Reklama

Reklama

Zulu

  • Velká Británie Zulu (více)
Trailer

Film Zulu je strhující rekonstrukcí střetu u Rorke's Drift, k němuž došlo roku 1879 v jihoafrickém Natalu. Čtyřtisícové vojsko zulských válečníků už zmasakrovalo obří britskou armádu a teď míří k mnohem menšímu cíli, základně Rorke's Drift. V lednu roku 1879 zahajují Britové válku proti Zulskému království, domorodému státu Jižní Afriky. Předpokládají, že s dobře vycvičenou a moderně vyzbrojenou armádou, která čítá na 1350 vojáků, dosáhnou snadného vítězství. Následuje však krvavý konflikt, v němž jsou Britové převálcováni čtyřtisícovým vojskem Zulů a téměř kompletně pobiti. Po tomto vítězství se zulští válečníci chystají zaútočit na malou základnu Rorke's Drift, v níž 150 příslušníků britské armády hájí velké množství zásob. Ve středu 22. ledna 1879 se na ni zulští bojovníci během celého dne i noci opakovaně pokoušejí zaútočit, ale marně. Nedaří se jim prolomit její obranu a nakonec se stahují zpět na své území. Britská veřejnost, která následkem debaklu u Isandlwana lační po hrdinech, je výsledkem této odvážné akce nadšená a obránci Rorke's Drift jsou vyznamenáni jedenácti Viktoriinými kříži. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (92)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Nádherná kamera a poctivá výprava udělaly hodně, byly ovšem pohříchu omezeny na jednu malou vojenskou základnu. Úvodní příprava "opevnění" povrchně seznámila (po vzoru katastrofických filmů) s význačnými charaktery z nevelké posádky, aby posléze nastal očekávaný útok – tzn. monotónní nabíhání zulských válečníků na zteč a jejich masakrální (leč bezkrevné) postřílení a propíchání bajonety na hromadu. Avšak kdo jsem já, abych zpochybňoval vytříbenou kmenovou "taktiku", že? Z pohledu Britů zaznělo pár plochých protiválečných (křesťanských) noticek či náznaků sporu o velení, došlo k několika hrdinstvím i na "gentlemanskou" bojovou disciplínu a řád, což mělo své momenty, celkově ale film ani režie strhnout nedokázaly. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Africký kmeň Zulu nahradzuje indiánov v Severnej Amerike a Briti nahradzujú Britov (a iných) prisťahovalcov, ktorí sa už nazývali Američanmi. Čiže menšia exotická obmena v kinematografických škatuľkách. Film o jednom mieste a jednej bitke. Pri tej je snáď najlepšia práve príprava na ňu, zvuk "železnice" za horami, to napätie, kedy to vypukne. Samotné súboje nemôžu pôsobiť príliš prirodzene, to ani pri tomto spôsobe boja nie je možné. Prečo ale Zuluovia riskujú kvôli zničeniu jednej posádky s niekoľkými desiatkami členov armády toľko svojich životov, nerozumiem. Ale na tom nezáleží, proste to tak bolo. Po čase na mňa začal pôsobiť film značne monotónne, vlastne je tu stále to isté. No pozeráme sa na film, kde kolonizátori Briti vraždia po stovkách domácich, pretože tí chcú žiť slobodne. Ešte že sa za to postava Michaela Cainea cíti tak nejak blbo. ()

Reklama

StanislachKo 

všechny recenze uživatele

Toto keby sa natočilo pár rôčkov neskôr , alebo mať možnosť do toho nacpať väčší rozpočet, Spielberg by zapredal vlastnú babičku, aby to mohol režírovať. A v takom prípade by to tutovo malo oskarové piedestály. Takto je to "iba" zaprášený skvost čistej filmárskej zručnosti. Odhliadnuc od skoro až divadelne nemožných scén bojov na blízku pri tomto veľkolepom napätí a v každej fáze jeho gradovania - obzvlášť scenáristického - fakt tuhne krv v žilách (a nechýba ani príbehovo veľmi šikovne situovaný "muž mieru" - farárko, ktorý sa vďaka svojej neoblomnej viere ocitá ako keby na hrane barikády medzi svojimi a... a "svojimi". Mať tento koncept rozvinutejší, ukrochkal by som sa plátnovým blahom. Takto som si to len poriadne vychutnal. Skvelý film! ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Klasické typy vojakov, niečo z vojenskej taktiky, heroizmu, sem-tam suchý britský humor, ktorý však situáciu veľmi neodľahčuje. Bezmocné zúfalstvo v malom. Odsúdenie vojny absentuje. Film je hlavne o jednej bitke s nutnými rýchlymi rozhodnutiami na pozadí napätej atmosféry možnej blízkej smrti. A to je dotiahnuté na maximum. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Britská odpověď na Waynovo Alamo má podobu epického válečného velkofilmu Cye Endfielda postaveného na skutečných událostech z roku 1879, kdy při obraně Rorkes Drift vzdorovala stovka britských vojáků asi 4000 bojovníků kmene Zulu. V technickém slova smyslu je film dokonalý, přes onu oslavu statečnosti a heroismu je však také třeba položit si otázku, co britští vojáci v Africe vlastně pohledávali. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (19)

  • Revolvery, ktoré používajú britskí dôstojníci, sa začali vyrábať a používať až počas prvej svetovej vojny. (MikaelSVK)
  • Celý film bol natočený v Juhoafrickej republike, a to aj na autentickom mieste Natal. (MikaelSVK)
  • Přestože se exteriéry natáčely přímo v Zululsku, tak filmaři nezvolili pro natáčení místo původní bitvy, jelikož bylo velmi ploché a hory v místě, kde se rozhodli posléze natáčet, působily svým terénem dramatičtěji. Scény v budovách se natáčely ve studiu, aby se ušetřilo na přepravě herců, a stejně tak všechny budovy viditelné v exteriérech jsou pouhé prázdné kulisy postavené filmaři. Herci z budov tedy míří a střílí na postavy nacházející se doslova na jiném kontinentu a do Afriky se štábem neodjeli, pokud se nevyskytovali i v exteriérových scénách. (Tarmenel)

Reklama

Reklama