Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh neotřele a originálně vyprávěného filmu se odehrává v současném Německu a Česku, jeho hlavní část pak na pomezí – v malém městečku uprostřed lesů na hřebenech Krušných hor. S lehkým komediálním nadhledem nabízí mix napínavé detektivní zápletky s místy až dokumentárně realistickým pohledem na dnešní Sudety. Hlavní postavou je stárnoucí inženýr Julius Schmitke. A také Krušné hory, které byly, stejně jako Schmitke, už téměř úplně prázdné a zničené, ale v současnosti se dávají znovu dohromady a život se do nich pomalu ale jistě vrací. (Artcam Films)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (160)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Na otázku, o čem to jako bylo, bych sice nedokázal tak úplně odpovědět, ale u Schmitkeho asi není děj až tak důležitý, protože tady jde hlavně a především o formu. Vedle místy až hypnotické atmosféry krušnohorských lesů mě bavila i srážka dua německých údržbářů s českou postsocialistickou vesnicí. Hospoda U Bobra byla jedním slovem boží, stejně jako tamní osazenstvo či Peter Kurth v hlavní roli. Nemám rád divné filmy o ničem, ale tohle se mi líbilo. 75% ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Za poměrně krátkou dobu tu máme již druhý film odehrávající se v Krušných horách a zase je to dílo velice zajímavé. Schmitke začíná spíše jako komedie, ale stejně jako se Herr Schmitke samotný prodírá krušnohorskou náladovostí a mlhou, ani film u jednoho žánru dlouho nezůstane a nabídne nám jich hned několik. Jsem rád, že nejsem jediný, kdo si při sledování vzpomněl na tvorbu Davida Lynche... už z tohoto pohledu je zřejmé, že se jedná o dílo výjimečné a to nejen na naše poměry. Podobnost vidím právě v dokonalé atmosféře, zápletce a zajímavých, možná podivných postavách. Co nemohu opomenout je atmosféra v hospodě u Bobra, i když jsem právě v této nikdy nebyl, takhle přesně to vypadá a chodí i v jiných podobných... dokonalé. Z herců vyčnívá samozřejmě Peter Kurth, ale opomenout nemohu ani Petra Vrška, který je ve své roli neméně dobrý. Dále tu máme nejen kvalitní hudbu, ale i zvuky ostatní, především pak zvuk elektrárny samotné. Na vysoké úrovni je i práce s kamerou, která nám Krušné hory a podivné postavy v nich ukazuje ve všech možných náladách a barvách. Sešel se tu velice kvalitní štáb, který pod vedením Štěpána Altrichtera udělal kus práce! Na další tvorbu pana režiséra se moc těším, protože tohle je debut, jak Krušné hory. 80% ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Lidé jen tak sami nemizí. Nakonec to vždycky má jednoduché vysvětlení.“ K filmu jsem přistupoval trochu s despektem, ta kombinace komedie, mysteriózna a specifického prostředí ve mně nebudila moc důvěry…ale ono to překvapivě fungovalo! Tedy, bohužel jen po určitou dobu. Cca 70 minut mě to bavilo naplno a já předl jak kocour…dalších 10 minut už podstatně míň, ale pořád jsem doufal, že ta houstnoucí absurdnost přece jen dostane nějaký smysluplný závěr…no a poslední desetiminutovka mě vyvedla z omylu. Škoda, 5*-ový potenciál, který tento film určitě měl, tak nakonec zůstal nenaplněn. Ať už to bylo kvůli tvůrcově bezradnosti ohledně ukončení či snad touze hrát si na Lynche. Nicméně solidní 4* snímku ani těch posledních 20 minut nesebere. Originalita, humor, absurdně-tajemná atmosféra, svérázné postavy (vyšinutý geolog!) a překvapivě kvalitní technická stránka stojí za zhlédnutí (i když vše třeba tak úplně nepoberete). „Ty cesty mi tu připadají všechny stejné.“ - „To bude tím, že všechny stejné jsou, pane Schmitke.“ ()

horovska 

všechny recenze uživatele

Mysteriózní film s ponurou atmosférou. Lehce úsměvný pohled na donekonečna se opakující denní rituály stárnoucího inženýra, který již léta nedělá nic. Jeho noční můra, odehrávající se v jakémsi opuštěném lese se postupem času zhmotňuje. Příběh se stane smyčkou, vše opakující jak ve spirále spatří sebe samotného,nachází sám sebe. Peter Kurth je obrovsky charizmatický a úsporný a i jeho zásluhou se z této miniatury - hříčky stal velmi solidní film. Vyzdvihnout musím i zvukovo-hudební složku filmu. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Na Schmitkeho jsem se těšil hned po traileru. Les, Sudety, les, troška tajemna, les, neokoukaní herci, les, mlha, les a zajímavý námět... a les - to vše mám rád. První hodinu jsem taky spokojeně chrochtal, nevěřil vlastním očím, smál jsem se a kochal. (I když... klišé dcery posedlé jádrovým mýdlem bylo trochu zbytečné, na druhou stranu chápu, proč tam ta postava byla, Schmitkeho bylo třeba vyobrazit jako navýsost racionálního člověka.) V první hodině nicméně scénář příjemně teče, jako Gambrinus do hrdla chřastavského štamgasta. (Opět... až na moment, kdy scénář potřebuje Schmitkeho poslat dál do lesa - objeví se banda motorkářů ex machina a hrdinovi poradí. No... dobře, no.) Upřímně, po 60 minutách jsem marně pátral v paměti, kdy naposledy jsem viděl tak dobrý český film. Jenže, achich ouvej, pak si to začalo hrát na Lynče a film zabloudil sám v sobě, jako houbař v ranní mlze. Závěrečná pointa je poměrně laciná, i když musím ocenit odvahu, s jakou ji tvůrci nechali až po závěrečných titulcích. To se hned tak nevidí a těžko říct, jestli to je k něčemu dobré - kdybych si tady v komentářích před filmem nepřečetl, že mám dokoukat titulky do konce, dost možná by minula i mě. K čemu to, když většina diváků si odnese pocit bubliny, která nepraskla, ale prostě se vypařila? Mno. Nicméně. Film má skvělou atmosféru, herce v hlavní úloze, kameru, zvuk (wow) a odehrává se v pro mě zajímavém a atraktivním prostředí. To na 4 hvězdy stačí vrchovatě. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (9)

  • Film má podle režiséra Štěpána Altrichtera dokazovat slova spisovatele Petra Mikšíčka, že Krušné hory jsou: "Láska na druhý pohled". (ondey)
  • Ve filmu vystupují skuteční obyvatelé Abertam. Například hospodský z hostince U Bobra hraje sám sebe, dokonce ve vlastním oblečení. Také štamgasti z hospody jsou reální. (ondey)
  • Větrná elektrárna z filmu se nachází na Božím Daru. (janhabart)

Související novinky

23. Český lev - výsledky

23. Český lev - výsledky

05.03.2016

Filmovým králem Českých lvů za rok 2015 se stává film Kobry a užovky. Film si přímo z vyhlašování ocenění odnesl šest sošek Českých lvů. Za nejlepší film si cenu převzali producenti Jan Prušinovský a… (více)

Reklama

Reklama