Reklama

Reklama

Raya a drak

  • USA Raya and the Last Dragon (více)
Trailer 7

Obsahy(1)

Kdysi dávno ve fantazijním světě Kumandry žili lidé a draci v harmonii. Kdykoliv pak zlověstné nestvůry nazývané Druuni ohrožovaly zemi, draci se pro záchranu svých lidských přátel obětovali. Nyní, o 500 let později, jsou tato monstra zpět a osamělá válečnice Raya, se vydává na dlouhou a nebezpečnou cestu, aby vystopovala posledního draka a hrozivé Druuny zastavila jednou provždy. Během své cesty však zjistí, že k záchraně světa nebude zapotřebí jen dračího kouzla, ale především i důvěry. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 7

Recenze (290)

LND 

všechny recenze uživatele

Podobu Disney „princezny“ na sebe tentokrát bere Indiana Jones a musím říct, že jsem to žral od začátku do konce. Je až neuvěřitelné, kam se Disney dokázal posunout v akčních scénách a animacích. Hlavně voda a déšť, to je opravdu umění. Ohledně příběhu je pravda, že lze zhruba tušit, jak to dopadne, ale tak už to u filmů tohoto druhu bývá, že :) Film v žádné části neztrácí tempo a závěr je pořád patřičně kulervoucí. Nemám co vytknout. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Klasický príbeh, ktorý čerpá s rôznych kultúr sa tu stretáva s nádherne spracovanou animáciou a dobrou hudbou. Veľké plus patrí práve animácii alebo už práve spomínanej hudbe, tradične spoľahlivého J.N Howarda, ktorý tu ako jediný ponúkne strhujúcejšiu dávku akcii, či emócii. Hudba totižto pekne bičuje film vpred, dobre funguje aj v emotívnych scénach, no to isté sa nedá povedať o postavách či príbehu, ktorý nedokážu strhnúť, tak ako napríklad Ľadové kráľovstvo, alebo zaujať ako v animáku Na vlásku. Tak či tak sa jedná o pekne natočenú rozprávku, ktorá zaujme spracovaním. Obľúbený soundtrack: Return. 70% - 3* ()

Reklama

UhLee 

všechny recenze uživatele

(8/10). Na Rayi jde krásně vidět, jak jde technologie neskutečným tempem dopředu, protože jsem měl místy problém rozeznat animaci od reality. Líbilo se mi, jak byla každá kultura (část draka/země) zachycena jinak. Hrála v pozadí jiná hudba, lidé byli rozdílní a vynikali v něčem jiném. Návštěva každé této země byla něčím rozmanitá a neobyčejná. Zápletka byla svým způsobem hrozně jednoduchá, ale také moc krásná. Dovolím si i tvrdit, že v mnoha ohledech i originální. Monumentální akce, který nám film nabízí se jen tak nevidí. Respekt, že to dokázal film ukočírovat a ukázat nám tak přenádhernou krajinu s mořem nápadů, který nám letos už předvedli i Croodsovi. Kolem a kolem je to určitě nadprůměrný animák, který si zaslouží červená čísla a pozornost. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Máme tady teprve březen a už tu je animák roku tohle nejspíše nikdo nepřekoná na to, že je to režisérů prvotina tak pecka . Navíc se jedná o atypický animák z poslední doby není zde ani jedna písnička a nikdo nezpívá (což bude asi ten problém u lidí , že to nemá minimálně 80 procent, ale aktuálně 76 procent) a celkově to nemá ani žádnou zapamatovatelnou hudbu. Tohle trhne jakýkoliv animák od Pixaru jelikož ty emoce jsou zde reálné a těm postavám to opravdu věříte neuráží se zde lidi co něco dokázaly (zdravíme Pixar a animák Duši kdo viděl ví co myslím) není zde tupý humor pro malé parchanty (zdravíme opět Pixar speciálně Duši) a celkově to krásně odsýpá. Veškeré scény s vodou jsou to nejlepší co kdy v animácích kdy uvidíte a je to pastva pro oči postava Sisu je nejlepší vedlejší postava v animácích za minimálně 3 roky a takového Olafa z Ledového Království překoná jak nic navíc se nemusí pitvořit, zpívat a dělat ze sebe dementku. Doufám , že někdy vznikne i druhý díl a nedělají z toho posraný seriál jak je poslední dobou zvykem. 100 procent tady není co řešit P.s. kdyby měl někdo zájem i o knihu tak bude brzy v prodeji https://www.knizniklub.cz/knihy/532082-raya-a-drak-pribeh-podle-filmu.html P.s. 2 díky za titulky titulkomat jsem rád, že je vydal tak rychle ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

No nic, tentokrát spíše zklamání. A to jsem se po upoutávkách dost těšil. Očekával jsem nějakou další kouzelnou, exotickou, hřejivou a snad i trošku temnější, resp. dospělejší pohádku o záchraně rozbitého světa. Něco na způsob Moany v kombinaci s legendárním dobrodružstvím Aanga a asi i se špetkou Jak vycvičit draka. Možná jsem si to zkazil přehnanými očekáváními sám. No jedno se tvůrcům musí uznat, odvedli ve ztížených podmínkách pandemie, kdy pracovali odděleně online ze svých domovů rozhodně kus práce (jak na to poukazuje i oddíl v závěrečných titulcích. Ne, nemyslím ten o produkčních miminech, v této oblasti možná pandemie naopak pomohla :). Animace je prvotřídní, scenérie jsou čarokrásné a pohyb i mimika postav je dynamická a v rámci zvoleného stylu realistická. Jenže kromě exotiky zasazení a krásné animace jsem už nic jiného nedostal. Tedy dostal, ale v podobě polotovaru. Nedovařeného jídla. Spotřebního konzumu bez srdce i když se o to pokusili. A abych nelhal, těsně před závěrem to nějaké emoce i pocity nakonec vyvolat dokázalo. Problém ale je, že cesta k tomu nebyla vůbec dotažená, dostatečně promyšlená a vybudovaná. Celá myšlenka spojování a opravy rozbitého světa v analogii k rozbitým vztahům možná na papíře vyzněla krásně (a snad tvůrci při tvorbě příběhu mysleli i na stav našeho světa a kam se řítíme, což určitě kvituji), ale nedostala jednoduše dostatek prostoru. Místo toho zde došlo k tomu, čeho se vždy zejména u animovaných filmů (ale i jinde) bojím. K zaměření se na dětského diváka. K příklonu k bezduché, až infantilní atrakci. Horské dráze. Kolotoči akčních, hyperaktivních scén. Což o to, animačně to je super, ze začátku to baví, má to zajímavé a u západních filmů netradiční nápady, kameru a střih, ale rychle se mi to přejedlo. A pak jsem se už jen nudil, protože děj byl prakticky čtyřikrát nebo pětkrát to stejné dokola. Asi takhle nějak vypadá ztělesnění rčení "forma vítězí nad obsahem". Anglický dabing parádní včetně jisté herečky se zastřeným hlasem, která některým lidem leze na nervy :)  6/10 ()

Galerie (40)

Zajímavosti (10)

  • Jedná se o vůbec první celovečerní film studia Disney, který vlivem pandemie covid-19 vznikal celý na dálku. Kompletní animace i natáčení dabingu probíhalo u tvůrců doma, takzvaně „homeoffice“. Na produkci filmu se tak podílelo více než 400 domácností. (Najlvin)
  • V průběhu celé tvorby filmu se lidem z produkčního týmu narodilo celkem 42 dětí. Překvapivě ani jedno z nich nedostalo jméno Raya. (Najlvin)
  • Původní datum vydání filmu bylo 25. listopadu 2020, ale kvůli pandemii covid-19 byla premiéra přesunuta na 12. března 2021. (ČSFD)

Související novinky

Black Widow a Cruella míří na Disney+

Black Widow a Cruella míří na Disney+

24.03.2021

Špatné zprávy pro kina, dobré zprávy pro nedočkavé diváky. Studio Disney čerstvě oznámilo, že vedle tradiční premiéry v kinech dorazí snímky Cruella a Black Widow rovněž ve stejný den i na… (více)

Reklama

Reklama