Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Student newyorské univerzity Tom Levy, toužící jednou zvítězit v maratónském běhu, je najednou proti své vůli vtažen do nebezpečné hry, o níž na počátku vůbec nic netuší. Bývalý nacistický lékař a agent Christian Szell, ukrývající se v USA, jej totiž podezírá z toho, že odhalil jeho totožnost. A s pomocí mučení chce vyzvědět na Tomovi pravdu. Tak se z nich stávají nepřátelé na život a smrt… Dnes již legendární, na síle neztrácející mistrovský thriller s protiválečným a protirasistickým vyzněním natočil významný režisér John Schlesinger (Drahoušek, Daleko od hlučícího davu, Půlnoční kovboj, Den kobylek). Ve filmu herecky exceluje Dustin Hoffman (v úloze studenta Toma), jeho protihráčem je britský herec Laurence Olivier (v roli sadistického agenta Szella). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (371)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý film s Dustinem Hoffmanem. Ze začátku člověk moc neví, o co jde. Později ale vše začne dávat smysl a my se ponoříme do děje. Thomase navštíví jeh bratr v New Yorku. Ten je ale po chvíli zabit a Thomas neví, co se děje. Je zapleten do hry nacistického zubaře, který prahne po židovských diamantech. Začíná hra na život a na smrt. Povede se Thomasovi vyváznout ve zdraví? "Spolykej ty diamanty!" ()

sharky 

všechny recenze uživatele

90% Na jedné straně perfektní atmosféra, na druhé straně z toho sálá chlad a syrovost 70. let. Perkfektní kamera, zvuk, hudba i střih. Také zajímavý casting i když mi chvíli trvalo, než jsem si zvyknul (hoffman jako akční hrdina?, olivier jako nacistický padouch? zvlastni, ale nakonec jsem jim to zral, nejprirozenejc asi pusobi roy scheider, ktery hraje v prvni hodine hlavní roli spiona). ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Obyčejný sportující student se dostává do soukolí smrtící partie tajných služeb a bohatého fašistického zubaře. Hodně pomalý rozjezd s příliš mnoha tématy, postupně však houstnoucí noir atmosféra a chápání souvislostí, výtečně vypointovaný konec a výjimečné herecké výkony Dustina Hoffmana a Roy Scheidera. "Je to bezpečné?" Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=OK26KtN99R4 ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Maratónec dává sousloví politický thriller ten správný obsah. Většina podobně laděných snímků jsou spíše akční záležitosti a o nějakém napětí nemůže být moc řeč. Ale v tomto případě John Schlesinger skvěle převedl na filmové plátno paranoiu a hrůzu, vycházející z bezmoci a nevědomosti. Od scény kdy se Babeovi vloupají do bytu až do závěru napětí nepolevuje. Kromě skvělé režie pomáhá tísnivou atmosféru dotvářet i vynikající zlověstná hudba. Role nácka Szella je pro herce výzva, kterou Laurence Olivier s přehledem zvládnul a jestli je film kvůli něčemu nezapomenutelný, je to kvůli jeho scénám. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Je to zajímavá shoda okolností, že zrovna tenhle týden si víc lidí vzpomnělo na tenhle starý film. Bilancuju na hraně 3 a 4 * - je to samozřejmě napínavé a Dustin s Laurencem jsou skvělí, ovšem místy film postrádá logiku (čím dál ke konci, tím víc). Často mi přišlo, že film spoléhá na to, že se nechá divák unést atmosférou a nebude moc přemýšlet o tom, proč se to celé vlastně děje a proč se postavy chovají, jak se chovají. V zásadě bych to shrnul tak, že je to bezpečné, ale mnohem bezpečnější je pustit si Půlnočního kovboje. ()

Galerie (201)

Zajímavosti (23)

  • Poslední film herečky Madge Kennedy. (Kulmon)
  • Filmová hláška - "Je to bezpečné?" - byla zvolena jako 70. nejlepší filmová hláška přímo Americkým filmovým institutem. (Javert)
  • Dr. Szell (Laurence Olivier) byl zařazen Americkou filmovou institucí AFI v žebříku nejzápornějšchí postav v dějinách amerického filmu na 34. pozici. (TheDude)

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Reklama

Reklama