Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (281)

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Kubrickov ďalší prejav geniality ktorým trýzni všetkých deviantov sveta. Veľavravná úvodná scéna lakovania nechtov, v ktorej mocná mužská ruka drží majestátne vyloženú útlu nohu nymfičky, je totiž celková erotika tohto filmu. Občas som bol aj ja sklamaný a predstavoval som si, ako by Lolitu natočil Cronenberg... Ale ten koniec (a vlastne aj začiatok) ma fascinoval a zároveň dojal. Toto sú pocity vyvolané maximálnym umením režiséra, toto sú pocity na 5 hviezdičiek. Mladá Sue Lyon bola dokonalá vo svojej úlohe, o Sellersovy nehovoriac (tomu by som dal za jeho schizofrenickú postavu rovno dvoch oscarov), ale James Mason mi fakt občas vadil. Ako mu aj Quilty povedal, vyzeral príliš normálne. A pre mňa preto aj nudne a nevýrazne. Ale keď sme pri tom Quiltym, Kubrick dokázal rozšírením jeho postavy (a eliminovaním vyššie spomínaného atribútu) nemysliteľné. Zobrať jedno dokonalé dielo a nesnažiť sa ho pokorne a s rešpektom spracovať, ale vytvoriť na jeho motívy druhé dokonalé dielo. Another piece of art... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Rozdiel medzi mužom a ženou pri prežívaní a ukončení osudovej lásky je podľa mňa hlavným motívom filmu. Muž sa často stáva zúfalou, žiarlivou troskou a žena zostáva hrdou, s ohľadom na zánik vzťahu aj racionálne uvažujúcou osobnosťou - to nie je nič nové. Ak je ale táto myšlienka podaná prostredníctvom kvalitných výkonov hercov, podľa Nabokovovho scenára a pod Kubrickovým režijným vedením o zaujímavý zážitok je postarané. ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nemá smysl si nic nalhávat, cenzorské zásahy Lolitu značně znehodnocují a nedovolují doznít plnému rozsahu toho, co se vlastně děje. Jinak je zajímavé především Kubrickovo odvážné rozhodnutí neuchýlit se k voice overu, k němuž předloha vybízí - musel tak hledat způsoby, jak nahradit právě to, v čem spočívá jádro knihy (více či méně úspěšně - předně dlouhé výpadky děje nejsou příliš přirozené). V důsledku je i proto zážitek z filmu zásadně odlišný a poněkud smířlivější vůči protagonistovi. Nejvíc ale škodí posunutí věku hlavní hrdinky o dva roky. Co bylo cenzory zamýšleno jako vyhnutí se největší perverzi, má do značné míry kontraproduktivní dopad, protože totéž chování u čtrnáctileté dívky už jen stěží přijmeme jako stejně nezištné a neuvědomělé jako u dvanáctiletého dítěte a Lolitu vnímáme jako mnohem odpovědnější, což není dobré. Lolita je každopádně Kubrickův ekvivalent Wellesových Ambersonů - fragment skvělého filmu, který byl rozčeřen zásahy necitlivých úředníků. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Strašně bych toužil zhlédnout tu Kubrickovu verzi legendární Lolity, která nemusela ustupovat přehnaně úzkostné iniciativě cenzorů a plně by odrážela Stanleyho obrazovou genialitu. Ovšem i tak, sestřiháno k nepoznání, nabízí toto zpracování Nabokovova mistrovského postmoderního románu tolik filmové krásy, hutné erotické atmosféry, úchvatně stylizovaných záběrů a chytře napsaných dialogů, že nelze ani náznakem mluvit o "slabém" Kubrickovi. Scény, které se zdají býti vleklými a nadbytečnými, jsou ve skutečnosti nesmírně rafinovaně promyšlené a obsahově i atmosféricky dokonale zapadají do unikátní filmové skládačky, která postupně, tu tragicky, tu s nevinným ironickým úšklebkem, odkrývá společensky nepřípustné motivy a která také zcela přirozeně stmeluje několik různých žánrů, kriminálním filmem-noir počínaje a dobrodružnou road-movie konče. Nad vším pak zcela vyčnívají excelentní James Mason, jehož vyčerpávající kreace citově posedlého pedofila je zcela určující pro emocionální stránku filmu, a veledůležitá postava hereckého velikána Petera Sellerse, jehož svérázné řečnické výstupy patří k absolutním vrcholům příběhu. Kubrickova Lolita je ve výsledku spíše velmi komorní odyseou do útrob prapodivného, duševní chorobou rozpolceného charakteru, která nemá takový myšlenkový rozsah jako obsáhlá kniha a nesleduje se vždy úplně jednoduše, ale její uměleckou hodnotu a formální vytříbenost už jí nikdo neodpáře.. 85% ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl, nicméně je fascinující, jakým způsobem odstřelil Kubrick film do, místy až absurdní komedie. Škoda jen, že se drží příliš při zemi, bojí se skandálních momentů (první sex bych prostě nepochopil, kdyby mi znalec knihy po mém boku nedával průběžně doplňující informace) a nejde víc do hloubky. Kubrickova Lolita je povrchní hříčka se solidním hereckým obsazením, z něhož možná až nepatřičně vyčnívá exhibující Sellers... ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • Jedná se o první film, který režisér Kubrick natočil v Anglii. (gogos)
  • Slavné brýle ve tvaru dvou srdcí má Lolita jen na plakátech. Ve filmu je s nimi vůbec neuvidíme. (Petr23)

Reklama

Reklama