Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paul Newman a Julie Andrews vytvořili hlavní role v klasickém příběhu o mezinárodní špionáži odehrávající se v době železné opony. Newman hraje světově uznávaného vědce Michaela Armstronga, který přijíždí se svou snoubenkou a asistentkou Sarah Shermanovou (Andrews) na mezinárodní fyzikální kongres do Kodaně. Tam si Sarah omylem přečte vzkaz pro Michaela a zjistí, že tajně pracuje ve službách východního Německa. Nebo nepracuje? Když Armstrong objeví přísně tajnou informaci, je pár stržen do pulsující honičky s nepřátelskými agenty. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je hodně svébytný Hitchcock. Navzdory hodnocení bizarně zábavné. Hitchcockův výlet za železnou oponu nepostrádá napětí, skvělé scény (farma), ale jeho až absurdní pojetí východního Německa, rázovitých figurek (profesor Lindt, Polka), či jakéhosi socialistického tajného hnutí odporu, se bez notného nadhledu neobejde. Místy se až vkrádá myšlenka na typizovanost a'la Bond. Za zmínku určitě stojí, že během práce na na filmu byl propuštěn Hitchcockův dvorní skladatel Bernard Hermann, kterého nahradil John Addison (DVD nabízí jejich přímé srovnání v mnohých scénách). A ještě jedna drobná zajímavost, ve filmu velmi detailně uvidíte skutečnou Bělomorku! Pro ty co nevědí, jsou to oblíbené Vlkovy cigarety v "Jen, počkej!", které se zdánlivě zapalují jakoby od filtru. Nikde jinde jsem se s nimi v akci doposud nesetkal. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Možná trochu netypický Hitchcock, ale i tak velmi kvalitní špionážní thriller, který hravě strčí do kapsy většinu bondovek. Paul Newman sice již překročil čtyřicítku, ale stále vypadá jako mírně přestárlý puberťák. Mistr se vydal za železnou oponu, aby zde natočil pořádné drámo. A ačkoliv je patrné, že to nejlepší má za sebou, stále ještě má co nabídnout nejen svým fanouškům. Pokud mohu vytknout, tak zase ta pitomá zadní projekce, ale to je vlastně to jediné co lze Mistrovi během jeho režisérské kariéry vytýkat. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Pro špionážní příběhy ze studené války mám slabost a tenhle musím zařadit k těm nejlepším. Roztržená opona má od začátku do konce spád jako Na sever severozápadní linkou, ačkoliv - pravda - není tak velezábavná, scény na farmě, v autobusu a v divadle jsou obzvlášť vynikající, Paul Newman nakonec hraje zcela po svém, ačkoliv to zpočátku vypadá, že bude (nebo že měl) napodobovat Jamese Stewarta a Julie Andrews mu s přehledem stačí. Škoda, že se Hitchcock rozkmotřil s Bernardem Herrmannem, protože jeho hudba by soudě podle ukázky na DVD byla lepší než ta od Johna Addisona. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Špionážní thriller v hlavní roli s mým oblíbencem v rukou geniálního režiséra sliboval hodně, leč výsledek v mém případě byl velmi slabý. Nemám nic proti pomalým rozjezdům, ale jsem alergický na nudu, což je právě to, čeho jsem se zde dočkal nejvíce a ta neustála optimistická hudba je dost iritující. Pro mě zatím nejslabší počin od Hitchcocka. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Vím, že tenhle Hitchcockův film moc úspěch neměl, ale upřímně, mě se líbil. Pomalý začátek se mi líbil a i přes pár slabých míst mě bavil, no a pak už to začalo být napínavé, obzvlášť od nástupu do autobusu. Vadila mi teda zde ta pasáž s tou polskou hraběnkou, ta tady byla úplně zbytečná a film by se bez ní obešel, pak taky vykreslení obyvatel za železnou oponou nepůsobí přesně a místy až trochu přehnaně (ale zase na druhou stranu, málokterý film v té době ze západu o východě (nebo naopak) nebude působit přehnaně), ale jinak se mi to líbilo a vůbec jsem se u toho nenudil. Silné 4* ()

Galerie (75)

Zajímavosti (11)

  • Hitchock na natáčení vzpomínal se slovy: “Na začátku natáčení mi Paul Newman poslal několikastránkové poznámky s několika návrhy na úpravu své postavy. Vzal jsem si to příliš osobně a považoval jsem to za urážku. Tehdy jsem to ještě nevěděl, ale takové chování se netýkalo pouze mě. Totéž praktikoval i u jiných režisérů.“ [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • "Myslím si, že film Roztržená opona byl špatně obsazen," řekl Hitchcock. "Měl jsem do něj obsadit hrdinu, který by byl zpívajícím vědcem a který by doprovázel Julii Andrews." [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)

Reklama

Reklama