Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nahá pastýřka je název obrazu rokokového malíře Jeana-Honoré Fragonarda, který proslul nejen jako portrétista a ilustrátor, ale také jako autor erotizujících obrázků. Jedním z nich je i obraz ze zámku Ronov, na kterém je někdejší zámecká paní a proslulá milostnice Anna vypodobněna jako „nahá pastýřka“. A právě kolem tohoto plátna se točí bohatě rozvíjený příběh. Vyšetřovatel kapitán Tronda (V. Menšík) originálním způsobem – netradiční kombinací kriminalistických a divadelních metod – vyšetřuje dvojnásobnou vraždu a řadu podvodů a machinací s uměleckými díly… (Česká televize)

(více)

Recenze (110)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Jak se něco semele, tak v tom lítá Pacínek...." Na zámku Orlík alias Ronov se semelou hned dvě vraždy. Do dění kolem se přimotá celá řada hereckých osobností (Menšík, Höger, Munzar, Nedbal, Skopeček), ale Bohumil Šmída coby Pacínek, co se netáže ale koná, je jen jeden... Roztimile vtipné a s pěkným závěrečným objasněním jména vraha, za které by se nemusel stydět snad ani Poirot. Ať žije ochotnický režisér v uniformě Vladimír Menšík a jeho "hypotézy" :D ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Pastýřka je taková trošku konspirační detektivka. Na zámku pracuje taková povedená partička lidí, která kšeftuje s obrazy. Když dojde k vraždě, začne policie rozkrývat tenhle podivný spolek, a je to docela zmatek. Dle mého názoru ale je příběh blbě napsaný, skrývá velké nelogičnosti hlavně v postavách, ty jsou naprosto neživotné- hlavně na dobu svého vzniku. Takže mi dalo práci vůbec pochopit ty lidi a na vlastní zločin už jsem neměl čas. Mám spíš pocit, že než proti zločinu se tu bojovalo proti imperialismu. Osobně mne to vcelku nudilo. 60% ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Bohužel neshledávám na kriminálnce nic tak výjimečného a sedmdesát procent mi přijde moc. Nicméně Vladimír Menšík dělá z kriminálky alespoň trochu záživnou událost. Vlastně se divím, že nikoho nikdy nepapadlo z něj udělat skutečného kriminalistu do opravdových detektivních filmů. Oceňuji, že si divák může tipnout vraha. Jenže celkově je film postavený čistě na uzavřeném zámku, kde se nachází všichni podezřelí - takže klasická zápletka z britských detektivek. A všichni jsou podezřelí. Bez špetky napětí tak začíná rozplétání případu pomocí série výslechů. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, jak je tahle detektivka pohodová. Jak si v ní s chutí herci zahráli. A já je rád viděl. Jak Menšíka, tak Munzara, tak Nedbala, tak Skopečka atd. Zavražděná Petrovická, tak si zahrála plných 20 minut! Což na zavražděnou v detektivce, kde divák čeká kdy a kým bude zavražděná, tak je dost dlouhý čas. ()

Klariska 

všechny recenze uživatele

Docela milá česká detektivka. Námět se mi velmi líbil, ale filmové zpracování mi přišlo mírně nedotažené. Zámecké prostředí a tajemství zmizelého obrazu vybízí k tajemným a mystickým úvahám. Bohužel ani tajemno ani mystičko či něco na ten způsob jsem zde neshledala. Zkrátka mi tam chyběla ta pravá atmosféra. Přesto musím uznat, že film byl zajímavý (hlavně díky "švejkovské" postavě pana Pacínka, která film hezky okořenila). Filmu bych vytkla něktreré detaily, které zřejmě skript přešel bez připomínek. Například nesrovnalost ve velikosti obrazu Nahé pastýřky a rámem, ze kterého byl obraz vyříznut. Tři hvězdy je podle mně akorát. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (12)

  • Průvodce na hradě Ronově Zounar v podání Luďka Munzara návštěvníkům vypráví o tom, že by o avantýrách vévodkyně Anny jistě psal před 200 lety William Shakespeare, pokud by už nepsal o jiném zámku. William Shakespeare ale zemřel 350 let před touto prohlídkou. Buď průvodce, nebo scenárista, se dopustili chyby. (klukluka)
  • Vývozní podnik Artex, zmiňovaný ve filmu, je fiktivní. (Robbi)
  • Laburda (Karel Höger) omlouvá své nedokonalé psaní na psacím stroji slovy: „Homerus caecus fuissé dicitur,“ což v překladu znamená: „Homér byl slepý.“ (sator)

Reklama

Reklama