Reklama

Reklama

Fallout

(seriál)
  • USA Fallout
Trailer 4
USA, (2024–2025), 15 h 53 min (Minutáž: 45–74 min)

Hudba:

Ramin Djawadi
(další profese)

Série(2) / Epizody(16)

Seriál Fallout vychází z jedné z nejúspěšnějších videoherních sérií všech dob. Vypráví příběh vítězů a poražených ve světě, kde už není skoro nic, o co by se dalo hrát. Změkčilí obyvatelé luxusních protiatomových krytů jsou po 200 letech od apokalypsy nuceni vrátit se do neuvěřitelně složitého, rozkošně bizarního a ukrutně násilného světa, který na ně čeká na povrchu. (Prime Video)

(více)

Videa (2)

Trailer 4

Recenze (311)

Zek 

všechny recenze uživatele

Abych se přiznal, tak kdysi jsem zkoušel hrát třetí díl a vůbec mě to nebavilo. Proto jsem od Fallouta dal ruce pryč a nějak jsem se o hry už nikdy nezajímal. Tím pádem jsem od seriálu vůbec nic nečekal a asi tohle bude i ten hlavní důvod, proč mě seriál hrozně bavil. Hlavní tři postavy mají každý svůj vlastní příběh a musím říct, že mě ani jeden nenudil. Absolutní pecka, ale přijde v momentu, kdy se potkají a každý má rozdílné pohledy na danou situaci a řeší to i po svém, což jsem bral jako takový easter egg z rpg her. Od začátku jsem hltal, každou scénu a byl mile překvapen kam se příběh posouvá a kam až došel.  Ne vše vypadá, tak nádherně jak se na první pohled zdá a ne všichni jsou ty kladný a záporný postavy. Výborné zakončení první série, které zodpoví spousty otázek, ale taky zároveň otevře dveře pro další příběh na který se už teď hodně těším. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Fallout 2 je jedna z mejch nejoblibenejsich her, takze na tohle jsem se tesil jak malej a zaroven jsem se obaval, ze z toho bude kolosalni pruser. A ackoliv se nekona nejakej serial roku a podobne, jak by se podle hodnoceni mohlo zdat, nastesti jsme dostali hodne nadprumernej serial. Problemy tu jsou v podstate dva. Celej ten svet vypada oproti hram desne prazdne, kde jsou vsichni ti mutanti, roboti, zrudy? Vetsinu casu tak v cely pustine vidime jen hlavni hrdiny a sem tam par vidlaku. Druhej problem je samotnej pribeh, chapu, ze projekt za takovyhle prachy nemuze bejt cilenej jen na fanousky a vlastne mi prislo, ze tu toho pomrkavani na hrace zas tak moc neni, takze tu je i spousta vysvetlovani veci okolo, jenze ty jednotlivy linky proste nejsou buhvijak zajimavy, i kdyz se vse nakonec hezky prolne. Navic proste ty vaty, kdy se nic nedeje, je v jednotlivejch dilech az zbytecne moc. Jinak je to ale pecka. Naprosto uchvatna vizualni stranka, az na par drobnosti fajnovy triky, k tomu skvela hudba, proste jak ozivla hra. I kdyz ta ma tu atmosferu precijen jeste o fous lepsi, ale i tady je skvelej mix cerny komedie s thrillerem. Hlavni trojice jsou sympataci, skoda, ze ghul (vypadajici jak bracha Deadpoola), jakozto nejvic cool postava ma nejmin prostoru. Naproti tomu "rytir" Bratrstva oceli se na muj vkus az moc casto chova jak retard. Kdyz uz je nejaka akce a bohuzel ji neni zas tolik, tak je to natoceny naprosto libove a vse je krasne spinavy a krvavy. A i kdyz pribeh neni buhvijakej, stejne je clovek napnutej, jak to skonci. Takze za me spokojenost, mohlo to sice dopadnout lip, ale taky daleko hur a fakt doufam v druhou serii. Mam chut zase nahodit Fallout 2. ()

