Reklama

Reklama

Trpaslík

(seriál)
  • angličtina Gnome (festivalový název)
Trailer

Epizody(6)

Obsahy(1)

Obyčejná rodina z Nymburka. Jarda a Katka Staňkovi. Vedou spolu provaznictví v uličce u náměstí. V obchodních i rodinných strategiích se ale, slušně řečeno, dost často neshodují. Jejich patnáctiletý syn Luděk chodí do kvarty místního gymnázia, chtěl by se stát hip-hoperem, ale zatím se cítí spíš nepochopen. Dcera Janička by se zase navzdory všem ráda stala právničkou, jako její strýc Vladimír Novotný, nejobávanější nymburský právník. Vladimírova krásná žena Pavlína by něco moc ráda, ale vůbec neví, co by to mělo být. To děda Václav ví moc dobře. Má nejradši kaši, ovšem ne tu, co dělají v domově důchodců. Staňkovi, jejich příbuzní, známí a sousedé, nejsou, jak už to bývá, se svými životy docela spokojeni. Že by ale nakonec mohlo být i hůř, na to v rozhodující chvíli nikdo z nich samozřejmě nemyslí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (331)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Je to ptákovina bez větších ambicí. Co chtěli autoři říct? Že jsou lidi, zde na maloměstě, rasisti, hajzlové, podvodníci a lháři, a že jediným čistým tvorem je ještě nevinné dítě? OK, a co dál? Použít pohádkový atribut zázračného trpaslíka přímo vybízí k totální ujetině, jenomže kromě zmizelého domova důchodců a jednoho kokotí.o nosu, je všechno naruby obrácená moralita, kdy se lidé nepolepší, ale naopak zůstanou stejní, jako byli. Tedy příšerní. Otravný seriál s protivnými postavami. Ale aspoň je hrají neokoukaní herci, byť někteří mají dost co dělat, aby se jejich výkon hraní aspoň trošku podobal. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nic odsouzeníhodnýho, ale pro mě je to předevšim seriál plnej rozporů - na jednu stranu tam jsou skvělý momenty, na druhou stranu mě zaráží alarmující počet těch trapnejch nebo prvoplánovejch; jsou tam skvěle napsaný a zahraný role (Suchánek s manželkou, Hofmann s přítelkyní, děda Abrhám...), na druhou stranu je tam podivuhodně moc špatnejch herců (spousta hysterickejch a přehrávajících dospělecjh /např. učitelka lesba/, kromě nich ale v podstatě všichni dětský herci, až na výjimku Janičku a možná tu Luďkovu přítelkyni) i rolí, který nejsou zajímavý vlastně ničim jinym než jen tim svym prvotnim účelem (např. Luděk a ta jeho fyzická proměna); je tam spousta zajímavejch nápadů, ale na každej z nich připadaj dva kanálně třeskutý frky, který asi maj jít na ruku masám a ve výsledku tak dokážou celou scénu poslat do hajzlu. Za mě to rozhodně průser neni, ale dopadnout to (s tim samym námětem, s těma samejma -u nás už mnohokrát porvěřenejma- tvůrcema) mohlo mnohem líp, a na takový (žánrově podobný) Kosmo nebo Čtvrtou hvězdu to prostě nemá. Mezi 2* a 3*. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Prušinovský & Kolečko a jejich největší klamání tělem, jaké jsem kdy zažil. Ne, první dva díly vtipný nebyly, za to se nám pokusily zobrazit něco z naší současnosti. Přiznávám - moc se mi to nelíbilo, než v díle třetím humor trochu nabyl a já pochopil, že pokud tvůrcům nešlo přímo o satiru, tak aspoň o zobrazení nejrůznějších lidských typů, což se jim potom vedlo taktéž dobře. Že je seriál sprostý? Tak ať. Absolutně jsem netušil, kam vše směřuje a na konci jsem byl tak spokojen, že jsem chtěl udělit hodnocení nejvyšší, ale nakonec to neudělal, protože to by byl příliš velký skok. Velké díky za fantastického Martina Hofmanna a po letech důstojně komediální roli pro Petra Nárožného. 90%. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Hofmann absolutní král scény, přítomnost veteránů Nárožného a Abraháma skvělá, k tomu celá řádka epesních hlášek a scének. A vlastně je fajn i celej ten nápad. Satira občas dobrá, občas ne (zbytečná doslovnost). A pak jsou tu taky chvíle, kdy se humor dost tříští a přestává bejt vtipnej - nebo kdy se celá situace přetaví v natahovaný cosi, co si tvůrci mohli odpustit (celá ta zombie eskapáda na chatě - ehm, vážně?). Asi nejvíc zamrzí promarněnej potenciál - nejednou jsem měl pocit, že je partie skvěle rozehrána a vyšumí do ztracena. Že by na tom měl podíl i fakt, že epizod mělo bejt původně víc? ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nejvíc se to odhaluje ve chvílích, kdy se to pokouší moralizovat - když pochopíte, co je podle Kolečka správně a co za vším tím výsměchem stojí. Obecně mi není blízké vysmívat se slabším, a to je základ Kolečkova resumé. Plus všechny ty klišé a stereotypy, z nichž většina je odkoukaná z amerických komedií, takže v českém prostředí působí extrémně nepřirozeně. Když se k tomu připočtou špatně vedení dětští herci, kteří by to měli táhnout... ()

Galerie (33)

Zajímavosti (23)

  • Trpaslík byl původně napsán pro TV Nova, ale po průtazích Novy ohledně nasazení Okresního přeboru (od r. 2010) do vysílání oba tvůrci, Jan Prušinovský a Petr Kolečko, chtěli Trpaslíka realizovat raději v České televizi. Ta jim po velkém divackém ohlasu seriálu Čtvrtá hvězda (od r. 2014), rovněž vycházející z per Prušinovského a Kolečka, vyšla vstříc a Trpaslíka od TV Nova vykoupila. (Šéfik)
  • "Je to velký riziko, sám jsem zvědavý, jestli mně to nezláme vaz. Třeba to bude fakt průšvih," předeslal Jan Prušinovský. (DexMASTER094)
  • Do role dědečka si Jan Prušinovský vyhlédl Josefa Abrháma, ale Prušinovského známí z filmového prostředí ho varovali, že získat do role Abrháma je dost složité, jelikož si role vybírá, není vždy na příjmu mobilu apod. Prušinovský tedy poslal Abrhámovi scénář s tím, ať si jej jen přečte. Za pár dnů sám Abrhám kontaktoval Prušinovského, že by si rád zahrál dědečka. (Šéfik)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama