Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

Fridecka 

všechny recenze uživatele

Tak sci-fi příběh o všeléku mě velice zaujal. Ačkoliv vyhledávám sci-fi, tento snímek jsem asi vzhledem k věku prošvihla. A musím říct, že mě dost okouzlil a původní 3* jsem změnila na 4, protože průměr to nebyl. Vzhledem k době vzniku je to úctyhodné dílo. Ano, působí trochu zastarale, ale objevila se tam jen ojedinělá zmínka týkající se minulého režimu. Božidara Turzonovová byla jedinečná - nehybný obličej a emoce? Neuvěřitelné! A přízvuk slovenštiny výraz jen dokreslil. Místy film púsobí více jako krimi. Zvláštní byly i hovory různými cizími jazyky. A volba Brazílie? Tuším, że z hlediska tehdejšího režimu byla asi přijatelná, protože znám lidi co tam také tehdy jezdili. Utkvěl mi také rozhovor o majetku. Máte tam u vás nějaký majetek? ..Majetek? A nač? Ten přece svazuje.. Prostě v tomto filmu je tolik poezie a zcela prosté. Ve srovnání s dnešními filmy stejného žánru působí příliš kliidně, žádné speciální efekty, mimozemšťané nemají žadné zvláštní schopnosti a dokonce mohou být snadno usmrceni. A v čem létají?.. Vy lidi tomu říkáté ú..ef..ó..Prostě 3* se mi zdálo málo na to jak mě to bavilo. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Film s dokonalými somnambulními účinky, který nastolí v duši svým pomalým tempem zvláštní klid. Božídara vytvořila fakt originální postavu, ačkoli jsem snímek viděl před několika dny, pořád si na ni občas vzpomenu... ta její melancholická pasivita, bezbrannost, oddanost nepříznivému osudu... Jinak se film nebojí zodpovědět otázky, které člověka při jeho sledování napadnou, ovšem činí tak takovým způsobem, ve srovnání s kterým jsou promluvy Pýthiiny vrcholem srozumitelnosti. Např. když se Matyáš zeptá Božídary, proč si ten zázračný strom nenajdou sami, když mají takové prostředky, létají si vesmírem kam je napadne, ona odpoví, že lidstvo tady na Zemi je rozdělené nebo něco v tom smyslu. Nebo když Brodský namítá, že na Plejádách nemůže být život, protože je tam příliš vedro, ona odpoví, že jejich planetu chrání umělý štít. Mně to tak nějak dodnes vrtá hlavou, aby vznikl vyšší život, už tam ta ochrana musela být. To ho jako vědomě vytvořily ty chuchvalce bílkovin v tamějších oceánech? Hm, to tedy klobouk dolů, asi slušnej oddíl! ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zub času ďábelsky zahlodal a díky tomu je tohle cosi ve výsledku nekonečně nudné a propagandistické (scéna, kde dojde na nepotřebnost majetku je dokonale zrůdná) nic, které si ovšem v první půlce drží v solidním nadprůměru a příběh vypadá spíš jako šestákový, dobrodružný film... Kéž by tomu tak zůstalo, protože v druhé části a především po vyzrazení toho, co je kdo zač (ještě že jsem nečetl obsah, kde nějaký tupý degenerát vykecal celej film - mučit žhavým železem a činčilí močí!!) všechno upadne do hlubokého podprůměru a nudy takové, že jsem si pro vlastní obveselení v závěru začal čistit klávesnici - čiže říkám, slabé tři, které zachraňují Božidara a V. Brodský, S. Matyáš hrál celkem tužku. Kdyby místo takového špatného námětu zfilmovali cestu slepých ptáků... Jo a mimochodem, proč tam sakra jsou dlouhé pasáže hovoru v cizích jazycích rozličných bez toho, aby někdo alespoň okomentoval, o co se jedná..? Howgh ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Akce Bororo lze v současné době vnímat jako zajímavost historie české a československé kinematografie v žánru sci-fi. Sympatický pokus je částečně svázán komunistickou ideologií doby a nezkušeností, která nedovolila naplno využít nabízený pestrobarevný potencionál. I přes své zjevné nedostatky dokáže film zaujmout důkladně budovanou atmosférou nebezpečného dobrodružství s mysteriózním tajemnem, které přesahuje význam jedné obydlené planety. Podívaná není dokonalá a má mnoho mezer, ale díky náladě, pokušitelskému kouzlu neznáma a několika úchvatným obrazům pobaví a zaujme. Pokud od filmu nebudeme nic více očekávat, budeme spokojeni, i když ne nadšeni. Hlavní postavou tíživě fantastického příběhu je velice schopný socialistický doktor Junek (zajímavý Svatopluk Matyáš), tvůrce nespočtu technických zlepšováků a patentů. Pokušení, smyslný ženský půvab, magická síla zázračných schopností a hrdinství uprostřed špionážních hrátek jsou lákadlem pro mužného reka, který si uvědomuje možnosti a nebezpečí opojení mocí. Nakonec, vláda patří lidu a majetek omezuje svobodu. Hlavní ženskou postavou je tajuplná a sebevědomá exotická kráska Ori-Ana alias Zuzana Kettnerová (šarmantní Božidara Turzonovová), čistá podoba romantiky lásky a životní poslání jsou ohniskem osobního cíle i životu nebezpečných hrátek a existenční podstaty životy. Z dalších rolí: věrný Junkův kamarád a nadšený astronom docent Burger (zajímavý Vlastimil Brodský), dobromyslná vdova Draga Fričová (dobrá Zita Kabátová), Junkův kamarád na prahu přelomového objevu docent Nousek (dobrý Otakar Brousek st.), Ori-Anin svědomitý společník na misi Seturi (Antonín Brtoun), či nebezpečné postavy nenasytného světa imperialistů Scarletti (Václav Štádler) a Krause (Oto Ševčík). Dogma komunistické pravdy je nepříjemnou zátěží, ale i bez ní nejde o vrcholné dílo. A stejně zanechalo výraznou stopu zajímavosti v dějinách českého filmu. Snaží se zachytit stínu české národní hrdosti a dotyků s nejnaléhavější důležitostí světovosti. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

,,Stačí jen kapička vody navíc a Bororo pak už ne život, Bororo pak nic..." Parádní československé sci-fi. O to víc, když si uvědomím, že mnoho seriózních filmů v tomhle žánru bez komediálního až parodického charakteru u nás nevzniklo, tedy tak jednou za dekádu... Bílá nemoc, Krakatit, Vynález zkázy, Ikarie XB1 a Akce Bororo. Pozadí děje vychází z reální postavy cestovatele Alberta Vojtěcha Friče a jeho dobrodružno-výzkumných cest do krajů jihoamerických Indiánů. I přesto, že štáb během natáčení nevykročil do zahraničí ani patu, působí Akce Bororo na naše poměry dost exoticky i skrze některé původní exteriéry, a vlastně je i takovým důkazem, jak si naši filmaři dovedli vypomoct v docela skromných podmínkách s minimální možností pro natáčení trikových scén. V dobře vystavěném příběhu není nouze o napětí, tajemnou atmosféru, myšlenku i přínosný dokumentární rámec (vedle záběrů z Brazílie, dialogů v různých cizích jazycích či reálného základu kolem osobnosti A. V. Friče např. zmínky o koncentračních táborech, atómové bombě, jihoamerických protestech chudých lidí, celkově pak ta špionážní linie v době studené války...). Vedle tajemného příběhu spájající osudy lidí z Čech, starých indiánských kmenů a dvou záhadných mimozemšťanů jsou tu třeba k vidění i umělecky laděné záběry z Vysokých Tater. Celou atmosféru umocňuje nádherná hudba Petra Hapky a hlas Radovana Lukavského, čtoucího dobrodružní příběhy cestovatele Friče. Vlastimil Brodský v roli hvezdáře je neodolatelný, skvělou volbou bylo i obsazení Svatopluka Matyáše a půvabné Božidary Turzonovové do hlavních rolí. Otakar Fuka zjevně nepatřil nikdy mezi českou režisérskou elitu, ale za filmy "Akce Bororo" a "Mys Dobré naděje" má u mě hodně bodů. Můj kultovní film. 90% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Ač se jedná o příběh na rozhraní scifi, jsou překvapivě některé filmové reálie pravdivé. Bororové jsou skutečným žijícím kmenem. Bororo neboli lidé Bororo-Boe žijí na náhorní planině Máto Grosso v Brazílii; částečně také Bolivii a Brazilském státu Goiás. Vymřelí lidé západního kmene Bororo žili v oblasti řek Jauru a Cabacal. Východní Bororo (Orarimogodoge) pak kolem toku Sáo Lourenco, Garcas, a Vermelho. Postava etnografa, cestovatele, botanika, fotografa a spisovatele Alberta Vojtěcha Friče je reálná. Zajímavé jsou okolnosti jeho smrti, kdy onemocněl tetanem, tedy smrtelnou nemocí a navrhoval lékařům, aby jej léčili jedem curare, o kterém věděl, že indiáni jím tetanus uměli léčit. Lékaři neověřenou léčbu odmítnou, přesto, že tetanus neumí léčit a Frič v roce 1944 umírá. Tedy stejně jako ve snímku měli indiáni lék, kterým uměli léčit nemoc, kterou lékaři léčit neuměli. (sator)
  • Film je natočen na motivy rukopisu románu Miroslava Hanuše „Expedice Élauné“, vydaného knižně v roce 1985. (Hans.)

Reklama

Reklama