Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S plukovníkem Serlingem se poprvé setkáváme v poušti Al Bathra, kde byl jedním z velících důstojníků americké armády během války v Perském zálivu. Ani ten nejlepší úmysl však nemusí být zárukou, že bude vydán ten správný rozkaz. Viditelnost je minimální a tank se pod jeho velením rozjíždí proti nepříteli. Radost ze zásahu se však brzy mění v hrůzu - Serling zjišťuje, že stříleli do vlastních řad a že tak poslal na smrt svého nejlepšího přítele kapitána Boyera.O pár měsíců později je ze Serlinga řadový úředník z oddělení pro odměňování statečných vojáků a před sebou má první "případ". Na Medaili za statečnost je totiž navržena pilotka Karen, která přišla o život během mise v Perském zálivu. Serling se tedy snaží zjistit všechny okolnosti její smrti, ale je zaskočen líčením bojových situací a rozporuplnými postoji jednotlivých členů posádky. Díky Karenině osudu tak odkrývá neznámé skutečnosti, má možnost porovnat své vlastní vzpomínky s obsahem velkých a zprofanovaných pojmů, vyrovnat se se svým svědomím a nalézt vlastní důstojnost... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (103)

helloween93 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách průměrné válečné drama zaměřené na vyšetřování hrdinské akce navržené na medaili cti. Čím hlouběji Denzel Washington se svým vyšetřováním proniká do všech souvislostí případu, tím víc to celé smrdí. Z hvězdně nabitého snímku mohl Zwick vytěžit mnohem víc, než jen film, který zapadl už v době premiéry. Meg Ryan netradičně odskočila z romantických komedií do role vojandy. Příběhově o trochu zábavnější než podobný film Pár správných chlapů. 3* ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pracuju v Pentagonu, seržante. Přiznávám se, že jsem pomalejší, jinak bych řekl, že jste mi zrovna vyhrožoval. Vyhrožoval jste mi, seržante?" Válečný kriminálky mě baví. Dým, střelba a zmatek sice patrně nejsou ideální podmínky pro vyšetřování, ale divák si to aspoň může užít. Mě to bavilo, ale přesto to ve mně neprobudilo lásku k US Army, která zachránila světovej mír útokem na Irák. Rád bych šel s hodnocením výš, ale nedovolí mi to patriotismus, patos a rodinný hodnoty, kterejma se bohužel vůbec nešetřilo. Ovšem dost mě bavil Bruno z Bílýho domu, kterej bedlivě dohlížel na to, aby vyznamenání nedostal nějakej "teplouš". To je celkem zajímavý, jak to ještě nedávno bylo takový nějaký nevyvážený. ()

Reklama

manonfire 

všechny recenze uživatele

Jak už bývá jeho dobrým Zwickem, tlačí místy režisér na pilu armenikanismu a patosu všeobecně tolik, že by z toho nejeden cynik blil, ale když patetickou větu hřímá Denzel se svýma obvykle zatnutýma zubama, kterými hrozí a zároveň bojuje s pláčem, prostě to funguje. Relativně netuctový námět o vyšetřování oprávněnosti udělení medaile, se zvrhne ve složitý kaleidoscop vzpomínek jednotlivých akterů, z nichž každý sám o sobě reprezentuje zajímavou filmovou předlohu. Nejlepší moment filmu má ale na triku excelentní Lou Diamond Phillips a jeho scéna v autě "Jsem dobrej voják" je pro mě naprosto kultovní. 90% ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Meg Ryan a drsná marinačka, no nevím, nevím - tohle byl šlápanec vedle, na tohle nemá krasavice charisma ani obličejíček. Ještě že byl k dispozici Denzel, kterej by to v pohodě utáhnul sám a že Eddie přidal to co mu jde nejlíp, dobrou akci, jinak bych to přirovnal k dvoudílné epizodě JAGu nebo NCIS. Průměr jak vyšitej - 55 %. ()

whisker 

všechny recenze uživatele

Ani ne moc válečný jako spíše vyšetřovatelský film válečných "zločinů" spáchané během války v Peském zálivu. Dějově sice zajímavé, ale strašně zdlouhavé. Hodně se to táhne a místy to dost nudí. Denzel Washington zahrál sice dobře, ale bylo z toho dost cítit takové to klasické USA vlastenectví, které mě osobně moc nevoní. Místy byly i akční scény, ty filmu docela pomohly. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (4)

  • V jednej scéne je z vrtuľníku hodený na tank kanister, ktorý ho zapáli. O pár sekúnd sa v krátkom zábere zdá tank nepoškodený. (johnsnow)
  • Matt Damon (Ilario) držel kvůli filmu přísnou dietu. Kouřil a do toho dvakrát denně uběhl 10 kilometrů. Takovou zátěž ale jeho tělo špatně snášelo, a proto musel být pod lékařským dohledem. Trvalo mu skoro dva roky, než se zotavil. (Duoscop)
  • Matt Damon kvůli malé roličce vojáka závislého na heroinu zhubnul o 18 kilo. (77Ivana)

Reklama

Reklama