foto

Charlton Heston

  • nar. 4.10.1923
    Evanston, Illinois, USA
  • zem. 5.4.2008 (84 let)
    Beverly Hills, Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michelangelo, Ben Hur, Mojžíš - těžko si vybrat. Jedno je však jisté, na většinu postav tohoto chlapíka s ostře řezanými rysy a pádným, velitelským hlasem se jen tak nezapomíná!

Vyrůstal v michiganské Svaté Heleně, městečku o sto obyvatelích. Rodina se později přestěhovala do illinoiské Winnetky, kde Heston navštěvoval New Trier Township High School East. Ve volném čase tu vynikal např. v tenise. Poprvé se herecky angažoval na různých chicagských rozhlasových stanicích. Jeho filmovým debutem bylo nezávislé studentské zpracování Ibsenovy klasiky PEER GYNT (1941). V letech 1943-1946 sloužil v americkém letectvu. Válku prožil jako radista B-29 na Aleutách a dosáhl seržantské hodnosti. S manželkou Lydií Clarke se přestěhoval do New York, kde si oba vydělávali i manekýnskou profesí. Heston se však již začínal soustředit na divadlo a v roce 1947 s manželkou spoluzakládal Thomas Wolfe Memorial Theatre v severokarolínském Asheville, kde se angažoval i jako režisér např. v inscenaci komedie Hugha Herberta Kiss and Tell. Ještě týž rok si Heston odbyl svoji brodwayskou premiéru ve hře Antony and Cleopatra. V roce 1948 většinou hrával v pennsylvánské Mt.Gretně, avšak tehdy již přišla jeho televizní premiéra v sérii Studio One, které se věnovalo slavným dramatickým příběhům. Heston si nejprve zahrál Marca Antonia ve filmu JULIUS CAESAR a hned nato Heathcliffa v WUTHERING HEIGHTS (oboje 1949) Jane Eyre.

Na čas se navrátil na Brodway ve hře Josepha Hayese "Leaf and Bough". Ještě v roce 1950 však stihnul svůj hollywoodský debut, a to hned hlavní rolí ve filmu noir DARK CITY Williama Dieterleho. Stále však upřednostňoval práci pro televizi, především v antologiích jako "Suspense", "Chrysler Medallion Theater", "The Clock", "Robert Montgomery Presents Your Lucky Strike Theater", "Schlitz Playhouse of Stars", "Climax!" či "Philco Playhouse". Svojí první spoluprácí s Cecilem DeMillem se však již definitivně přesunul do nejvyšších pater Hollywoodu. Jednalo se rovnou o důležitou roli Brada Bradena v nejlepším filmu roku, v monumentálním cirkusáckém představení GREATEST SHOW ON EARTH (1952). Stále nezapomínal ani na práci pro rádio jak v rozhlasových dramatech (Double Indemnity - 1952), tak "pouze" ve vypravěčské úloze (Kaleidoscope - 1953). DeMille si své nově objevené hvězdy uměl vážit, a když roku 1956 točil svůj remake vlastního DESATERA PŘIKÁZÁNÍ, obsazení role Mojžíše bylo jasné. Hestonův Mojžíš patří rozhodně k těm nejlepším a po právu tak odstartoval Hestonovu dráhu skvělých historických postav.

V roce 1958 si Heston zahrál s Janet Leigh a Orsonem Wellesem ve Wellesově DOTEKU ZLA. Ten samý rok ztvárnil Zvíře v Beauty and the Beast, epizodě dětské antalogie Shirley Temple's Storybook stanice NBC (Kráska - Claire Bloom). Tehdy též poprvé spolupracoval s režisérem Williamem Wylerem a zahrál si Steva Leeche ve VELKÉ ZEMI (1958). Spolupráce s Wylerem se Hestonovi nesmírně vyplatila, protože již o rok později nadchnul hlavní rolí v jednom z nejúspěšnějších filmů všech dob - ve Wylerově BEN HUROVI (1959); právě za roli židovského vlastence Heston obdržel svého "jediného" Oscara. Následující historickou postavou byl Rodrigo Díaz de Bivar z filmu CID (1961) Anthony Manna. Svoji pozdější vypravěčskou kariéru načal roku 1963 krátkým filmem THE FIVE CITIES OF JUNE. Odbyl si i svoji první vlasteneckou TV-movie THE PATRIOTS (1963) George Schaefera a roli jednoho ze zakladatelů USA - Thomase Jeffersona. Pustil se i do podnikání a v roce 1965 založil produkční společnost Court Films. Další Hestonem výborně ztvárněnou historickou postavou se stal Michelangelo v antagonistickém dramatu dvou velkých mužů - VE SLUŽBÁCH PAPEŽE (1965). Do jeho sbírky historických postav následně přibyl i Jan Křtitel ve Stevensově velkolepém, ale neúspěšném monumentálním eposu THE GREATEST STORY EVER TOLD (1965). Na této roli sice nemohl nic zkazit, ale také si jí rozhodně nepolepšil.

Neopomenutelné jsou též početné westerny, především Packinpahův MAJOR DUNDEE (1965) a jeden z Hestonových oblíbených filmů - nevšední realistický western WILL PENNY (1968) Toma Griese. Heston nezapomínal ani na svá milovaná prkna, jež znamenají svět, a jeho Sir Thomas More z hry "A Man for All Seasons" Roberta Bolta byl s úspěchem přijímán v Chicagu, Los Angeles i Miami. Zajímavou kapitolou jeho herecké kariéry je astronaut Taylor lapený na planetě opic v PLANETĚ OPIC (1968) i Hestonova poněkud menší role ve slabším pokračování opičí klasiky DO NITRA PLANETY OPIC (1970). Každopádně však Heston už nemusel nikam spěchat, a tak si v roce 1968 zahrál ve své na dlouhá léta (do roku 1984) poslední televizní roli earla z Essexu v ELIZABETH THE QUEEN (produkce NBC), historickém dramatu s Judith Anderson, režírovaném opět Schaeferem.

Heston si v roce 1971 poprvé přičichl k režisérskému řemeslu, a to filmem ANTONY AND CLEOPATRA (1972), v němž si též zahrál a pro nějž na krátko založil vlastní produkční společnost Folio Films. Jednalo se o první Hestonovu neamerickou (britskou) produkci a první z šesti spoluprácí s výkonným ředitelem Peterem Snellem, jenž nadále zabezpečoval jak Hestonovy režijní pokusy, tak obdobnou činnost Charltonova syna Frasera. V průběhu první poloviny sedmdesátých let, zcela ve vleku dobové sci-fi módy, si Heston zahrál v remaku THE LAST MAN ON EARTH - v THE OMEGA MAN (1971) a v lidojedském thrilleru SOYLENT GREEN (1973). Ten samý rok převzal jednu z prvních vedlejších rolí v pravém slova smyslu - kardinála Richelieu - v hollywoodském velkofilmu TŘI MUŠKETÝŘI (1973); rok nato si ji zopakoval ve "dvojce" TŘI MUŠKETÝŘI 2 / ČTYŘI MUŠKETÝŘI (1974.) V sedmdesátých letech se ojevil i v řadě katastrofických snímků - včetně slavného ZEMĚTŘESENÍ (1974).

Podruhé si práci režiséra vyzkoušel ve filmu ZLATÝ DŮL (1982), kde si pochopitelně i zahrál. O scénář i produkci se postaral Hestonův syn Fraser. V této době byl Heston již spíše legendou než "pracujícím" hercem, a proto není divu, že se začal pomalu navracet k práci v televizi, nejprve minisérií televize CBS "CHIEFS". Zatímco v proslulé a úspěšné "soap opeře" "DYNASTIE" dostal Hestonův Jason Colby prostor pouze ve třech dílech (The Californians - 9. října 1985, The Man - 16. října 1985, The Titans - 13. listopadu 1958), v jejím vedlejším produktu "COLBYOVÉ" si již Heston na nedostatek hereckých příležitostí stěžovat nemohl. Jeho třetím režijním počinem byl televizní remake MAN FOR ALL SEASONS, A (1988), jejž též režíroval. Jeho syn Fraser se opět účastnil natáčení, tentokrát jako jeden z producentů filmu.

