Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jihočeské vísce, uprostřed stříbrných rybníků a tmavých lesů, žije pohledný mládenec Jindřich, který se jednoho dne vydá do světa s pevným rozhodnutím vysvobodit zakletou princeznu. Na své cestě se dostane do strašidelného mlýna, kde žije se svým otcem, mlynářem, krásná Eliška. Mládenec se Elišce líbí, namluví mu proto, že v rybníce je zakletá princezna a on ve mlýně zůstává jako pomocník. To se nelíbí místnímu čertovi a vodníkovi, kteří si na mlynářovu dceru myslí. Snaží se, seč jim sily stačí, pomocí intrik a kouzel mládence ze mlýna vypudit. Ve mlýně se objevuje třetí ženich: starý, bohatý Knížepán, a protože Eliška všechny nápadníky odmítá, mlynář se rozzlobí. Urči lhůtu: buď si do úplňku ženicha sama vybere, nebo ji dostane ten, co si první o ruku řekne. Nastává boj mezi ženichy... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (625)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Poloretardovaný čert, čo škrieka ako stádo nadopovaných opíc, hastrman s predkusom horším než Freddie Mercury, ale hlasom, ako by mal tri vtáky v hube, a princezna s nadváhou, ktorá sa po príchode mladíka správa, ako by posledný chlap do 30 rokov, čo uzrela, bol jej foter pred štvrťstoročím. Ale rozprávka to je, to bez pochyby. V realite by si totiž okamžite vybrala toho starého páprdu, i zošuverený Žán by jej bol dobrý, ale o toho rebrovitého horenosa by nezavadila ani kuderou jej parochne. A ešte na jedno Troška zabudol. Že keď už herci dabujú samých seba, mohli by sa sem tam trafiť aj do pohybu úst. V opačnom prípade to potom vyzerá, ako by napodobovali kapra práve vyloveného z vane po dávke šťavnatej chlórovanej vody. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Když jsem to teď po letech viděl znovu, musel jsem sice uznat, že čistý odpad to není, nemá to ale k němu daleko. Pokud mi byla Blanarovičová protivná už v Jasněnce, tak zde je zcela nesnesitelná, a její herecké ztvárnění čerta je pro mě hlavním důvodem, proč mě ten film tak příšerně irituje. To její pitvoření je skutečně krajně odpudivé a přivádí mě k šílenství, jen si na něj vzpomenu. Ale podobných věcí by se tam našlo víc - nechápu ani to směšné ztvárnění vodníka, které se podle mě zcela zpronevěřilo všemu, co tato postava v českých pohádkách odjakživa představovala - a vyloženě mě uráží, že z tradičně strašidelné postavy, z které měl jít děs (u Erbena vodník mez mrknutí oka zabije vlastní dítě), udělal Troška komickou figurku, což ale platí v bleděmodrém i o tom čertovi, a myslím, že tohle je to, co tomu filmu vyčítám nejvíc, že přišel s vlastním bizarním (a silně kýčovitě idealizovaným) pohádkovým světem, kde tradiční strašidla lidi nestraší, nýbrž s nimi soupeří o lidskou nevěstu a u toho prozpěvují přeslazené písničky a kde je všechno tak strašně fejkové (mlýn, paruka Andrey Černé...), až to není možné. Irituje mě to i tím převzetím komunistického klišé z předrevolučních pohádek, že představitelé šlechty jsou zdegenerovaní směšní idioti, kteří jsou v tomto typu pohádek tradičně zobrazeni jako narcistní tyrani s patolízalskými lokaji, a všichni jsou navlečeni v kostýmech jak za časů Ludvíka XIV., ačkoli se děj (pravděpodobně) odehrává na českém venkově v 19. století. A korunu tomu nasazuje trapná Bílá, jakož i skutečnost, že Troška přišel po 6 letech s naprosto děsivým sequelem, který už v mých očích čistým odpadem je, a pro jeho pokleslost už nemám slov. Chápu, že u dětí je tahle sračka asi populární, ale osobně doufám, že už budu jejích dalších zhlédnutí navždy ušetřený. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Asi mnou nejvícekrát viděná česká pohádka, která je už pro mě hotová klasika. Je sice pravda, že chvílemi jsem dostával facky od infantilnosti a že na některé scény jsem nikdy nebyl tak malý, abych je žral. Ale! Pohled na vtipnou dvojku čerta (životní role Blanarovičové) a vodníka mi to hned rozmluvil. A pak je tu samozřejmě kníže a jeho věrný Žán, kteří celkovou atmosféru humoru ještě dohustili. Třešničkou na dortu byla Lucie Bílá, kterou sice moc nemusím, ale jako čarodějnice byla skvělá. Rovněž oceňuji hudební doprovod a prostředí českého venkova. ()

pytlik... odpad!

všechny recenze uživatele

Kolik kritiky si vyslechla nová norská Popelka kvůli polibku dvou chlapů, že prý se jedná o důkaz úpadku západu, že dřív se točily pohádky úplně jiné... a pak se člověk podívá na tohleto veledílo a jen zírá. Čertík je transvertista, vodník sice né, ale vypadá tak. V podstatě se tu nedá najít normální postava, jen samý úchyl a jako třešničku na dortu režisér obsadil do role Elišky toho nájemného vraha z Když se rozzlobíme, budeme zlí. Akorát mu nasadil paruku. No co to ksakru je? ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Milá pohádka, která je neprávem nízko hodnocena. Zdejší odborníci totiž nějak nemůžou překousnout jméno režiséra. No jo, pan Troška, ten, který natočil Slunce seno sérii, ten, který natočil hloupý Kameňák. Já bych vám něco vzkázal chytráci, ale neudělám to. Tohle je totiž komentář k pohádce, a né ledajaké pohádce. Jedné z nejlepších porevolučních pohádek s překrásným vizuálem, dobře cáknutou Blanarovičovou a především milým příběhem o lásce. 9/10 ()

Galerie (17)

Zajímavosti (38)

  • Mlýn, který se ve filmu objeví, byl postaven z polystyrenu a kartonu. (M.B)
  • Film bol predaný do viac ako 20-tich štátov sveta. (dyfur)
  • Některé lesní scény byly použity dvakrát tzn., že stejné záběry z lesa na začátku filmu se objevují i na konci filmu, ačkoli mezitím urazil Jindřich (Radek Valenta) velkou vzdálenost. (ricky4)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Pomeje

Zemřel herec Jiří Pomeje

26.02.2019

Ve věku 54 let zemřel český herec a producent Jiří Pomeje. Příčinou smrti byla rakovina. Absolvent DAMU, který založil společnost Fronda film, byl asi nejznámější díky své práci na filmech Princezna… (více)

Reklama

Reklama