Reklama

Reklama

Barva vítězství

  • Kanada Race (více)
Trailer 4

Jesse Owens (Stephan James) se jako první z rodiny dostal na vysokou školu. Tam si ho brzy všimne atletický trenér Larry Snyder (Jason Sudeikis) a Jesse se stane běžeckou hvězdou. Cesta za snem stát se největším atletem v historii ho však přivede k velkému morálnímu dilematu: Má se účastnit Olympijských her 1936 v nacistickém Něměcku, kde Hitler uskutečňuje svou vizi nadřazenosti árijské rasy? (Magic Box)

(více)

Videa (20)

Trailer 4

Recenze (186)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nakonec slabý 4* s odřenýma ušima a to především za silné téma, jehož zpracování, ale mohlo být lepší a mít větší drajv. Owensův příběh je určitě zajímavý a o zfilmování si říkal, nicméně byl jsem zvědavý především na samotné zápolení na OH v Berlíně a tak mi první polovina filmu i když měla něco do sebe přišla trochu únavná a natahovaná, ale souhlasím s tím ústředním mottem a sice, že do sportu by se politika opravdu tahat neměla. Jinak jak moc pravdivé jsou některé zde uvedené historické detaily netuším (já tam nebyl) ale přijde mi to občas trochu idealistické a potřebně upravené, ale ok abych nepíčoval, tak jako příběh šampiona mnohými vnímaného jako loosera který to všem nandal to i přes všechna ta klišé funguje.70% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Příjemná sonda do druhé poloviny 30. let, kdy černoušci začali pomalu přicházet na to, že se v životě uplatní i při jiných činnostech než je sbírání bavlny. Jejich ambice dosáhly takové úrovně, že se rozhodli natrhnout řiť samotnému Hitlerovi (myšleno v maximálně nehomosexuálním významu). Další z mnoha filmů o prudkém vzestupu ubohého člověka, o velké dřině a hlavně o boření předsudků. Snímek nemohl napsat nikdo lepší než sám život. Rasismus je ošklivá věc. Šířit nenávist vůči černouškům jenom za to, že mám při společném sprchování s nimi nemalé komplexy mi přijde jako vrchol ubohosti. Naštěstí můžete mít to štěstí, že narazíte na bílého trenéra, který má svůj meč natolik velký, že je vás ochotný brát jako rovnocennou lidskou bytost. Jinak se přiznám, že jsem o podobné události neměl ani tušení. Kdyby mi někdo povídal, že bylo v nacistickém Německu možné něco takového, jako účast černoušků na tamních olympijských hrách, tak bych byl přesvědčen, že mi kecá. Velkou výtku bych měl vůči závěrečné olympiádě, a to konkrétně k tomu, že se ani malinko nedařilo budovat atmosféru. Bylo dost jasné, jak to celé dopadne a divák nedostal ani okamžik, aby snad zapochyboval. Slabší 3 hvězdy. Viděno v rámci Filmové výzvy 2017. Film mi vybral uživatel FFilipCZ. ()

Reklama

Garson 

všechny recenze uživatele

Berlín,rok 1936,za dveřmi XI.letní olympijské hry nesoucí se ve stínu rasových nepokojů a přesto svět nenašel odvahu aby tuto olympiádu bojkotoval?Bohužel představitelé soutěžících zemí se nechali uchlácholit ujišťováním,že to co se děje v ulicích není tak hrozné jak to vypadá.Němci byli mistři v kamufláži a tak se nemůžeme divit,že 3 roky po tom co přestal plápolat v Berlíně olympijský oheň začala 2.světová válka.Film je o tom jak chudý černošský chlapec s obrovským atletickým talentem Jesse Owens vstoupí do týmu atletů kde trenéra hraje vždy skvělý Jason Sudeikis.U tohoto atleta se naprosto mine účinkem věta:TĚŽKO NA CVIČIŠTI,LEHKO NA BOJIŠŤI,protože ten již před odjezdem na olympiádu pokoří několik rekordů když zkouší nanečisto co dokáže.Ne všichni jsou nadšeni jeho touhou srazit Árijce na kolena.Po dlouhém váhání se rozhodne že teda do Berlína pojede.Hitler se bojí mezinárodního skandálu a tak po dobu pořádání olympijských her trochu zmírní své pronásledování nepohodlných občanů ve své zemi.Sportovci jsou nadšení z přivítání které se jim dostane i zdánlivě přátelským prostředím.Novodobá technologie celého zázemí působí dokonale a jediné co nacistům schází je vytvořit obraz árijské nadřazenosti,ale to se jim díky černošskému sportovci Jessemu Owensovi nepodaří neboť získá jako jediný na olympiádě 4 zlaté medaile a pořádně tím namíchne celý ten nedotknutelný režim Třetí říše.Sport byl vždycky s politikou propojen jako siamská dvojčata jak tehdy tak i dnes jen s tím rozdílem,že dřív šlo o rasu a dnes jde o ekonomické zájmy. ()

Joges 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl pro mne megahit, takhle si představuju pravý, současný, plnohodnotný film. Je v něm vše, co danný žánr vyžaduje. Od prvního okamžiku výborný nástup, žádná slebá místa, výborný postup vyprávění, schopní herci. Dozvěděl jsem vše, co jsem o hostorické události nevěděl. Pěju chválu všem tvůrcům filmu. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Netuším, jestli to bylo záměrem filmu, ale podařilo se mu ukázat kazy všech stran, takže tak nějak cítíte, že v těch dějinách není nikdo dokonalý a není nikdo naprostý hajzl. Snad až na Goebbelse. Každý má svoje chyby, ale přece jen tu něco krásně vyniká. Sportovní duch, přátelství a naděje. Nemůžu jinak, tenhle film mě dostal. A přiznám se, že s Leni bych se chtěl setkat. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (14)

  • Celosvětová premiéra proběhla 11. února 2016 v Torontu (Ontario, Kanada). (BMW12)
  • James Cleveland Owens měl přezdívku „Jesse“, kterou mu v 9 letech dal jeho učitel. (ARI50)
  • Doma v USA sa ovácie ako štvornásobného olympijského šampióna, nekonali. Vtedajší americký prezident Franklin Delano Roosevelt si uprostred predvolebnej kampane na Owensa (Stephan James) nenašiel čas a nepozval ho do Bieleho domu. Až v roku 1973 mu nemecký generálny konzul v Los Angeles udelil Spolkový kríž za zásluhy. Až v roku 1976 od vtedajšej hlavy štátu Geralda Forda sa mu ušla Prezidentská medaila slobody. George Bush mu v roku 1990 venoval Zlatú medailu kongresu za "Humanitárne zásluhy pre ľudskú rasu." To už bol Owens 10 rokov po smrti. Tuhý fajčiar zomrel vo veku 66 rokov na rakovinu pľúc. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama