Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh dvou kamarádů, kteří provozují prosperující půjčovnu dronů, se odehrává v současné Praze. Majitel firmy přezdívaný Plech (Jiří Mádl), ve volném čase rapper, sní o velkých penězích a neochvějných jistotách. Chemik a vynikající letecký navigátor Pavel (Kryštof Hádek), který se právě vrátil ze zahraničí, sní o spravedlnosti a osobním angažmá v nápravě světa. Drony jsou pro bývalé spolužáky ze střední školy propustkou do mnoha oblastí lidského konání, kam by se jinak nepodívali. Mezi jejich klienty patří prezidentský kandidát i výtvarníci pořádající happeningy. Drony ve filmu monitorují elektrárny, nosí luxusní kabelky na přehlídce místo modelek nebo sprejují ze vzduchu Petřínskou rozhlednu. Když se však jeden z hrdinů rozhodne využít dron k něčemu úplně jinému, situace ve firmě se začne komplikovat. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (317)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Námět v našich luzích a hájích takřka nevídaný, výborný Hádek v roli zaťatého idealisty a pro úsměv Veroniky Kubařové šel bych světa kraj. Jenže celkově nevím, jak se k tomu postavit. Pokud by se film pohyboval výhradně v rovině aktivismus vs. pragmatismus, přičemž oba dva rozdílné směry by reprezentovali spolupracující kamarádi, tak by se to dalo nějak uchopit. Jenže prim tady hraje aktivistická role, která navíc působí úsměvně, což vůbec nezapadá do celkového konceptu. Navíc Zelenka nutí diváka přemýšlet, což se mu sice daří, jenomže člověk pak naráží na mraky nelogismů a nesmyslů. Prostě je to celý divný, ale ne tak hezky divný jako Knoflíkáři. Vzdor tomu všemu se mi to docela líbilo, ale chtěl jsem, aby se mi to líbilo víc. 60% ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Jako někteří i já přidávám jednu hvězdu za odvahu, ale ani s ní mi to u Zelenky nestačí na tři. Pokud jde o téma a základní nápad, jak ho rozpracovat, Zelenka zase nezklamal a skvěle vyhmátl, co by mohlo mít výbušný světový i tuzemský potenciál (české právo na mapě světa a jeho teoretické možnosti už od časů Charty dosahovat mezinárodní spravedlnosti versus pragmaticky tristní aktuální domácí realita, konzistence občanských či politických postojů a jejich naplňování činy, reálné dodržování lidskoprávních úmluv, možnosti a limity realizace občanských svobod, korupce, eroze hodnot a ideálů etc.). *** Co se ale týče samotného provedení, pak už to bylo jen samé zklamání vzbuzených očekávání, jako by se ta kritizovaná bezzubost promítla i do filmu samotného. *** Zelenka umí až s neurochirurgickou soustředěností pracovat s chytře zvoleným tématem napříč rovinami jako s nepříjemně ostrou, nepříjemně hluboko pronikající vývrtkou (Ztraceni v Mnichově, Karamazovi, ale i Knoflíkáři nebo Rok ďábla), takže nechybí odraz jak na povrchu, tak ve složitějších vrstvách pod ním, osobních i celospolečenských, jenže tentokrát je jeho vývrtka stejně jako to české právo a odvaha k reálné svobodě v praxi tak přizpůsobivá a ohebná, že působí zcela neškodně až jako gumová atrapa. Přičemž to samé se tentokrát dá říct jak o obsahu, tak i o formě. Když už si tedy vybral drony, celé to mělo být natočené mnohem svižněji a odvážněji, tak virtuózně, aby to zamotávalo hlavu a vyvolávalo euforii, závrať i mrazivé trnutí. Ale ono jako by to nesmělo ani naznačovat osvobodivou chuť skutečně svobodných možností, ani u práva, ani u dronů. *** Přemýšlím, proč to Zelenka natočil takhle umírněně a bez drajvu. Rezignace? Připadalo mi, jako by mu ze scénáře mocný byznysman-producent vytrhl sto stran v místech, kde se děj začne zahušťovat a na scénu nakráčí plnokrevné hlavní postavy, s cynickým poukazem, že by to platící většina neocenila, a tak Zelenka natočil místo svého bolavě ostrého filmu jen banálně směšné povrchní pozadí, kontrastní druhý plán osazený místo hrdinů komicky naivními jednoduchými karikaturami, celou dobu tak neživotnými, že nás jejich osud ani nemůže zabolet. A jestli je to od Zelenky pragmatická autocenzura, tím s námi hůř. *~ ()

