foto

Petr Zelenka

  • nar. 21.8.1967 (52 let)
    Praha, Československo

Biografie

Petr Zelenka je synem scenáristů Otty a Bohumily Zelenkových. V letech 1986–1991 studoval na pražské FAMU obor dramaturgie a scenáristika. Zde napsal scénář k povídce ve stylu Woodyho Allena Co všechno chcete vědět o sexu a bojíte se to prožít (1988) a dále k televizní povídce Nedělejte nic, pokud k tomu nemáte vážný důvod (1991), oba snímky natočil jeho spolužák režisér Jan Hřebejk. V letech 1990–1991 pracoval jako dramaturg Filmového studia Barrandov. Mezi lety 1990–1996 byly čtyři z jeho scénářů realizovány v České televizi (v režii Zdeňka Zelenky Svědkyně /1991/ a Dva z nás /1992/, režisér Dušan Klein je podepsán pod Televizí /1993/) a Smečkou cti /1996/). Poté si Petr Zelenka své scénáře již začal točit sám.

V roce 1996 vytvořil mystifikační hraný dokument Mňága Happy-end (1996) o skupině Mňága a Žďorp, který humornou formou líčí zrod uměle sestavené kapely nezvládající hrát. Spojení filmového a hudebního světa si už předtím vyzkoušel v televizním dokumentu o kapele Visací zámek Visací zámek 1982–2007 (1993) a v podobném hravém duchu a nadsázce je natočen Zelenkův pozdější snímek Rok ďábla (2002) o bizarním hudebním turné Jaromíra Nohavici, Karla Plíhala a skupiny Čechomor. Film vyhrál hlavní cenu Křišťálový glóbus na MFF v Karlových Varech a šest Českých lvů.

Na poli hraného filmu Petr Zelenka debutoval tragikomedií Knoflíkáři (1997), autorský snímek byl oceněn čtyřmi Českými lvy a cenou Tiger na MFF v Rotterdamu. Pro režiséra Davida Ondříčka napsal scénář ke komedii Samotáři (2000) o osudech osamělých třicátníků, která se stala nejúspěšnějším filmem roku a poprvé se zde na filmovém plátně představil Ivan Trojan. Ve stejném roce vznikl na zakázku německé televize krátkometrážní vtipný snímek Powers, znovu s Ivanem Trojanem, tentokrát v postavě kabaretního kouzelníka, který jednoho dne zjistí, že má nadpřirozené schopnosti. V roce 2001 napsal na objednávku pražského Dejvického divadla hru Příběhy obyčejného šílenství, za kterou získal Cenu Alfréda Radoka za nejlepší původní hru roku. Divadelní verzi o čtyři roky později převedl do stejnojmenné filmové podoby. Komediální příběh o vztazích a absurditě každodenního života Příběhy obyčejného šílenství si odnesl dva České lvy. Zatím posledním projektem je drama Karamazovi (2008), na kterém opět spolupracuje s herci z Dejvického divadla (v hlavní roli starého Karamazova uvidíme Ivana Trojana). Na pozadí divadelní zkoušky v netradičním prostoru polských oceláren sledujeme osudy hereckého souboru, režiséra i jednoho z diváků, jehož příběh nakonec zasáhne do hry samotné.

Zdroj: Karamazovi.cz

Scenáristická filmografie

Filmy

2020 Modelář
2015 Ztraceni v Mnichově
2013 Vedlejší účinky (TV film) - původní scénář
2008 Karamazovi
2005 Příběhy obyčejného šílenství
2002 Rok ďábla
2000 Powers
Samotáři
1997 Knoflíkáři
1996 Mňága - Happy End
1994 Televize (TV film)
1992 Dva z nás (TV film)
1991 Nedělejte nic, pokud k tomu nemáte vážný důvod (studentský film)
Svědkyně (TV film)
1989 L. P. 1948 (studentský film)
1988 Co všechno chcete vědět o sexu a bojíte se to prožít (studentský film)

TV seriály

2019 Terapie (TV seriál)
Epizoda 35 (S03E35)
Epizoda 33 (S03E33)
Epizoda 31 (S03E31)
další epizody (17)
2018 Dabing Street (TV seriál)
Poslední dabing (E12)
Destrukce (E11)
Monitoring (E10)
další epizody (12)
2011 Terapie (TV seriál)
Epizoda 9 (S01E09)
Epizoda 4 (S01E04)
1996 Manželská tonutí (TV seriál)
Smečka cti (E04)

TV pořady

1998 Jak se žije (TV pořad)

Divadelní záznam

2018 Pes baskervillský (divadelní záznam) - divadelní hra
2016 Job Interviews (divadelní záznam) - divadelní hra
2014 Hétköznapi őrületek (divadelní záznam) - divadelní hra
2010 Teremin (divadelní záznam)
2009 Příběhy obyčejného šílenství (divadelní záznam) - divadelní hra

Režijní filmografie

Filmy

2020 Modelář
2015 Ztraceni v Mnichově
2008 Karamazovi
2005 Příběhy obyčejného šílenství
2002 Rok ďábla
2000 Powers
1997 Knoflíkáři
1996 Mňága - Happy End

TV seriály

2019 Terapie (TV seriál)
Epizoda 36 (S03E36)
Epizoda 35 (S03E35)
Epizoda 33 (S03E33)
další epizody (27)
2018 Dabing Street (TV seriál)
Poslední dabing (E12)
Destrukce (E11)
Monitoring (E10)
další epizody (12)
2013 Terapie (TV seriál)
Epizoda 31 (S02E31)
Epizoda 26 (S02E26)
Epizoda 24 (S02E24)
další epizody (12)
2011 Terapie (TV seriál)
Epizoda 43 (S01E43)
Epizoda 39 (S01E39)
Epizoda 38 (S01E38)
další epizody (23)
1993 Česká soda (TV seriál)

Dokumentární

2010 Přemluv bábu
1998 Chmelnice: Visací zámek (koncert)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV seriál)
Visací zámek 1982 - 2007 (TV film)

TV pořady

1998 Jak se žije (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)

Hudební videoklipy

2018 Circus Ponorka feat. Vanua 2 – Rain (hudební videoklip)

Divadelní záznam

2018 Pes baskervillský (divadelní záznam)
2016 Job Interviews (divadelní záznam)
Toufar (divadelní záznam)
2013 FUK (divadelní záznam)
2010 Teremin (divadelní záznam)
2009 Příběhy obyčejného šílenství (divadelní záznam)

Herecká filmografie

Producentská filmografie

Filmy

2020 Modelář

Host

TV pořady

2018 Real Talk (TV pořad)
2016 Ceny české filmové kritiky 2015 (TV pořad)
Český lev 2015 (TV pořad)
2014 Mezi ploty se Simonou Babčákovou (TV pořad)
2013 Ceny české filmové kritiky 2012 (TV pořad)
Český lev 2012 (TV pořad)
2011 Interpelace (TV pořad)
2010 Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
2006 Před půlnocí (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 011)