Reklama

Reklama

Přejezd Cassandra

  • Československo Přejezd Kassandra (více)

Obsahy(1)

Skvěle obsazený katastrofický thriller plný napětí o tom, jak teroristé při přestřelce ve výzkumném ústavu rozbijí baňky s plicním morem a ukryjí se pak v mezinárodním expresu. Ten je izolován a má být odvezen do karanténního tábora... Mezinárodní zdravotnickou organizaci v Ženevě přepadnou teroristé. Postřelený strážný stačí zalarmovat ostrahu, jeden z teroristů však unikne. U druhého doktorka Stradnerová diagnostikuje vysoce nakažlivý plicní mor, kterým se nakazil v přepadené laboratoři. Pacient zanedlouho zemře. Terorista, kterému se podařilo uprchnout, se schová v transkontinentálním expresu směřujícím do Stockholmu – i on je s největší pravděpodobností nakažený. Případ vyšetřuje plukovník Mackenzie. Při kontrole seznamu pasažérů expresu zjistí, že ve vlaku se nachází též známý neurolog Jonathan Chamberlain. Plukovník se s ním zkontaktuje a pověří ho, aby zjistil, zda se terorista opravdu nachází v tomto vlaku. Jonathan se svou exmanželkou Jenny objeví teroristu ukrytého v zavazadlovém prostoru. Zdá se, že nákaza u něj už značně pokročila a protože se předtím pohyboval mezi cestujícími, u mnohých z nich se také začínají projevovat příznaky plicního moru. Situace je kritická. Mackenzie dostane příkaz odklonit vlak přes přejezd Cassandra do Polska, kde má skončit v karanténě. To by ale pro většinu postižených znamenalo smrt… (TV Prima)

(více)

Recenze (176)

honajz2 

všechny recenze uživatele

Největším problémem tohohle filmu je jeho délka. Ony ty dvě hodiny jsou fakt zbytečně moc a už jenom ten samotný úvod trvá moc dlouho. S tím souvisí i to, že je tady hromada vaty, která by tu vůbec nemusela být. Dále tu je celkem velký počet nelogičností (za jeden se objeví nebezpečný virus, co člověka zabije do pár hodin a ještě ten den se na něj najde lék? ale no tak...) a posledních zhruba 40 minut je dost nerealistických (celá ta přestřelka ve vlaku atd.). I tak to ale mělo nějakou atmosféru a napětí, taky sympatické postavy (ale moje oblíbená zase umřela) a když tam zrovna není vatová scéna, tak se na to dobře dívá. Celkem se mi ten film i líbil, ale víc jak silné 3* mu prostě dát nemůžu. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Klasicky priklad filmu, ktory ma sice hviezdne obsadenie ako skvelu Sofiu oren a dobreho Burta Lancastera, ale behom casu priserne rychlo zostarol a dnes uz posobi nepatricne ale hlavne zostarnuto. Atmosfera ma ale nieco do seba a obcas sa aj napinavejsi okamih najde. No ale stale len priemer, George P. Cosmatos sa teda niajko nepredviedol : 60 % ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Přechod přes most pod trestem smrti zakázán!" Tím mostem je potácející se železná objuda jménem Cassandra a k ní směřuje rychlík plný lidí, kteří netuší, zda se s nimi most zřítí dřív, než je zabije virus či střelba ozbrojeného doprovodu. Z mého úhlu pohledu se jedná o velmi napínavou podívanou, do které si zub času nezahlodal zdaleka tolik, jako do spousty jejích vrstevníků. Není mnoho snímků, které by v kategorii vlakový thriller mohly tomuto konkurovat. Kromě občas nechtěně směšných scén, pramenicích z technologického pravěku doby natáčení, jsem poněkud překvapen z toho, že rychlík z Ženevy do Stockholmu bez zjevných obtíží proráží železnou oponu a socialistické Polsko je ochotno zametat průšvih poněkud kapitalističtějších USA. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Bezva "napinák" s nádechem katastrofického filmu. Výborné herecké obsazení mezinárodních hvězd. Nechápu, proč se tyhle filmy nevysílají znovu. Přece již nemohou být po tolika letech tak drahá vysílací práva ? A o " železné oponě" už nemůže být řeč ! Takže zbývá jedině si pomyslet, že nákupčí u Českého filmu vůbec filmům nerozumí, anebo je tak mladý, že vůbec neví, že takové skvosty Hollywood vlastní. Dodatek : 18.června 2008 - tenhle film vyšel na DVD v PNS v edici "Filmové návraty". Už ho vlastním, díky moc. Stojí zato jej mít ve filmotéce. Dnes 31.8.2008 jsem se na film podívala znovu po 30.letech. Musím pochválit svého "pamatováka". Hraje zde 8 megahvězd a film je tak dobrý, že se některé dnešní k němu nemohou ani postavit. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Průměrný evropský koprodukční příspěvek vlně katastrofických filmů 70. let v Pontiho produkci, Cosmatosově režii a s Goldsmithovou hudbou. Sice je překvapivě komorní a nesází na efekty, jinak ale tradičně láká na hvězdné obsazení a nevynechá snad jediné myslitelné žánrové klišé. Proměna sobeckého hrdiny ve spasitele, v krizové situaci obnovený milostný vztah, zlá byrokratická armáda, policajt musející spolupracovat se zločincem, dítě, pes... I když by to mohlo být kratší, svižnější i akčnější, je to řemeslně natočeno, slušně napínavé a místy dojemné (děda, co se při cestě do izolačního tábora rozpomene na léta strávená v koncentráku) a při finální scéně pádu vlaku z mostu (vyrobeného Gustavem Eiffelem), kdy vidíme jak se sešrotuje jedno kupé s lidmi uvnitř nebo jak jedním cestujícím proletí traverza, člověku zatrne. Rozesmál mě prostřih z vlaku řítícího se od záhuby na Lancastera umývajícího si (nad ním) ruce a jakkoli jsem nikdy neměl a nemám rád Martina Sheena, tady se mi mladý a ohárovaný líbil. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (9)

  • Charlton Heston odmítl hlavní roli, protože se mu nelíbilo 12 týdnů natáčení v Itálii a Švýcarsku, a byl také přesvědčen, že filmům o nemocech se nikdy nedaří v pokladnách kin. Peter O'Toole a James Coburn také odmítli hrát ve filmu. (Marek06)
  • Filmový Cassandřin most je ve skutečnosti 565 metrů dlouhý a 80 metrů vysoký obloukový Garabit Viaduct, stojící v jižní Francii v provincii Cantal. Most stojí už 130 let a na rozdíl filmu se stále těší provozoschopnému stavu. (Lateef)
  • Vojáci doprovázející vlak do Polska byli vyzbrojeni italskými samopaly zn. Beretta M12. (JohnSmith)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama