foto

Sue Lyon

  • nar. 10.7.1946 (71 let)
    Davenport, Iowa, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Sue Lyon sa narodila 10. júla 1946 v americkom štáte Iowa ako posledná z piatich detí Sue Karr Lyon. Otec jej zahynul keď mala 10 mesiacov a preto musela matka prebrať celú starostlivosť o rodinu. Rodina sa presťahovala do Los Angeles, dúfajúc že sa malá Sue presadí ako detská modelka (objavila sa v JC Penney Catalog) a finančne tak pomôže rodine.

V tomto meste sa okrem modelingu po prvýkrát dostáva do kontaktu s filmom a svoju prvú nepatrnú rolu si zahrala v TV seriáli DENNIS THE MENACE (1959). Tu si ju všimol režisér Stanley Kubrick, hľadajúci vhodnú osobu do jeho chystaného filmu LOLITA (1962). Štrnásťročná Sue sa tak stala hlavnou postavou sfilmovanej adaptácie Nabokovovej novely Lolita, ako dospievajúca Dolorez Haze – sexuálno-obsesívny objekt staršieho muža. Film mal premiéru v septembri 1962 a Sue sa stala víťazkou Golden Globe Award v kategórii najsľubnejší ženský nováčik. Touto rolou bola Sue Lyon katapultovaná medzi vtedajšie hollywoodske hviezdy.

V roku 1964 sa objavila znova v role zvádzajúcej tínedžerky v Hustonovom filme THE NIGHT OF THE INGUANA a to po boku Richarda Burtona. Nasledoval rad menších úloh vo filmoch 7 WOMEN (1966), kde stvárnila postavu mladej misionárky Emmy Clark pôsobiacej Číne či v detektívnom filme TONY ROME (1967) s Frankom Sinatrom. Jednou z väčších rolí v nasledujúcich rokoch bola postava Lindy, manželky svetoznámeho motocyklového kaskadéra Roberta Knievela v životopisnom filme EVEL KNIEVEL (1971).

Od roku 1970 do roku 1986 sa naďalej objavovala vo viac-menej sekundárnych filmových a televíznych rolách. Za zmienku stojí španielsky futuristický thriller UNA GOTA DE SANGRE PARA MORIR AMANDO (1973), kopírujúci Kubrickov Mechanický pomaranč, kde si Sue Lyon zahrala rolu Any Vernie, mladej ošetrovateľky asistujúcej na experimentálnom liečení násilníkov.

Sue Lyon ukončila svoju profesionálnu hereckú kariéru v roku 1986. Bola dokopy 5-krát vydatá. Od 16-tich rokov trpela mánio-depresívnou poruchou. Navždy ostala zapísaná do povedomia svetového filmu ako Kubrickova Lolita Haze, ktorú sama charakterizovala ako „neurotickú, patetickú a zahľadenú iba do seba“.

agency

Herecká filmografie

Filmy

1980 Aligátor
1978 Towing
1977 Crash!
Don't Push, I'll Charge When I'm Ready (TV film)
End of the World
1976 Invisible Strangler
Smash-Up on Interstate 5 (TV film)
1973 Gota de sangre para morir amando, Una
Tarot
1971 Evel Knievel
Four Rode Out
1970 But I Don't Want to Get Married! (TV film)
1969 Arsenic and Old Lace (TV film)
1967 Švindlíř
Tony Rome
1966 7 Women
1964 Noc s leguánem
1962 Lolita

TV seriály

1977 Fantasy Island (TV seriál)
1973 Kriminální oddělení (TV seriál)
1970 Night Gallery (TV seriál)
Storefront Lawyers (TV seriál)
1969 Love, American Style (TV seriál)
1962 The Virginian (TV seriál)
1959 Dennis, postrach okolí (TV seriál)
1953 Letter to Loretta (TV seriál)

Dokumentární

1964 On the Trail of the Iguana
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.

TV pořady

1971 Mantrap (TV pořad)
1970 The Virginia Graham Show (TV pořad)
1962 The Match Game (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace