove a je to jinak, zase nic nevis!" s despektem me usadil Klenot. Ale tak jsem se stejne divala a zase se mi to moc nelibilo. Nepovedli se ani zde ti zaporaci, tady ten El Loco co ho hral ten otravny kanak, zase takovy castingovy fail... Btw. po skonceni filmu jsem rikala Klenotovi: "Pro nas to asi nebude, tento novy Vinetou. Ale treba to nejak oslovi ty mlade." A pak jsme prijeli k Schwiegermamma a tam byl synovec a my jsme se ho ptali jak se mu libil novy VInetou a synovec rekl "Langweilig!". Coz by asi v jednom slovu docela trefne shrnulo cely ten traktat co jsem zde nyni napsala ja. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nová trilogie o Vinnetouovi prý boří mýty o indiánech a Divokém západě a podle některých článků dokonce nastavuje zrcadlo Mayovým pohádkám... Tak co nám nabídl např. druhý díl: Vinnetouovi Apači (Mescalerové nejsou v celé trilogii ani jednou zmíněni) žijí v pár stanech a nechají se totálně převálcovat bandou max. 15 Mexičanů, strážce nemají Apači žádné, nemají ani pušky (Vinnetou získá v závěru stříbrnou ručnici od bandity a je z toho paf), cestu k pokladu ukazuje orel. Historická realita: Apači byli skvělí bojovníci a okolo roku 1860 měli běžně moderní pušky (nebyl problém koupit si je na "černém trhu" či jinak sehnat), Apači byli postrachem rozlehlých mexických oblastí a rozsáhlého území jihozápadu USA, nemluvili lakotsky, ale samozřejmě apačskými dialekty, jejich oblečení bylo jiné než ve filmu. I většina Mayových indiánek má k realitě mnohem blíže než nová trilogie (výjimkou jsou některé motivy, např. slavení Vánoc mezi indiány nebo dlouhý pobyt Vinnetoua na severu Afriky, ale to jsou skutečně výjimky). Apačů je v celé trilogii velmi málo, ale zároveň pořád stejně (i po masakru cca 20 bojovníků kulometem v prvním dílu). Tvůrci zvláště u tohoto a třetího dílu zcela odvrhli Mayovy knižní předlohy. Dokonce dopředu vyhlašovali, že si to samozřejmě udělají podle sebe, vždyť mají svoji hlavu. Skutečně? Místo bandity Cornela se objevuje mexický rabiát El Más Loco (přezdívka pro mexického drogového zločince z konce 20. století), božstvo (žravá potvora) Cthulhú je převzato z díla H. P. Lovecrafta, amerického autora fantasy. Tomuhle říkám "originalita". K prvnímu a třetímu dílu jsem shovívavý, ale u tohoto druhého dílu nelze dát více než dvě hvězdičky (prostředí, kostýmy i výprava jsou krásné, ale děj je objektivně tak na jednu hvězdičku). ()

Galerie (15)

Zajímavosti (3)

  • Jazyk Apačů použitý ve filmu je lakotština, nikoliv žádné nářečí příbuzné apačštině. (ČSFD)
  • Zobrazení původních obyvatel Ameriky z národa Apačů je zde pouze ilustrativní. Filmaři se inspirovali spíše indiány z plání (prerií), jako jsou Siouxové, Vraní indiáni atd. (ČSFD)
  • Súčasný typ vysúvacieho rúžu bol vynájdený vo Francúzsku až po 1. svetovej vojne, takže Neke Bah (Emilio Sakraya) ním nemohol krášliť Nscho Tschi (Iazua Larios). [Zdroj: extraplus.sk] (magu)

Reklama

Reklama