Reklama

Reklama

Cesta ven

  • Slovensko Cesta ven (více)
Trailer

Obsahy(1)

Filmy Marian (1996) a Paralelní světy (2001) vzbudil režisér Petr Václav velkou vlnu zájmu doma i v zahraničí. Po 13 letech přichází tentýž režisér s novým celovečerním snímkem Cesta ven – příběhem silné mladé matky, která se odmítá smířit s nepříznivým společenským statusem a snaží se vybojovat lepší život pro sebe a svou dceru Sárinku. Cesta ven z obtížné situace je lemována zklamáním, ale také nadějí. Odvaha a rodičovský cit pomáhají Žanetě překonat překážky v podobě dluhů, mantinelů většinové společnosti i problémů ve vlastní komunitě. Syrový snímek se vyhýbá soudům i patosu a k tématu přistupuje s věcným nadhledem a místy i svérázným humorem. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně plus mínus zbytečný film, jako součást výukového materiálu základních a středních škol, abychom trošičku pomohli integraci a zabránili nárůstu neopodstatněného rasismu a náckovství v kombinaci s diskuzí a dobrým kantorem velmi vhodný. Petr Václav je férovej chlap, jestli mi rozumíte, to je jasný. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Na rovinu, já nevím. Chápu Václavovu snahu podat současné problémy cikánů (nebo Romů, podle gusta) tak nějak otevřeně, ze všech stran, co nejrealističtěji. Je to hezké gesto, ačkoliv poněkud srážené klišoidní situací statečného a správného jedince, který se snaží dostat z osidel předsudků vlastní komunity. Jenže ten film tak nějak nemá filmové atributy. Na dokument je to strašně přehrávané, na film je to také hodně přehrávané, ale navíc tomu chybí příběh. Vidíme nějaké snahy, ale otázka zní, jestli to odněkud někam jde. Jestli má být tím vysněným rájem jiná země než ČR, kde se i Romové k sobě chovají mile a přátelsky a rádi chodí do práce. Nevím. Jde jen o jakýsi popis, entomologické studium motýla s chladným odstupem, jenž může sice v divákovi také vyvolat nějaké emoce, zvláště když se motýlkovi chvějí tykadélka, ou, jak ho to asi musí bolet!, ale celkově je nám jeho osud ukradený. Docela by mne zajímalo, zda skutečně existují takové zářné příklady sebeuvědomělých Romek, jimž jen osud, nechápaví gadžové a vlastní komunita hážou furt a furt jen klacky pod nohy. Nebo jestli jde jen o uměle dodaný prvek, jenž pak - jak jsem psal výše - sráží celou dokumentaristicky syrovou stylizaci dolů. Btw, cena za nejlepší herecký výkon české kritiky? Amatérce? To hodnotící kritici upadli na hlavu, ne? Nebo jim slíbili, když nenominují, zájezd do Chánova? ()

Reklama

heyda 

všechny recenze uživatele

Citelně to postrádá děj a tempo, ale rozhodně to má perfektní ponurou atmosféru a hlavně Klaudii Dudovou. Ta ženská je na Oskara, a to beze srandy. Opravdu, na to, že to jsou všechno neherci, pouze cigáni z ulice, tak klobouk dolů. Je škoda, že film nejde víc do hloubky, že si drží přílišný odstup od jednotlivých postav, ale zase ukazuje cigány v naprosto reálném světle: uřvané, sprosté, v teplákách a s drahým mobilem v ruce, krabkou cigaret v kapse a stěžující si na všechno a na všechny. Čest výjimkám! Obrovská poklona Klaudii, byla neskutečná a jednoznačně drží celý film nad průměrem. 75% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„MŮŽETE MI ŘÍCT, JAK SE MÁM ODLEPIT OD DNA?…“ /// Tak já si taky myslím, že je strašně důležitý, že se točej tyhle filmy. Je třeba ukázat (i světu!) realitu. A jako u všeho, i tady můžou bejt různý pohledy. Nemyslím festivalovej pohled. To je jasný, že tohle posbírá ceny od Chánova po Porubu. Spíš myslím ten lidskej. Sri Kumar Vishwanathan šáhne do šrajtofle plný státních prachů a vobyčejnou trubku (myslím mimořádně sebe) zaujme všechna ta negramotnost, duševní prázdnota, nespolehlivost a logická bezvýchodnost týhle rodiny. “ŘIDIČÁK MI VZALI, PROTOŽE JSEM ČERNEJ!“ „– Ne, vzali ti ho, protože seš debil!“ (Umění pojmenovat věci pravejma jménama je dobrým začátkem, ale buď v klidu, z tohodle mráčku nezaprší…) Rád se vydávám na filmový vejlety do „skanzenů“ různejch zemí. Naposledy třeba Daldryho Odpad. Ovšem takovejhle film nepotřebuje ani promakanej scénář. Stačí „je“ nechat mluvit, zajít na (etnickou) diskošku nebo nejlíp na ubytovnu. Pak i osoba jako já, rozumí naprosto všemu. I tomu, že tady nemůžou bejt šťastni! (ty ses díval, že Tomio?) Nebo ste mi tím chtěli říct něco jinýho? /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Před barákem mi parkuje auto plný černochů. 2.) Nechápu, proč u nás romáci přestali chodit na Úřad práce. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne (nebo 2) AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Petr Václav konečně naťukl v české kinematografii téma, které lze úspěšně vyvážet směrem na západ, neboť to je dnes asi jediné, čím může naše stále ještě spíše podivná republika z východu oslovit západoevropské publikum, vztah bílé ekonomicky úspěšné majority a sociálně vyloučené romské minority. Neboť to jediné máme už s Evropany ze Západu společné - Romům nerozumíme, bojíme se jich a nechceme si je pustit moc blízko k tělu. Největší obdiv zaslouží Petr Václav jednoznačně za samotný nápad, za téma, které je jedním z bolavých míst naší společnosti, obdiv zaslouží i odvážný casting, v celém jeho filmu kromě Přemysla Bureše hrají jen samí neherci, a právě neortodoxní režisérská práce s (romskými) naturščiky, dokumentární kamera, absence filmové hudby (ve filmu zní hudba pouze ze synchronů) modifikují výsledné civilní a autentické vyznění snímku. Realistické, tedy hodně depresivní. Stejně chvályhodné je to, že tvůrce se nesnaží dělat z Romů oběti (jak je to vlastní tematicky spřízněným, hlavně poslední dobou značně převažujícím aktivistickým - a do silné míry ideologickým - sociálně-kritickým snímkům). A mimo to - Cesta ven je naprosto poctivý film. Nejhorší na něm ovšem je, že cesta ven není... PS: Zasloužený Český lev za nejlepší film i režii. Snad s ním spojená mediální pozornost filmu a tématu alespoň trochu pomůže... ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • Zdeněk Godla získal roli ve filmu tak, že v Chomutově prováděl veřejně prospěšné práce a všiml si, že na dvoře pošty probíhá filmový casting právě pro tento film. Přihlásil se a roli získal. [Zdroj: e15.cz] (Scalex)
  • David Ištok byl jedním z prvních, kteří pomáhali při scénáristických obhlídkách. A byl jedním z posledních, kdo nakonec dostal roli ve filmu, jelikož volba dvou hlavních představitelů byla uzavřena až po dlouhém a rozsáhlém castingu. (Zdroj: Cestaven.cz)
  • Od své premiéry 29. května 2014 až do konce roku měla Cesta ven v kinech 260 představení, na která přišlo pouhých 3 936 diváků. (Zdroj: Mladá fronta DNES). (hippyman)

Související novinky

22. Český lev - výsledky

22. Český lev - výsledky

22.02.2015

22. ročník cen Český lev má za sebou vyhlášení vítězů. Za favorita bylo považováno Fair Play Andrey Sedláčkové, jež šlo do boje s patnácti nominacemi, nakonec ale neproměnilo ani jednu a získalo… (více)

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

22. Český lev a Cena filmových fanoušků

14.01.2015

Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace na 22. ročník výročních cen Český lev. Vybírala z 32 celovečerních hraných filmů a 23 dokumentů, uvedených do distribuce v roce 2014. Nejvíce… (více)

Reklama

Reklama