Reklama

dragon94 

všechny recenze uživatele

Za mě pravděpodobně nejlepší videoherní adaptace jaká dosud vyšla. Tam kde The Last of Us trošku zklamalo vystříháním akce a změnou důležitých částí příběhu. Což uškodilo uvěřitelnosti světa a oslabením vztahu hlavních postav. Tam Fallout přichází se zcela novým příběhem naroubovaný na vytvořený funkční svět, aniž by na něm cokoliv většího popíral. Fanoušky zde čeká nekonečné množství povedených easter eggů a fan servisu. Seriál je plný skvělé akce, humoru, výborných hereckých výkonů, krásných lokací atd.. Přesto však mu na plný počet něco chybí. Možná to chtělo, aby byl seriál poněkud údernější, zejména v druhé polovině totiž ztrácí tempo, popřípadě, aby byl ještě víc ujetější a odvážnější v některých momentech. Asi to není lepší seriál než zmíněné The Last of Us, ale rozhodně se jedná o lepší herní adaptaci, která je v rámci světa a loru her nejen zcela funkční, ale dokonce ho i skvěle rozšiřuje a doplňuje. 4* 78% ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Ghoul dominuje jaxviňa. Jeho osud (i celý příběh série) je retrospektivně po vrstvách dešifrován a sympatie směrem k závěru rostou, protože jak všichni víme, PEOPLE = SHIT. Navíc je cool a má dobrou bambitku, neasi! Zhmotněné guilty pleasure. Seriál jinak mixuje prvky videoherní a filmové, moderní a retro, nákladně epické i pulpově laciné. Koktejl je to střelený a může působit nekonzistentně, nicméně i přes občasnou křeč je to prostě vděčná zábava, kde se znalci předloh budou bavit povědomými prvky a neznalci přívalem ulítlého bizáru. Jen ty vertibirdy jsou tu dost na chuj a létají pravděpodobně jen proto, že je země pro jejich škaredost odpuzuje (boomer joke limit naplněn). Videoherní série, jejíž kořeny sahají do osmdesátých let (pradědeček v podobě hry Wasteland) a která se částečně inspirovala Mad Max univerzem, de facto vyvrcholila ve svém druhém pokračování z roku 1998 - opravdu populární se ovšem stala až s příchodem her od Bethesdy (hlavně díky tomu, že přišly v době, kdy už videohry nebyly vnímány jako okrajová zábava pro umaštěné nerdy a v jejich produkci se točily velké peníze). Přestože se Bethesda atmosféře a kvalitám prvních dvou dílů nikdy nepřiblížila, trademarky dokázala zpopularizovat dostatečně. Máme tu tak postapokalyptický svět, jehož radioaktivní pustina obsahuje relikty alternativně historické poloviny dvacátého století a spoustu úchylných existencí. Původní Fallouty rezignovaly na stereotypy přežívajících zoufalců a čestných bojovníků za lepší zítřky - jejich prostory obývaly záplavy vrahů, zlodějů, kurev a zmutovaných kreatur, přičemž kdo mohl, ten byl součástí gangu nebo rovnou nějaké mimořádně pošahané sekty. To vše bylo obaleno hromadou extrémně přepálené brutality, morbidního humoru a dějového pozadí, jež děsivě i humorně vycházelo z propagandistických žvástů poválečných let. Seriál sice není tak odvážný jako herní předlohy a vyzněním má blíže k těm novějším (hloupějším), přesto mě dost bavil. Je totiž jako zfilmovaný Fallout-Con - barvitý, nadšený a plný roztomilých píčovinek všeho druhu. Tvůrcům se tak povedl husarský kousek: solidně mě potěšili, i když nepřinesli to, co bych od filmové podoby Falloutu čekal. ()

Comics.jto 

všechny recenze uživatele

Seriál Fallout je hitem na Prime video. Je volně inspirován lorem v sérii stejnojmenných her. Je to antiutopický retrofuturistický svět seklý ve stylu 50's 20. století. Technologie se zde po druhé světové válce v alternativní rovině vyvíjela významně ve směru jaderných technologií a ne ve směru tranzistorů. Takže jak už asi někdo ví, jedná se o Atompunk - komunistický design, fúzní reaktory. Vzhled se sekl, ale doba šla dál a tak tu máme vyspělé roboty, auta s jaderným pohonem, robotické obleky atd. . V roce 2077 došlo ke sporům mezi USA a Čínou kvůli vyčerpáváním zásob ropy. Bylo boom boom ☢ - ale ještě předtím se vystavěli valuty - protiatomové kryty. Zde se příběhově dostaneme o 200 let k protagonistce - naivnímu dítěti - taková "holka od vedle"[Ella Purnell] , která začne řešit jak to vlastně doopravdy je a co se děje na povrchu (outsiderka loru, celkem je to drama). Druhý pohled na věc získáváme z povrchu od jednoho rebeláckého, nekompromisního a westernstyle Ghúla [Kyle MacLachlan] (prakticky nesmrtelný bývalý člověk, ale může zdivočit) a třetí pohled [Walton Goggins] z fanatické rytířské frakce. Což je scénaristicky dobře uděláno, protože si může vybrat co vám nejvíc sedne  (a která postava) i když se ty linky stejně prolínají.  Scénář (ehm nevím jestli po Tomb rider a Captain Marvel umí psát silné ženské postavy, ale nejspíš to funguje díky sympatické herečce) by mohl být více nakloněn i k nefanouškům a ukazovaní eastereggů a sebeukájení je občas otravný. Ale co to táhne je lore, retrofuturistický vizuál; stylizace a nekompromisní až přehnaný naturalismus spolu s černým humorem. Jen seriál občas kolísá na hraně vážnosti a více formalistickému stylu. Díky více příběhových línií není nikdy nuda, 8h se dá binge-watchnout,  ale občas nějaké plotholes. Především je to zábava sledovat jako Obrázky a moc to nehrotit a užívat si scenérie a detailní kulisy. A to celé doplněné 50's hudbou, která dodává tu správnou atmosféru.  V seriálu se můžete zamyslet nad morální polarizací, zafilozofovat, hádat se s kámoši co bude dál. Nebo se nechat unášet. Osobně mě to bavilo více než předešlý postapo hit The Last Of us a budu se těšit na další sérii. A pokud nebude, i toto stačilo svou zábavností a společenskou satirou. 8,5/10 💥💥💥💥💥 ()

Galerie (67)

Zajímavosti (23)

  • Během schůzky v budově Vault-Tecu můžeme u stolu za jmenovkou ROB-CO spatřit pro hráče herní série velmi známou postavu Roberta Edwina House, který se proslaví především jako vůdce poválečného New Vegas Stripu a majitel kasina Lucky 38. Jako drobný ester-egg jeho postava v seriálu zmíní, že by jiný člen schůze prodělal i kdyby řídil kasino. (LucasAbelle)
  • Sběrači víček mají na sobě ikonickou zbroj NCR rangerů z videohry „Fallout New Vegas“. (Veskoslav)
  • Dětem se v televizi pustí „Grognak the Barbarian“ – fiktivní komiksová série, kterou můžeme nalézt ve videohře „Fallout 4“ a která má celkem 10 dílů. (Veskoslav)

Související novinky

Seriálový Fallout má datum premiéry

Seriálový Fallout má datum premiéry

25.10.2023

Seriálová nabídka streamovací služby od Amazonu se brzy rozroste po Pánovi prstenů o další slavnou značku. Už příští duben totiž na Prime Video dorazí adaptace kultovní herní série Fallout od… (více)

Reklama

Reklama