Reklama

Reklama

Bitva o Černobyl

  • Francie La Bataille de Tchernobyl (více)

Dokument o událostech osudové noci, kdy v černobylské jaderné elektrárně došlo k výbuchu, a o velmi náročném úsilí předejít další pohromě. (Netflix)

Recenze (123)

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o Černobylu k dostání. Nevěřím, že lze vytvořit něco lepšího. Leda se jít podívat přímo do ruských archivů a tam nepovolané osoby nepustí. Skvělý film v aktuální chvíli, kdy Fukušima hrozí. Podle mě povinný film pro ty, co chtějí prokouknout aktuální situaci v Japonsku a poznat motivace politiků. Pokud uvidíme stoupající dým z Fukušimy, bude Vám jasné, že přesně takto to vypadalo v Černobylu. A nepotřebujete k tomu komentář žádného politika. Ani paní Drábové. ()

pipapaja 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem již několik dokumentů o havárii v Černobylu, ale žádný nepopisoval následné události, které se stali až půl roku dopředu. Například o hrozbě výbuchu, který by srovnal celou Evropu se zemí, jsem neměl ani tušení. Jinak velice zajímavý dokument a velké plus je že má dobové fotografie, videonahrávky a rozhovory s lidmi, kteří měli to štěstí a přežili. Také tento snímek ukazuje, jaká byla kdysi doba a sovětský svaz i přes možnosti zamoření tisíce lidí se pokoušel tuto havárii ututlat. ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Když člověk vidí v tomhle dokumentu, jak blízko jsme byli od totálního průseru v podobě likvidace cca poloviny Evropy, docela jej zamrazí. A těch půl milionu lidí, co to pomáhali likvidovat (a z nichž je nemalá část už po smrti a zhruba půlka je invalidní), tak ti si zasluhují absolutorium, byť z velké části asi ani nevěděli, do čeho jdou... ()

Rudyamon 

všechny recenze uživatele

Zajímavé komentáře k filmu: Galadriel, Mkoren, Tessie ... Dnes uděluji i jediněčnou cenu za neuvěřitelný blábol a naprostý nedostatek soudnosti uživatelce kersten, kterou film "nedokázal přesvědčit". Dámo, tohle nebyl akční film, tohle byla smutná realita ... Ale teď k dokumentu. Nelze ho hodnotit ohledem způsobu natočení a práce kameramana, ale jedině rozměrem obrovské lidské tragédie, která udeřila nečekaně a s neuvěřitelnou krutostí. O to větší smutek a děs z toho jde na člověka, když si uvědomí, že za vším stála lidská chyba. Je to opravdu silný dokument, který ukazuje krok za krokem jak se tragédie stupňovala, jak byla veřejnost udržována v nevědomosti až do chvíle, kdy už bylo pro mnohé pozdě. Obrovská tragédie, kterou v televizních novinách těch dnů zlehčovali a bagatelizovali. Jak doslovně několikrát zaznělo ve zprávách české televize: "... všechny podniky, sovchozy a kolchozy pracují normálně". Taková to byla doba, která "bojem za mír" způsobila největší atomovou katastrofu v dějinách. 5 hvězdiček - 100%, to je mé hodnocení šokujícího dojmu, který tento dokument u mě vyvolal ... ()

Oyer 

všechny recenze uživatele

Odstrašující dokument, ve kterém budete seznámeni se "snad" nejdůvěryhodnějšími ifnormacemi o celé Černobylské katastrofě včetně jejich následků. Říkám "snad", protože opravdové rozsahy škod málokdo zná. Avšak trochu paradoxně: V dokumentu je poukazováno na záležitosti, které se dříve zatajovaly. Na druhou stranu však mám pocit, že je tu i pár filmových přehnaných "taháků", o kterých se dá dosti polemizovat. Mluví se tu o neobyvatelné Evropě v případě druhého výbuchu apod. O pár takových faktech se zde dá zapochybovat. Jak je již řečeno v dokumentu, jedná se o boj s neviditelným nepřítelem. Díky obětavým novinářům shlédnete jedinečné dobové záběry. Od výbuchu reaktoru, přes evakuaci obyvatel blízkých oblastí, hrozícího výbuchu (10x větší) další části elektrárny, zalévání reaktoru olovem, odstraňování radioaktivního odpadu bio-roboty ( lidé jdoucí na smrt), neskutečných stavů radioaktivity a šíření radioaktivity nad Evropu, následky dělníků pracujících v zoně až po děti rodící se v oblasti po neštěstí. Vše se skutečnými lidmi = skutečnými hrdiny. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama