Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veterán je příběh muže, který se snaží fatálně změnit svůj život a vstoupit do společenské vrstvy, do které nepatří. Martin utekl z Česka do francouzské cizinecké legie a po letech se vrací s naditou kapsou peněz domů, aby našel pohodový život, začal podnikat a byl blízko své rodině. Armáda dala Martinovi veliký dar, schopnost přežít jakoukoli nebezpečnou situaci, ale nepřipravila jej na mnohem méně drsné podmínky, jakými je svět složitých lidských emocí a vztahů. Martin se sice s rodinou shledá, rozjíždí svůj vysněný byznys a prožívá nový vášnivý vztah s dívkou, ale i přesto, že všechno myslí dobře, postupně míří k neúprosnému pádu. Jeho trajektorii může změnit jen poslední kulka v zásobníku nebo zázrak mezi nebem a zemí… (Česká televize)

(více)

Recenze (154)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Takže Hřebejk už má co dočinění i s brněnskou kavárnou? Pane mluvčí, reagujte..! Od úvodu sjíždí z výrobní linky jedna šablonovitá scéna za druhou, abychom věděli, co všechno legionář Martin má (dobré srdce, čest, fyzičku, sen, pocit viny, kostlivce ve skříni, trauma). Následnou romancí směřující k podivnému konfliktu pak už Lionheart ze Štatlu nenajde způsob, jak Epsteinův nepříliš invenční scénář povýšit na něco funkčnějšího. Oravský Statham Ondrík dobrý, akorát nechápu, že ho nenechali mluvit, jak mu zobák narost. Mile se stydící Marie Poulová mi zase krapet připomínala Claire Forlani, když se seznamovala s chmurným žnecem Bradem Pittem.. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Epstein asi fakt dost sjížděl Legionáře s Van Dammem, přihodil pár "objevných" populistických keců o tom jací jsou politici svině, že pomáhat třetímu světu jsou vyhozené peníze a že kdo slouží v cizinecké legii, je apriori nějaký kriminálník, který se tam chce schovat ... Navzdory tomu, ale tenhle film zas tak špatně nedopadl, a to zejména díky hodně civilní a zaťaté atmosféře i díky skvělému Milanu Ondríkovi v hlavní roli. Zaujala i Marie Poulová, Pavel Kříž, hudba od Kyšperského a lokace Brna. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro mě velmi dobrý film s tématem druhé šance i když hrdinova minulost je trochu šablonovitá Slovenský herec Milan Ondrík je na naše poměry osvěžující a netradiční hrdina. Fyzicky zdatný, nejednoznačný válečník , úsporně konkrétně mluvící a tichý, rozporuplný, vyvolávající strach i obdiv. A vůbec ne sebelítostivě užvanění jako mnoho loňských českých filmových hrdinů. Tento pro mě příjemné westernový film podivínským exotem zálesáckým samorostem, který svoji povahu ukazuje smyslem pro pořádek a moc to neumí se ženami. Ve filmu je také humor, líbilo se mi výuka „bezbolestného“ milování, „jestli bych zakázal mešity? Zakázal bych muezzina v pět ráno“, nebo při sexu "mohu tě vypnout na krku, deset vteřin mdloba, 18 vteřin smrt". ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ja by som nebol zas tak kritický. Je to tv film, treba to brať trocha s rezervou, predsa len rozpočet nepustí aj keď musíme uznať, že mnoho vytýkaných nedostatkov nebude len o peniazoch. Osobne by som privítal nejakých 10-20 minút naviac, trochu viac rozobrať vzťahy medzi všetkými postavami, hlavne medzi Ondríkom a jeho sestrou s podareným manželom. Ondrík posledné roky herecky naozaj dominuje, u mňa momentálne naj slovenský herec. Vidno, že pre postavu legionára na sebe trochu popracoval a divák mu to verí, čo je pre film veľmi podstatné. Ja to vidím na slušný, pozerateľný priemer, ktorý neurazí. Je fajn, že si po tomto Ondrík urobil v Čechách dobré meno, je dosť pravdepodobné, že sa s ním budeme stretávať čoraz častejšie. kto by rád kvalitnejšie stretnutie, tak rozhodne odporúčam film Nech je svetlo. Film 60%. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Konecne Hrebejk  natocil slusny film po  vsetkych tych koninach typu Svata Ctverice, zakazane Uvolneni ..... Sice sa neriersi dopad vojnovych konfliktov na ludsku psychiku, no aspon tu mae slusny, sice stale len priemerny, no dobre odsypajuci pribeh o zacleneni sa byvaleho vojaka cudzineckej legie do bezneho zivota. Hrebjk - ked chce a dostane slusny scenar, vidim ze stale na to ma, dokazom nech je slusny film Ucitelka 2016  : 69 % ()

Galerie (43)

Zajímavosti (17)

  • Námět na film měl scenárista Marek Epstein v hlavě dlouho, inspiroval ho román „Martin Eden“ od Jacka Londona. Téma Epstein zpracoval i jako divadelní hru v pražském divadle Rokoko, premiéru měla v roce 2014. [Zdroj: ceskenoviny.cz] (rakovnik)
  • „Jako každý Pražák jsem si z Brňáků dělal legraci,“ přiznal na předpremiéře v kině Scala (23. 1. 2020) režisér Jan Hřebejk. Od jara minulého roku už to prý ale nedělá. Natáčení se mu podle jeho slov mimořádně líbilo. (klukluka)
  • Byt sestry Martina Illése se nachází na Pellicově ulici v Brně. Prostor na kavárnu si dojednává o pár metrů dál na ulici Pekařská, dvůr do kterého vstoupí a kavárna, kterou v něm vybuduje, se nachází na ulici Cejl v prostorách bývalé věznice. (klukluka)

Reklama

Reklama