Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Damien přestává být chlapcem a je na čase, aby poznal svou moc... Damien, který je ve skutečnosti vtělením samotného Satana, vyrůstá po smrti svého adoptivního otce v rodině jeho bratra, bohatého průmyslníka Richarda Thorna. S blížícími se třináctými narozeninami odchází studovat na prestižní vojenskou akademii, kde se pod vedením oddaného Satanova služebníka dozvídá pravdu o svém osudu. Temné síly mezitím likvidují každého, kdo by mu mohl stát v cestě... V pokračování slavného prvního dílu se pozornost od jeho okolí obrací k samotnému Damienovi, který si postupně začíná uvědomovat, kým je. Mladého muže na prahu dospělosti pozoruhodným způsobem ztvárnil Jonathan Scott-Taylor, v roli jeho strýce vystupuje hvězdný William Holden a ve filmu se v jedné ze svých prvních významnějších rolích objevuje Lance Henriksen. (Česká televize)

(více)

Recenze (157)

tron 

všechny recenze uživatele

„Pýcha je v poriadku. Ak je na ňu dôvod.“ Prvý diel pokladám za jeden z najvydarenejších hororov. Dvojku som na prvý raz vypol po dvadsiatich minútach. Nedalo sa to. Keď som sa k nej o 3 dni vrátil, bolo to stále rovnako zlé, ale už som to dorazil do konca, bolelo to však, hlavne hlavu, nervy a trpezlivosť. Ponurá atmosféra originálu sa vytratila nevedno kam (asi do pekla), hudba mi pripadala smiešna, dialógy trhali uši, vraždiace scény predvídateľné. Skvelého Pecka nahradil fádny Holden (Henriksen sa mihne na 5 minút ako „zlý vojak“), ktorému vo filme zomrie asi 100 známych a napriek tomu odmieta uveriť, že Damien je Satanov syn a vyvražďuje mu známych. Do toho udiera mdlá zápletka o dedení impéria. Jediné, čo ma na tomto bezzubom pokračovaní potešilo, bolo temné zakončenie. Na takmer odpadovú len mizivú 1* to v mojich očiach zráža predstaviteľ Damiena Jonathan Scott-Taylor, ktorý je taký hrozný, že by som ho strčil do kufra, zaviezol 3OO kilometrov od domova, hodil do lesa a zdrhal preč. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Původní The Omen režiséra Donnera si mě nedávno získal na svou stranu a i já ho řadím mezi nejlepší horory všech dob. Sice jsem mu nedal úplně nejvyšší ohodnocení, ale i tak jde o téměř bezchybnou podívanou. I proto jsem byl velice zvědavý na toto pokračování a mé očekávání bylo opravdu velké. Don Taylor nenatočil vůbec špatný film, ale přece jenom si nešlo povšimnout, že za jedničkou lehce pokulhává. Opět však musím nejprve vyzdvihnout hudební doprovod, který měl na svědomí jak jinak Jerry Goldsmith. Ten zase odvedl poctivý kus práce a mě prostě nezbývá nic jiného než mu zatleskat. Bez něj by prostě neměla tato série takovou šťávu. I když je samozřejmě potřeba říci, že stejnou zásluhu na tom měli i oba scénáře a samotná atmosféra, která je ozdobou obou filmů. Dvojka měla sice na můj vkus poněkud pomalejší rozjezd, ale ani zde nebylo o dramatické chvíle nouze. Což je určitě v pořádku, protože tu naštěstí bylo pořád dost mordů (úmrtí), které byli opět pěkně „pestrobarevné“ a určitě ne nudné. Pekelné síly se činily, oběti umíraly mnohdy nepěknými způsoby – takže z pohledu hororového fandy si prostě nemůžu stěžovat. Oproti prvnímu dílu jsem tu však zaznamenal několik nudnějších pasáží, což byla docela škoda. Nicméně i já musím vyzdvihnout několik velice dobrých hereckých výkonů, které byli rovněž ozdobou tohoto filmu.Pokud bych však měl sečíst všechny klady a zápory, tak převažují pozitivní prvky, což je samozřejmě jen a jen dobře. Takže i tentokrát musím s radostí označit tento film jako nadprůměrnou záležitost, ale těch výhrad oproti původnímu The Omen tu mám přece jenom o něco více. 70% ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Damien, je po smrti svého otce adoptován, a žije u svého strýce a tety, kteří jej vychovávají společně se svým synem Markem. Richard Thorn (William Holden) sice dostává zprávy, že není vše s jeho synovcem v pořádku, ale nevěnuje tomu pozornosti, a to ani když se v blízkém okolí začínají objevovat záhadná úmrtí. Pak ale uvěří... Oproti původnímu filmu jde o kvalitativní sešup dolů - no, i když je to možná způsobené, jistou opotřebovaností tohoto žánru. Vidět to v roce 1978, tak se asi pekelně bojím (však mi nebyl ještě ani rok :) ). Ale jak říkám, dneska už podobných filmů vznikají desítky, a i přes veškerou snahu mne druhý díl Omen nedokázal nikterak víc zaujmout, kromě několika málo scén... ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Daleko méně působivé než originální Donnerův film- nejenže v pokračování je vše dané, chybí postupně odhalovaná hrůza, a děj je redukován na sérii úmrtí (jimiž se nejspíš inspiroval Nezvratný osud), ale také W.Holden zdaleka nedosahuje charismatu G.Pecka. Černý krkavec pak nemůže v žádném případě konkurovat děsivým pekelným psům. Spolehnout se tak lze maximálně na hudbu J.Goldsmithe. ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Štyri tváre má Antikrist, keď stúpa k moci- Tak ako film The Exorcist (1973) bol na svoju dobu až moc kontroverzní tak aj Omen I či II sú tiež na jednej dráhe. Dej, ktorý rozpráva o príchode Antikrista na svet je silá káva na tú dobu a aj preto sa z neho stal kult. Aj po takmer 30-tich rokoch je tento kultový horor známi a stále nám má čo ponúknuť. V prvom filme sa svedkami príchodu Damiena, syna Satanovho na svet... a ten už ako malý chlapec robí veci nevítané, aj keď o tom chlapec ešte nevie...nevie čo má za silu...nevie čo za monštrum je...Omen II pôsobí ako remake lenže Damien má už viacej rokov, opäť okolo neho umierajú ľudia a on s výrazom tváre ako kludný američan desí aj svojich najbližších. Môžem jasne napísať, že je to slabšie než jednotka. Film sa jednotke vyrovnal iba v neskutočne kvalitnou hudbou, ktorú robil Jerry Goldsmith hudba je základ tohto filmu. Film bol celkom slušný a dal by som mu aj pekných 70% lenže to by musel vzniknúť ako prvý, keďže sa tak nestalo tak mu môžem dať maximálne 50%, pretože je to to isté ako jednotka a menšími zmenami plus chýbal mi tam nejaký napínavý koniec, ktorý by pomaly gradoval, to sa tu nedeje a iba sme svedkami toho, že Damien to všetko prežije(teraz ma nezabíjajte, že je to spoiler, veď si pozrite koľko pokračovaní existuje...) Ďalšie mínus je u mňa tie výkyvy deju, hlavná dráha deju je, že sa stále dozvedáme ako to je s Damienm a druhá dráha, ktorá pôsobí blbo a je tam dosť o ničom, je dej okolo Thorn Industries(Firma Damienovho Uja). Celá recenzia: TU ()

Galerie (62)

Zajímavosti (10)

  • Natáčení probíhalo převážně v Chicagu. (Terva)
  • Herec Meshach Taylor v tomto filmu debutoval. (Pumiiix)
  • Na režírování byl původně najat Mike Hodges. Producentům se ale nelíbilo pomalé tempo natáčení, a tak byl vystřídán Donem Taylorem. (Terva)

Související novinky

Zemřel režisér Mike Hodges

Zemřel režisér Mike Hodges

21.12.2022

V požehnaném věku devadesáti let odešel britský režisér a scenárista Mike Hodges, znám především díky filmům jako Flash Gordon a Pomsta bratra. Informaci médiím předal filmařův kolega a dlouholetý… (více)

Reklama

Reklama