Reklama

Reklama

Odpad

  • Brazílie Trash: A Esperança Vem do Lixo (více)
Trailer 1

Hrdiny filmu Odpad jsou tři kluci, jejichž domovem je centrální skládka v brazilském Riu. Každý den ji prohledávají v naději, že najdou něco, co jim alespoň na chvíli zlepší život. Netuší, že už ten příští nález jejich životy nenávratně změní. Tím mimořádným nálezem, který Rafaela, Garda a Rata čeká, je peněženka, která obsahuje zdánlivě nesouvisející změť poznámek, výstřižků a jeden klíč. Když se o ni ale začne zajímat policie a nabídne jako nálezné značnou sumu, uvědomí si, že našli asi něco hodně důležitého. Rozhodnutím nevydat nález do rukou úřadům se vydají na vzrušující a dobrodružnou, ale nebezpečnou cestu, jejíž směr jim bude pomáhat určovat právě obsah peněženky. Ten totiž není standardním nepořádkem, který máme v peněžence všichni, ale důmyslným kódem, jehož rozlousknutí může jednoho vysoce postaveného člověka pořádně klepnout přes prsty. I proto policie rozjela tak usilovné pátrání. I proto jeden detektiv tak usilovně hledá Rafaela, Garda a Rata. Čím blíž jsou k rozluštění záhady, tím je nebezpečí větší. Ostatně, komu by chyběli tři kluci, kteří žijí na skládce? (Cinemart)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (166)

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Na "odpad" to není, ale když vidím ta jména (Daldry, Curtis, Moura) a nevyždímaný potenciál, nemá to k němu daleko. Úvod docela odsejpá, ale ještě před půlí začnou vystrkovat růžky kýčem prosycené podivnosti, což vyeskaluje v notně přepálenou báchorku o boji chudých chlapců ze skládky proti ošklivým pánům z korupcí prolezlé státní správy. Jako kdyby tvůrci chtěli natočit špinavé sociální drama ze slumu, ale pak si řekli, že by to vlastně mohlo být trochu jako ty konspirační superakčňáky s Jasonem Bournem. Jo, je to děsná hovnařina. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek balancuje někde mezi filmovými počiny ´Město bohů´ (2002) a ´Milionář z chatrče´ (2008). Svým způsobem se jedná o dětský příběh, ale určitě ne určený pro dětské diváky. Příběh o třech chlapcích, kteří se ironií osudu vydají na dobrodružnou cestu dokončit určité poslání, během čeho jim, vlivem místní politické situace plného korupce a zášti, půjde i o život. Natočeno je to impozantně, takže to má patřičnou atmosféru, napětí, dechberoucí sekvence a dějovou přímočarost ve snaze politicky provokovat. Jenomže se vtom místama tvůrci jakoby ztráceli. Děj obsahuje spoustu situací, které vyznívají svou nelogičností tak divně, že až nabývají dojmu, že se v místních poměrech autor scénáře vůbec nevyznal. Možná je to i tím, že se nejedná o brazilskou produkci, jak by se dalo očekávat, ale o britskou, což by se v uvozovkách zase dalo pochopit. Ale je fakt, že si oněch podivností všimne asi jen znalec brazilských poměrů. Vlivem britské produkce je do příběhu navíc ještě naroubováno několik anglicky mluvených scén, které v ději nemají žádnou váhu, tudíž jsou naprosto zbytečné a spíše jsou v rámci vývoje děje dosti rušivé. Máme možnost spatřit dokonce i Martina Sheena, ale ten zřejmě slouží jen jako lákadlo diváků do kin. Suma sumárum, Nejedná se o dokonalý film, ale v rámci daného přesvědčení má pevné základy přinést dětské dobrodružství v zemi, kde stačí málo, aby se kdokoliv najednou díval do hlavně zbraně a nestačil předtím ani mrknout. ()

Reklama

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Kino Bohumín, 4.1.2015: 1* dolů za emerický závěr. Takto to asi v Brazilii nechodí. Nicméně reálie jsou vyobrazeny dobře i drsnost onoho prostředí spolu s neuvěřitelnou mírou korupce a brutality i vůči dětem. Potěšily i zmínky o MS ve fotbale. Ono to určitě nebylo úplně košér. Film se mi líbil, až na ten závěr, i když jsem zkorumovaným padouchům samozřejmě nepřál. ()

octopuska 

všechny recenze uživatele

Obří skládka na vás dýchá svou beznaděj, sociální bahno a nemožnost se z toho vymanit. Ale jak se říká kdo hledá, ten najde. Parta kluků se souhrou náhod ocitne ve správný čas na správném místě, nebo obráceně. Co zprvu vypadá nadějně s přínosem trocha toho vylepšení rozpočtu, se rychle zvrtne a vypadá to pro hošíky dost beznadějně. Boj se zkorumpovanými policajty a politiky, je pohybování se na tenkém ledě. Chlapci ovšem mají pod čepicí a vezmou to z gruntu a vše nabere úplně jiné obrátky a třeste se bídáci!!!!!! ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Tento brazilský kanárek odehravající se částečně na velkém smetišti, do odpadového hodnocení určitě patřit nebude. Po zhlédnutí traileru a přečtení recenze jsem očekával trochu zamotanější příběhovou linku. Nicméně je potřeba říct, že zklamán jsem nebyl. A vlastně mě tahle hra tří brazilských hochů s policií na kočku a myš bavila od první do poslední minuty. ()

Galerie (70)

Zajímavosti (4)

  • Scénář byl napsán anglicky a poté pro štáb a herce přeložen do portugalštiny. (Terva)
  • Skládka byla z hygienických důvodů uměle vytvořena speciálně pro natáčení. (Terva)
  • Natáčelo se v Riu de Janeiru v Brazílii a ve městě Old San Juan v Puerto Ricu. (willy1)

Reklama

Reklama