Reklama

Marcos22 

všechny recenze uživatele

Film se snaží vizuálně líbivou formou zodpovědět základní myšlenku, zda lze vést trestní řízení pro zločin spáchaný v zahraničí českým soudem. ❗SPOILER „Přestože jsou některé použité prvky originální a zdařilé - drony, Izrael, TOP 21. Tak samotný způsob vyprávění postrádá snahu o budování atmosféry a odůvodnění pohnutek hlavních postav. Společně s tím nejsou postavy vykresleny do hloubky, což má za následek, že je jejich osud divákovi lhostejný. Veškeré ženské postavy, které na plátně dostanou více prostoru, jsou navíc vykresleny jako sexuchtivá stvoření a tyto skutečnosti tak významně ubírají na výsledném pozitivním vyznění filmu.“❗ Modeláře mohu doporučit těm, kdo má v lásce Jiřího Mádla, jelikož zde podává výjimečný herecký výkon, a těm kdo má v lásce drony, poněvadž ty tu dostávají stejně prostoru jako ústřední herecké duo Hádek – Mádl. Vizuálně nadprůměrná česká tvorba s mizerným scénářem. Něco mezi dvěma a třemi hvězdičkami, já se za pěkné scenérie Prahy a výkon Mádla přikláním ke třetí hvězdě. 🙂 (03.04.2021) ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Modelář je hodně zvláštní film - v tom dobrém, ale i v tom méně dobrém slova smyslu. Rozhodně mě zaujal na tuzemské poměry vcelku neokoukaný námět, jehož dopad se však (podle mě) lehce ztratil ve zpracování, které nabízí jak silné, tak i bizarně udělané/zahrané scény. Chápu intence tvůrců, kteří chtěli zobrazit (ne)spravedlnost a (zne)užití technologií, avšak místy to na mě působilo až příliš chaoticky a zkratkovitě - např. mi přišlo zvláštní, jak lehko se mohl Pavel dostat tam, kam zrovna potřeboval (a nikoho třeba nezarazil jeho look alá vagus), a takové scény s Veronikou Khek Kubařovou se mi zdály úplně zbytečné. Snímku se rozhodně nedá upřít odvaha zobrazovat věci, o kterých se vyloženě nemluví nahlas, avšak měl jsem dojem, že se to dalo pojmout lépe. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Film o naivkovi, který veškerou svojí energii nasměroval k nápravě křivd na jiném konci světa. S filmem jsem měl dva problémy. Jednak ta naivita byla místy tak koncentrovaná, že byla až neuvěřitelná a pak jsem měl problém souznít s hrdinovým problémem. Osobně budu radši když pár nevinných skončí někde na Quantanámu v rámci boje s terorismem, než když pár vinných unikne a bude se potulovat Evropou případně řídit dopravní letadlo plné cestujících kdesi na New Yorkem. A opět o to více zde kontrastuje ta naivní nevinnost a víra v pravdu a právo Pavla skvěle zahraného Hádkem. Huhlající Mádl mně tak nebral. Některé scény byly úsměvné a nereálné. S dronem se díky rušení k některým objektům prostě nedostanete a to právě proto aby třeba velvyslanci na americké ambasádě někdo nesprejoval na břicho křížek nebo dokonce nepřinesl pod dronem výbušnou krabičku... I ten odjezd z místa činu byl srandovní. Film chtěl asi něco sdělit, pár myšlenek zaujalo, ale dává-li si člověk nějaký cíl, měl by si být vědom svých schopností a možností jej dosáhnout. V tomto ohledu byl záměr Pavla neskutečně naivní a říkám rovnou, mít na gauči nažhavenou všemu svolnou Verču Khek, tak se věnuji jí a ne imperialistickým vrahům z Wólstrýtu..... Jednoho až děsí, kolik reálných a podobných dobrotvořičů a napravovatelů světa mezi námi běhá. A taky to zcela jistě myslí upřímně. Podívejte na takovou Grétu nebo to co se teď děje v rámci BLM jen proto, že něčí pra pra děda měl na plantáži jako otroka nečího pra pra dědu. Na rozdíl od Pavla je ale jistě mnoho těch co v klíčový moment nevyměknou a pak to bude opravdu průser. Jinak kamera byla pěkná, moc se mi líbily vybrané lokace. Dávám tedy za 3 náhradní vrtulky. * * * ()

Galerie (33)

Zajímavosti (22)

  • Závodní drony, které se ve filmu prohánějí závodní drahou v průmyslovém komplexu, jsou vyrobené na míru. (TheSlezy)
  • „Největším nepřítelem filmařů je tradičně čas a nestálost počasí. Ale nějak jsme to zvládli. Naopak drony fungovaly lépe, než jsem čekal, po technické i umělecké stránce. Honza Dojčán, hlavní operátor a spolumajitel firmy Jamcopters, sice začal po letech zase z nervozity kouřit, ale těch pár desítek cigaret rozhodně stálo za to,“ pronesl režisér Zelenka o filmu. [Zdroj: Lidovky.cz] (Duoscop)
  • „Dnes už není ani tak zajímavé vidět záběr natočený z dronu, jako spíš dron, který takový záběr natáčí. To, co se děje za kamerou, je zajímavější. Jasně, je to technická hračka, ale je sexy. V Modeláři pracujeme s drony unikátním způsobem a to nejen na české poměry,“ prohlásil režisér Petr Zelenka. (SONY_)

Související novinky

28. České lvy vyhrál Šarlatán

28. České lvy vyhrál Šarlatán

06.03.2021

Dnes večer byly v rámci svého 28. ročníku uděleny výroční ceny České filmové a televizní akademie (ČFTA), Český lev. Komorní ceremoniál se tradičně odehrál v pražském Rudolfinu, nicméně z důvodu… (více)

Reklama

Reklama