Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se to tak vezme, krademe všichni... Sňatkový podvodník Lojza Bazan (V. Menšík) je po letech propuštěn z vězení na amnestii spolu se dvěma spoluvězni, kasařem Josefem Laštovkou (O. Krejča) a podvodným karetním hráčem Frantou Fafejtou (J. Sovák). Vězeň Béda Musil (F. Filipovský) poradí Lojzovi, aby se zkusil uchytit v jeho rodných Vejtonicích, kde má rodina Musilů pod rukou celé zemědělské družstvo. Trojice propuštěných má záhy geniální plán na velkou loupež družstevních peněz. Kvůli tomu dokonce Laštovka s Fafejtou vstoupí do vejtonického JZD a přijmou místo účetního a jednatele, zatímco zkušený sukničkář Lojza zaujme Bédovo místo za výčepní pípou i v loži jeho osamělé manželky Růženky (S. Zázvorková). Jenže kamarádi velice záhy zjistí, že družstvo je na mizině, protože veškeré zisky rozkrádají Musilovi. Aby vůbec bylo co z družstevní kasy ukrást, musejí kumpáni napřed zavést pořádek a přivést JZD k rozkvětu… (Česká televize)

(více)

Recenze (83)

Šandík 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, někdo dostal geniální nápad a hodlal natočit sžíravou satiru na socialistický dnešek... a pak se toho prostě zalekl, nebo možná spíš "musel zaleknout", a tudíž z toho vznikla rozbředlá nemastná a neslaná plichta... Propuštění kriminálníci, kteří nechytili "dění venku" a tudíž chtějí v kultuře na počátku šedesátých let prorazit budovatelskými písněmi jsou výborní a dění ve vlaku, kde ti propuštění kriminálníci se jako jediní dokážou slušně chovat, rozhodně taky. Celá věc se začne hroutit ve chvíli, kdy naše postavičky míjí vejtonický hřbitov s okázalou hrobkou Musilů na níž je přidělán amplion. Přesně v tu chvíli (tedy zhruba deset minut po začátku filmu) se dramaticky změní žánr a sžíravá satira se promění v rozbředlou podivnost. Ten kdo rozkrádá vejtonické JZD totiž nejsou normální družstevníci, ale bývalí bohatí sedláci z rozvětvené rodiny Musilů. Všichni ostatní se před nimi jen třesou... Bác. Jako mávnutím kouzelného proutku se z filmu stane nepovedená agitka... Pokud má smysl se na ní dívat, tak je to kvůli skvělému herectví většiny zúčastněných. Celkový dojem: 65% ()

Lancelot 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem tento snímek mnohokrát a baví mne čím dál víc. Tato precizní politicko-sociální satira naprosto vyčnívá nade všemi. Možná se pro někoho budu rouhat, když napíši, že tento snímek mne baví více než Světáci. Na svou dobu se jednalo o politicky velmi odvážný počin. Bez diskuze a dlouhých cirátů dávám plných pět hvězd. Z komentářů, které jsem tu měl možnost číst, jsem nabyl dojmu, že tento film pochopil málokdo z diváků, což mne překvapuje. Je velká škoda, že tento snímek je zde pohřbený pod nánosem podivných komentářů zmiňujících komunismus, agitaci či dokonce nekvalitu režie. Tento film je naprosto "natřískaný" v dobrém slova smyslu už od kreativních úvodních titulků. Ač snímek ostře parodoval tehdejší poměry a lidskou nekvalitu, stává se dnes opět čím dál více aktuálním a bližším dnešní realitě. Až mne z toho mrazí ...Vás ne? ()

Reklama

rikitiki odpad!

všechny recenze uživatele

Dobří herci v příšerném ideologickém filmu o tom, že je zločinem nechávat si produkty svého hospodářství, protože na ně má nárok družstvo. Kvůli strašlivému lživému nánosu, zvlášť když člověk ví, jak to se zakládáním družstev bylo doopravdy, si to zaslouží odpad, i když je film zručně řemeslně udělaný a hraje v něm herecká špička. /2. 6. 13./ ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Perfektně udělané úvodní titulky. Nejlepší v dějinách kinematografie. Bez keců! Můžeme si prohlédnout tváře téměř všech, kdo se na filmu podíleli. Skvělý výkon Krejči. Výborná parodie na budovatelské písně v podání Krejča – Sovák – Menšík. Nadšení umělců zchladí komise: „A jinak se živit neumíte?“ Dobrý výkon i esenbáků, kteří vážně promluví k propouštěnému vězni, je z toho ale cítit komediální nadsázka. Skvělé hlášky: „Co najdeš dneska v trezoru? Kádrový materiály!“  „Ve Vejtonicích je zazobaný JZD.“ Stivínové to moc sluší i s krátkými vlasy. Menšík: „Pardon, kouříte?“ „Ne, jím.“ 15:40 – Tříska! Geniální komediální výkon všech herců na výroční schůzi: Deyl, navazuje Lohninský, perfektní dikce: „Já děkuju za udělení slova soudruhu předsedovi a slova se ujímám.“ „Von už je docela přeschůzovanej.“ Pak spustí Kemr a koncert pokračuje: „Soudruzi, u nás se krade! A ve velkym!“ „Navrhuju pětiminutovou přetávku. Za půl hodiny tady, jo, soudruzi?“ Hláška přiznávající pravdu: „Čuměj na televizi nebo si sami vyprávěj pohádky.“ „Já z toho nejsem moudrej.“ – „To není nic divnýho. Protos byl taky tak dlouho předsedou.“ „Voni by vážně mohli bejt ze shora, vždyť voni ničemu nerozumí.“ Další pravda: „Jak říká Jirásek: svět holt chce bejt klamán.“ Skvělý hlášky na politiku: „Musíš to chápat politicky!“ „Co nám to vykládáš? Ty si zase poslouchal rádio, viď?“ Zazní i vánoční koledy. Ke konci tempo vadne a hlášek ubývá. Symbolika: 14:18, 14:23 – all seeing eye v zednářské pyramidě; 14:22 – hexagram; 19:14 – svatozář; „Prodal jsem slivovici. 3 litry, 150 korun.“ – 3 x 6; 34:23 – Menšík, něco jako merkel sign; 1:06:17 – vánoční stromeček. ()

Mantis 

všechny recenze uživatele

Komentáře většiny uživatelů říkají asi toto: skvělé obsazení ale zbytek nic moc. Ačkoli je to v podstatě pravda a jedná se o průměrný film, tak bych se ho trochu zastal. Předně bych nespojoval polepšení zlodějů s působením „dobrého kolektivu“. Již v první části filmu je vidět, že hlavní hrdinové (přinejmenším dva ze tří) nejsou bezcharakterní lotři. Přičteme li, že v závěru filmu kradou peníze, které s nemalým úsilím vyzískaly, a které značnou měrou patří jim známým osobám (ke kterým mají citový vztah), tak závěrečné „obrácení“ působí přinejmenším uvěřitelně. Film je lidovou komedií „fraškou“ a v tomto směru se mu dá málo co vyčíst, snad jen pár scén které jsou zbytečné nebo zbytečně dlouhé. Zápletka i děj je jednoduchý, ale ne podprůměrný (srovnatelný se Sluhou dvou pánu, či Zkrocením zlé ženy). Tu a tam vytýkaná tendenčnost je věcí názoru, ale v porovnání s jinými filmy (např. Císařův pekař, Pyšná princezna) mi nepřišla tak citelná. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v obci Plástovice. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama