Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Život světoznámého newyorského malíře Jacksona Pollocka nebyl vždy plný úspěchů a ocenění. Jeho násilnický a radikální styl tvorby mnohé odrazoval, Pollockovo nové umění bylo považováno za obskurní, své obdivovatele si hledalo jen postupně. A autor na tom nebyl o nic lépe. Kromě zápasu s míněním veřejnosti totiž sváděl mnohem těžší, vnitřní bitvy, v nichž vyhrávají jen ti nejsilnější. Mezi ně však Pollock nepatřil. Osobní démoni, tolik přínosní pro jeho tvorbu, ho postupně sžírali a nedopřáli mu odpočinku...dokud nezvítězili. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (141)

Laxik 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo něco. Ed Harris je jako neurotický malíř zcela přesvědčivý a podmanivý, přičemž mu ale hraní malíře jde mnohem lépe než party, kdy se mění v excentrického alkoholika s psychologickými problémy. I díky skvělé kameře a hudbě jsem se oddával perfektnímu vizuálnímu stimulu, kdy Jackson Pollock tvořil svá díla. A to se mi často nestává. Na druhou stranu filmu k dokonalosti leccos chybí - pár hluchých míst a nedotažený závěr. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Podobně, jako ve filmu Bird je vidět, že někteří umělci nebyli rozhodně jednoduché osobnosti. Co dokázal Forest Whitaker v prvně jmenovaném, to Ed Harris posunul ještě o jeden stupínek výš a to ještě tenhle film sám režíroval, před čímž smekám. Spolu se svou filmovou ženou, Marcií Gay Hardenovou, jsou nepochybně hlavními tahouny snímku o světoznámém malíři, jehož cesta na vrchol nebyla rozhodně předem nějak vydlážděna. Velmi dobré filmové dílo, bez ohledu na to, že nějaký Polockův obraz by u mě asi skončil v kamnech. ()

Reklama

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od iných "maliarskych" filmov z poslednej doby (Frida, Modigliani) tento nekĺže po povrchu, ani sa nespolieha na vonkajškovú atraktívnosť. Naopak, režisér a hlavný protagonista v jednej osobe sa rozhodol pre menej okázalé, introspektívnejšie rozprávanie, ktoré miestami ohromí svojou hĺbkou a silou, inokedy len tak bezradne a akoby neopodstatnene preletí okolo vás. Keby skrátka Ed Harris aj režijnú stránku svojho filmu zvládol tak bravúrne, ako sa herecky vysporiadal so svojou postavou, vzniklo by dielo porovnateľné s genialitou Pollockových obrazov. Takto je to lepší priemer a musíte buď "ujíždět" na Pollockovi alebo Harrisovi, aby ste mali dôvod vyhlásiť tento film za svojho najlepšieho kamaráta. Lepšieho než váš obľúbený plyšový macík... ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Příjemné biografické drama Jacksona Pollocka, se kterým si Ed Harris evidentně vyhrál a to jak na režisérské židličce, tak i v samotné hlavní roly. Pollockův život navíc z prostého důvodu jeho stavů a alkoholismu prostě nemůže nudit, takže se nejedná o něajký suchý biografický snímek, na které poslední dobou pořád narážím, ale na opravdové čtyrhvězdičkové drama. Pochválit se taky musí Marcia Gay Harden, která s Edem Harrisem tenhle film posouvá do oné třídy naprůměrnosti. Fuck Picasso. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem na to kouknul kvůli Edu Harrisovi. Ten předvedl naprosto skvělý výkon, takže si můžu odmáznout další čárku v jeho filmografii. Marcia také výborná, jenže jí nemám rád. Film sám o sobě mě tolik nezaujal, zkrátka malířství mi nic moc neříká. Nechci vypadat jako nějaký nevzdělanec, ale nechápu, jak ti snobáci mohou utrácet tak obrovské částky za nějaké obrazy. Jinak postava Jacksona Pollocka mi byla dost nesympatická. Nevím, jestli to byl geniální umělec, ale hlavně to byl (soudím pouze podle filmu) ožrala, blázen a parchant, kterej se zajímal jen sám o sebe a své obrazy. Nějaký keci o démonech a podobných nesmyslech na mě neplatí. Kdyby to horník nebo zedník, tak jím každý pohrdá, jenže když je to "velký umělec", tak ho každý lituje. Já ne. Navíc se z něj vyklubal i vrah. Pro mě to byl kretén! Omlouvám se za výrazivo, ale nemám rád, když se slavným osobám odpouští jejich chování jen kvůli tomu, kdo jsou a byli. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení trvalo pouze 50 dnů s šestitýdenní pauzou. Ta nastala proto, aby Ed Harris mohl mít v závěru snímku svoje vlastní pravé vousy a aby mohl být o 14 kg těžší. (Vrata88)
  • Ed Harris ve filmu obrazy sám maloval. (Vrata88)

Reklama

Reklama