V této době už poměrně silně zasahoval do politiky, účastnil se debat k ožehavým tématům typu:""Government is not the solution; it is the problem"(Vládní systém není řešením, nýbrž problémem.) Přestože kdysi začínal jako demokrat, nyní už byl jasně konzervativním republikánem a jeho názory nebyly přijímány zrovna nejpřívětivěji. V roce 1990 si zahrál Johna Silvera v televizním filmu svého syna OSTROV POKLADŮ (1990) a rok nato takřka "zkompletoval" svoji sbírku slavných historických postav Sherlockem Holmesem v KRVAVÉ PŘÍSAZE (TV), v níž ho opět režíroval Heston mladší. V roce 1997 bylo jeho popularity a vztahu k tématu využito ve filmu CHARLTON HESTON PRESENTS THE BIBLE. To, jaké úcty se těší u současných režisérů, lze jednoduše dokumentovat na řadě malých roliček nebo i úloh vypravěče v mnoha významných filmech devadesátých let. Ať jde o Hestonova Spencera Trilbyho v Cameronových PRAVDIVÝCH LŽÍCH (1994), Jacksona Harglowa z Carpenterova ŠÍLENSVÍ/ VE SPÁRECH ŠÍLENSTVÍ (1994), spíše krásně symbolickou roli krále na šachovnici v Branaghově HAMLETU (1996), komisaře ve Stoneových VÍTĚZECH A PORAŽENÝCH (1999) či koneckonců i Hestonův podmanivý hlas, jenž podbarvuje Bayův katastrofický snímek ARMAGEDDON (1998).

V roce 1998 si zahrál sám sebe V jedné epizodě "PŘÁTEL". Nebojácně oznámil, že podstoupil léčení, aby se zbavil svých problémů s pitím. Když v roce 2001 Tim Burton natočil svoji verzi PLANETY OPIC, bylo takřka jeho povinností, aby se v tomto filmu, byť jen v malé roličce umírajícího Zaia, mihnul i tak slavný popularizátor této ságy Charlton Heston.

Je horlivým obhájcem "Bohem daného" práva na nošení zbraní, za něž se nebál při mnoha příležitostech agitovat. Více jak šedesát let (od 17. března 1944) je ženat s Lydií Clarke, s níž má dvě děti. V říjnu 1997 se umístil v anketě britského časopisu Empire "The Top 100 Movie Stars of All Time" (100 největších filmových hvězd všech dob) na 28. pozici. V roce 2001 si ho kvůli jeho obraně práva na držení vlastní zbraně vzal na mušku oblíbený, často však až demagogický dokumentarista Michael Moore ve svém povedeném dokumentu BOWLING FOR COLUMBINE. Už tady se ukázalo, že Heston na tom není zdravotně nejlépe. O rok později pak Charlton statečně oznámil, že trpí Alzheimerovou chorobou. Svým statečným vzdorem a bojem se zákeřnou nemocí byl vzorem mnoha podobně postiženým osobám. Nevzdával se ani své herecké práce. Ještě v roce 2003 ztvárnil Josefa Mengeleho ve filmu MY FATHER, RUA ALGUEM 5555. Tato role se stala zároveň i jeho poslední. Charlton Heston zemřel 5.4.2008 ve svém domově v Beverly Hills obklopen kruhem svých nejbližších.

Pohrobek

Herecká filmografie

Filmy

2010 Genghis Khan: The Story of a Lifetime
2003 Ben Hur
Můj otec Mengele
2001 Jako kočky a psi
Planeta opic
Poslání
Taková rodinná romance
1999 Vítězové a poražení
1998 Armageddon
Gideon
1997 Herkules
1996 Aljaška
Dark Mist, The
Hamlet
1995 Anděl pomsty (TV film)
Texas (TV film)
1994 Pravdivé lži
Šílenství
1993 Tombstone
Waynův svět 2
1992 Gengis Khan
Noel (TV film)
Tisíc hrdinů (TV film)
1991 Cults: Saying No Under Pressure
Krvavá přísaha (TV film)
1990 Jako anděl
Malí únosci (TV film)
Ostrov pokladů (TV film)
Sluneční hrozba
1989 Call from Space
Únos (TV film)
1988 Muž do nepohody (TV film)
1987 Proud Men (TV film)
1984 Nimrod východní Afriky (TV film)
1982 Zlatý důl
1981 Way They Were, The (TV film)
1980 Horalové
Probuzení
1978 Ponorka na dně
1977 Princ a chuďas
1976 Bitva o Midway
Odpočítávání smrti
Poslední ostří hoši
1975 The Fun of Your Life
1974 Letiště 1975
Tři mušketýři 2
Zemětřesení
1973 Soylent Green
Tři mušketýři
1972 Antony and Cleopatra
Hlas divočiny
Skyjacked
1971 The Omega Man
1970 Do nitra Planety opic
Havajané
Julius Caesar
1969 Číslo jedna
1968 Elizabeth the Queen (TV film)
Will Penny
1967 Kontrapunkt
Planeta opic
1966 Chartúm
What Is a Boy (TV film)
1965 Major Dundee
Největší příběh všech dob
Ve službách papeže
Válečník
1963 55 dní v Pekingu
Diamond Head
Patriots, The (TV film)
1962 Pigeon That Took Rome, The
1961 An Old Fashioned Thanksgiving
Cid
1959 Ben Hur
Zkáza Mary Deare
1958 Dotek zla
Pirát
Velká země
1956 Desatero přikázání
Tři násilníci
1955 Lucy Gallant
The Far Horizons
The Private War of Major Benson
1954 Secret of the Incas, The
The Naked Jungle
1953 Arrowhead
Bad for Each Other
Pony Express
The President's Lady
Three Lives
1952 Největší představení na světě
Ruby Gentryová
The Savage
1950 Dark City
Julius Caesar
Wuthering Heights (TV film)
1949 Jane Eyre (TV film)
1941 Peer Gynt

TV seriály

1999 Camino de Santiago (TV seriál)
1998 Přátelé (TV seriál)
Joey není ve své kůži (S04E14)
1996 Adventures from the Book of Virtues (TV seriál)
1995 Krajní meze (TV seriál)
1993 Strážce moře (TV seriál)
1987 Báječní a bohatí (TV seriál)
1985 Colbyové (TV seriál)
1983 Policejní šéfové z Delana (TV seriál)
1981 Dynastie (TV seriál)
1961 Alcoa Premiere (TV seriál)
1958 Shirley Temple's Storybook (TV seriál)
1956 Playhouse 90 (TV seriál)
1954 Climax! (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)
Medallion Theatre (TV seriál)
1952 Curtain Call (TV seriál)
Omnibus (TV seriál)
The Jackie Gleason Show (TV seriál)
1951 Schlitz Playhouse of Stars (TV seriál)
1950 Danger (TV seriál)
Lux Video Theatre (TV seriál)
Robert Montgomery Presents (TV seriál)
1949 Suspense (TV seriál)
The Clock (TV seriál)
1948 Studio One (TV seriál)
The Philco Television Playhouse (TV seriál)

Dokumentární

2016 Nejsem žádný tvůj negr - a.z.
The Lost City of Cecil B. DeMille - a.z.
2015 Bienvenido Mr. Heston - a.z.
Orson Welles, autopsie d'une légende (TV film) - a.z.
2013 Cooper and Hemingway: The True Gen
The March (TV film) - a.z.
2010 Kameraman: Život a dílo Jacka Cardiffa
2009 Hollywood sul Tevere - a.z.
2008 Proboha!
2006 People's President, The (TV film)
2005 Ben-Hur: The Epic That Changed Cinema
2004 Cecil B. DeMille: American Epic (TV film)
Sam Peckinpah's West: Legacy of a Hollywood Renegade (TV film)
2003 Christmas from Hollywood - a.z.
Sex at 24 Frames Per Second - a.z.
2002 Bowling for Columbine - a.z.
Filmové žánry (TV seriál)
Reinhard Heydrich: Zosobněné zlo (TV film)
2001 A&E Biography: Jennifer Jones - Portrait of a Lady (TV film)
Intimate Portrait: Shirley Jones (TV film)
Larry and Vivien: The Oliviers in Love (TV film)
Last Party 2000
2000 Heston of the Apes
When the Pipers Play (TV film)
1999 20th Century: Yesterday's Tomorrows, The (TV film)
Bagpipe: Instrument of War - Part 2 (TV film)
Best of Film Noir, The
Forever Hollywood (TV film)
Hollywood a Bible (TV film)
John Ford - americká vize (TV film)
1998 A&E Biography: Roddy McDowall - Hollywood's Best Friend (TV film)
Aljaška: Duch divočiny - vyp.
Bagpipe: Instrument of War - Part 1 (TV film)
Behind the Planet of the Apes (TV film)
Best of Hollywood, The (TV film)
John Wayne: The Unquiet American
Tajemství války (TV seriál)
1997 Big Guns Talk: The Story of the Western (TV film)
Charlton Heston Presents the Bible
Hollywood Aliens & Monsters (TV film)
I Am Your Child (TV film)
In Search of Hamlet (TV film)
Off the Menu: The Last Days of Chasen's
1996 A&E Biography: Solomon & Sheba (TV film)
Andersonville Diaries (TV film)
Ben Johnson: Third Cowboy on the Right
Ruby Wax Meets... (TV seriál)
Tajemný původ člověka (TV film)
1995 America: A Call to Greatness (TV film)
Charlton Heston: Muž do každého počasí (TV film)
Great Battles of the Civil War, The (TV seriál)
1994 A Century of Cinema
Wyatt Earp: Walk with a Legend (TV film)
1993 Mystery of the Sphinx (TV film)
1992 Dying for a Smoke
MGM: When the Lion Roars (TV seriál)
Symphony for the Spire (koncert)
1991 Air Force One: The Planes and the Presidents (TV film)
1988 Nejslavnější kaskadérské výkony na světě (TV film)
With Orson Welles: Stories from a Life in Film (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1986 All-Star Celebration Honoring Martin Luther King Jr., An (koncert)
Directed by William Wyler
Liberty Weekend (TV film)
1985 Fantasy Film Worlds of George Pal, The
1979 The Horror Show - a.z.
1976 America at the Movies
They Were There
1973 Look at the World of SOYLENT GREEN, A
1971 Vietnam! Vietnam!
1970 Festival Game, The
King: A Filmed Record... Montgomery to Memphis
1968 Rowan & Martin at the Movies
1967 All About People
Bogart (TV film) - herec, vyp.
Think Twentieth
While I Run This Race
1965 Egyptologists, The
F.D.R. (TV seriál)
Verifica incerta - Disperse Exclamatory Phase - a.z.
1963 Five Cities of June, The
Hollywood: The Great Stars (TV film) - a.z.
Tribute to John F. Kennedy from the Arts, A (TV film)
1958 Screen Snapshots: Salute to Hollywood
1950 Introducing Charlton Heston

TV pořady

2001 Eco Challenge: US Armed Forces Championship (TV pořad)
Gun Deadlock, The (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1997 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1995 MADtv (TV pořad)
1989 American Film Institute Salute to Gregory Peck, The (TV pořad)
The Pat Sajak Show (TV pořad)
1988 America's Tribute to Bob Hope (TV pořad)
1987 Christmas Night with the Two Ronnies (TV pořad)
The Dame Edna Experience (TV pořad)
1982 All-Star Birthday Party at Annapolis (TV pořad)
American Film Institute Salute to Frank Capra, The (TV pořad)
1981 American Film Institute Salute to Fred Astaire, The (TV pořad)
1980 American Film Institute Salute to James Stewart, The (TV pořad)
Lou Rawls Parade of Stars (TV pořad)
1975 American Film Institute Salute to Orson Welles, The (TV pořad)
1972 Special London Bridge Special, The (TV pořad)
1971 The Two Ronnies (TV pořad)
1970 The Don Adams Special: Hooray for Hollywood (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1962 Hollywood: The Fabulous Era (TV pořad) - a.z.
The Merv Griffin Show (TV pořad)
1960 Annual Crafts & Arts Contest, The (TV pořad)
The 12th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1959 The Revlon Revue (TV pořad)
1955 $64,000 Question, The (TV pořad)
1950 Your Show of Shows (TV pořad)
1948 Toast of the Town (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1988 Muž do nepohody (TV film)
1982 Zlatý důl
1972 Antony and Cleopatra

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(115)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace