Reklama

Reklama

Sirota Dorotka vyrastá u svojej tety a strýka na ich farme v Kansase, kde žije jednotvárny a obyčajný život, sníva však o úplne inom svete, až ju raz tornádu spolu s jej psíkom Totom odnesie do zázračnej krajiny Oz. Až tam zistí, ako jej rodina chýba a chce sa vrátiť späť k svojmu bežnému životu. Spolu s novými priateľmi sa vydáva do Smaragdového mesta, kde žije mocný čarodejník z krajiny Oz, ktorý by jej mohol pomôcť vrátiť sa domov. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (317)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Písničky s výjimkou ikonické Over the Rainbow nic moc. Zelené kulisy Smaragdového města - meh. Jinak ovšem OK. "You have no power here" ještě před Sarumanem. Boží scéna s tornádem, která je trikově působivá dodnes. Herecky a pohybově nadané obsazení. Boží výprava. No a navrch spoustu povědomých věcí, o jejichž původu člověk před Ozem nevěděl. Stále koukatelné. Dorotka: "Jak můžeš mluvit, když nemáš mozek?" Strašák: "Někteří lidé bez mozku toho namluví spoustu, nemyslíš?" ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Film byl časopisem ”Premiere” označen za jeden z ”dvaceti nejpřeceňovanějších filmů všech dob”. Naprostý souhlas. Tohle jsem bral jako nějakou parodii na kvalitní film, jenže tohle bylo myšleno vážně a dokonce se Čaroděj objevuje v žebříčcích nejlepších filmů všech dob. No třeba někdy za deset let kdy si nejdříve tohle utrpení pustím pochopím jeho kouzlo a sílu. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Hodně barev, hodně zpívání, hodně pitvoření. Přemýšlím, proč se právě tento film zařadil do seznamu nejlepších 500 filmů a film, které musíte vidět než zemřete a proč tu má tak vysoké hondnocení. Několik důvodů mě napadá. Ve své době byl Čarodej ze země Oz zřejmě zjevením. Lidé se rádi dívali na skvostný pohádkový svět a nechali se skoro dvě hodiny okouzlovat tím, co doma neměli a nikdy mít nebudou. Ve svém povědomí si uchovali vzpomínku na tento film jako něco vyjímečného. Co mi chybí, je nadčasovost. Dle mého soudu byl zařazen do seznamu jako milá nostalgie. A tady je v červených číslech, protože zvuk jeho jména je silnější než jeho obsah. Kdo si troufne ohodnotit nízko film, který se všeobecně uznávaný jako dobrý? Cílová skupina je natolik převálcovaná Harryho Potterem a Pánem prstenů, že si z této starožitnosti jen sotva sedne na zadek. Spíš rychle přeladí. A tak se spolu s Alenkou v říši divů a Letopisy Narnie zařadí tento film mezi další snové fantazie, které jsou sice pěkné, ale stejně se nakonec člověk probudí. Stejně jako u Avataru - pěkná barevná bublina, ale když praskne, ukáže se, že uvnitř byl jen vzduch. ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Teprve před 2 lety, jsem poprvé viděla a poznala tuhle klasickou americkou pohádku. Neviděla jsem ji ovšem na filmovém plátně nýbrž na divadelních prknech na bývalé ZŠ. Dozvědět se, z čeho čerpaly divadelníci rostla... A tak jsem si až teďˇna ni vzpomněla, a hned sáhla po filmu. Tak začněme- Důvod proč této ''klasice'' dám jen 4* je prostý -příběh mi moc nepřirostl k srdci a přišel mi moc prvoplánový a kýčovitý-což je tak trochu ironie, protože skoro každý o mě ví,že já nějakou byť sebevětší dávku kýče snesu ale tady toho na mě bylo asi hodně. Na druhou stranu muzikály mám velice ráda, takže mě potěšily krásné písně jako např. známé "Over the Rainbow" nebo velmi chytlavé "Off to See the Wizard". Na to že film byl natočen v roce 1939(!!!!) jde o něco neuvěřitelného! Prostě hodnotit Oze s dnešním pohledem na filmy je kravina, protože co se děje na plátně dnes, se nemůže rovnat tomu co tehdy. V té době neměly obdoby filmové efekty, Technicolor prostě to byla REVOLUCE každým coulem, něco podobného jako v dnešní době 3D. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Nejkouzelnější film všech dob. Když se užívá tradiční formulka "to už se dnes netočí", tak se mívá obvykle na mysli, že chybí na to ti vhodní či se jim do toho nechce investovat. Jenže u Čaroděje ze země Oz skutečně platí, že je jedinečně spjatý se svou dekádou a ta je nevratná. Technicolorové vyhrávky a nádherné písničky jsou věci, které mi vždy neopakovatelně zvednou náladu. Šestnáctiletá nesmělá začátečnice je skvělá a svou masku Dorothy už nesetřásla (aspoň pro mě) ani v dalších rolích. Neměla to vůbec snadné, protože tenhle film byla velká zakázka pro potvrzení dominance studia MGM. Válka klepala na dveře, ale to Vás u filmu ani na vteřinku nenapadne. A to je jeho nejlepší vlastnost. Dovede alespoň na ty dvě hodiny odvrhnout všechny ty starosti, které člověka obklopují a zavést ho do svého světa. Je v něm krásně a opustit ho je skoro nemožné. Ale když už nic, tak v srdci zůstane navždy. ()

Galerie (174)

Zajímavosti (191)

  • V prvních scénářích měla mít Zlá čarodějnice syna, kterého chtěla dosadit na trůn v zemi Oz. (džanik)
  • Jeden pár slavných červených střevíčků Dorothy (Judy Garland) byl na aukci v květnu 2000 prodán za 666 tisíc dolarů. (džanik)
  • Judy Garland sa ako Dorotka dostala aj na americké poštové známky. [Zdroj: mysticstamp.com] (krasomama)

Související novinky

Stranger Things dostanou další sérii

Stranger Things dostanou další sérii

30.09.2019

Přestože to tak nějak všichni očekávali, teprve nyní Netflix oficiálně oznámil, že prodlužuje fanoušky milovaný seriál Stranger Things o čtvrtou sérii. Zároveň s tím přišla zpráva, že tvůrci seriálu,… (více)

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

Čaroděj ze země Oz se dočká převyprávění

18.07.2018

Americká klasika Čaroděj ze země Oz z roku 1939 se v průběhu let dočkala již mnoha remaků a různých převyprávění. Chystaný animovaný film od studia Warner Bros. má ale ambice jít ještě dál. Bude… (více)

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

Renée Zellweger si zahraje Judy Garland

24.10.2017

Každá hollywoodská legenda se časem dočká biografie. A momentálně je řada na Judy Garland, hvězdě Čaroděje ze Země Oz, která vynikala hlavně zvučným pěveckým hlasem. Její filmová pocta se bude… (více)

Reklama

Reklama