foto

Judy Garland

  • nar. 10.6.1922
    Grand Rapids, Minnesota, USA
  • zem. 22.6.1969 (47 let)
    Chelsea, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Judy Garland se narodila jako Frances Ethel Gumm v americkém městě Grand Rapids ve státě Minnesota. Již od dětství ráda zpívala a od sedmi let vystupovala ve skupině se svými sestrami. Úspěch na sebe nenechal dlouho čekat a talentované děvčátko záhy poznalo svět Hollywoodu.

Své největší a nejslavnější role se Judy dočkala o deset let později v roce 1939, kdy ztvárnila malou Dorotku ve fantastickém muzikále ČARODĚJ ZE ZEMĚ OZ. Ve filmu zazpívala úžasnou píseň Over The Rainbow a film nakonec získal čtyři Oskary. Další ohromný úspěch přišel v roce 1944 rolí ve filmu SETKÁME SE V ST.LOUIS, do kterého ji obsadil její tehdejší manžel Vincente Minnelli. S ním měla dceru Lizu Minnelli, která kráčela ve šlépějích své slavné matky. Další ze slavných filmových muzikálů Judy Garland byla VELIKONOČNÍ PŘEHLÍDKA z roku 1948, kde jí byl hereckým partnerem skvělý tanečník Fred Astaire.

V roce 1954 byla nominována na Oskara za hlavní ženskou roli ve filmu ZRODILA SE HVĚZDA. Další nominace přichází roku 1961 za filmové drama NORIMBERSKÝ PROCES, ale ani tu neproměnila ve vytouženou zlatou sošku.

Jejím posledním celovečerním filmem je ÚDOLÍ PANENEK z roku 1967. Krásná a talentovaná Judy již od svého prvního úspěchu bojovala se závislostí na růzých lécích a ta se jí stala osudnou. Ve svých 47 letech, roku 1969 umírá na předávkování.

Petra "blazenka" Š.

Herecká filmografie

Filmy

2007 P.S. Miluji Tě - a.z.
2001 Já a mé přízraky (TV film)
1998 Alone. Life Wastes Andy Hardy
1967 Údolí panenek
1964 Judy Garland in Concert
1963 A Child Is Waiting
Mohla bych zpívat
1962 Gay Purr-ee
Judy Garland Show (TV film)
1961 Norimberský proces
1960 Pepe
1958 Andy Hardy Comes Home - a.z.
1956 Judy Garland Special, The (TV film)
1954 Zrodila se hvězda
1950 Summer Stock
1949 In the Good Old Summertime
1948 Pirát
Velikonoční přehlídka
Words and Music
1946 The Harvey Girls
Till the Clouds Roll by
1945 Hodiny
Ziegfeldův kabaret
1944 Setkáme se v St. Louis
Twenty Years After - a.z.
1943 Girl Crazy
Presenting Lily Mars
Strictly G.I.
Thousands Cheer
1942 For Me and My Gal
We Must Have Music
1941 Babes on Broadway
Life Begins for Andy Hardy
Ziegfeld Girl
1940 Andy Hardy Meets Debutante
If I Forget You
Little Nellie Kelly
Strike Up the Band
1939 Babes in Arms
Čaroděj ze země Oz
1938 Everybody Sing
Listen, Darling
Love Finds Andy Hardy
1937 Broadway Melody of 1938
MGM Christmas Trailer
Vítězný běh
1936 Every Sunday
Pigskin Parade
1935 La Fiesta de Santa Barbara
1930 Bubbles
Holiday in Storyland, A
Wedding of Jack and Jill, The
1929 Big Revue, The

TV seriály

1955 Ford Star Jubilee (TV seriál)

Dokumentární

2017 The Fabulous Allan Carr - a.z.
2012 Too Young to Die (TV seriál) - a.z.
2005 Frank Sinatra & Friends - Together On Stage (koncert)
2003 Christmas from Hollywood - a.z.
2001 Last Days of Judy Garland: The E! True Hollywood Story (TV film)
1997 Judy Garland's Hollywood - a.z.
The Silver Screen: Color Me Lavender - a.z.
1996 Bob Hope: Hollywood's Brightest Star - a.z.
1990 Wonderful Wizard of Oz: 50 Years of Magic, The (TV film) - a.z.
You're the Top: The Cole Porter Story (TV film)
1988 Entertaining the Troops - a.z.
1985 Judy Garland: The Concert Years (TV film)
1982 Hollywood's Children - a.z.
Showbiz Goes to War (TV film) - a.z.
1975 Brother, Can You Spare a Dime?
1972 Hollywood: The Dream Factory (TV film) - a.z.
1967 Omnibus (TV seriál)
1964 Judy and Liza at the Palladium (TV film)
1963 Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
Judy Garland Show Collection (TV film)
1957 The Twentieth Century (TV seriál)
1953 Screen Snapshots: Spike Jones in Hollywood
1950 Moments in Music - a.z.
1948 Some of the Best
1941 Meet the Stars #4: Variety Reel #2
1940 Hollywood: Style Center of the World - a.z.
Screen Snapshots Series 19, No. 9: Sports in Hollywood
1939 From the Ends of the Earth - a.z.
1938 Hollywood Goes to Town

TV pořady

2009 1939: Hollywood's Greatest Year (TV pořad)
1981 The 32nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad) - a.z.
1966 The Soupy Sales Hour (TV pořad)
1965 Gypsy (TV pořad)
1964 The Hollywood Palace (TV pořad)
1963 Judy and Her Guests, Phil Silvers and Robert Goulet (TV pořad)
The Judy Garland Show (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
The 14th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
The Merv Griffin Show (TV pořad)
1960 Here's Hollywood (TV pořad)
Special Gala to Support Kennedy Campaign (TV pořad)
1954 Star Is Born World Premiere, A (TV pořad)
1953 Tonight! (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace