Reklama

Reklama

Beckham

(seriál)
  • Velká Británie Beckham
Trailer
Velká Británie / USA, 2023, 4 h 45 min (Minutáž: 66–77 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Dokumentární seriál o raketovém vzestupu Davida Beckhama, kluka z chudých poměrů, co to dotáhl až mezi světovou fotbalovou elitu. Uvidíte i zatím nezveřejněné záběry. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (135)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Svého času jsem byl, nebojím se to napsat, jedním z největších fanoušků Davida Beckhama v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Dětskej pokoj polepenej plakátama (samozřejmě z Hattricku, resp. ProFootballu, né z Bravíčka, you twats :), měl jsem snad všechny knížky, co tu o něm vyšly, dres ManUnited se sedmičkou, dokonce i takové číčovinky jako hra na prvního PlayStationa, David Beckham Soccer (Kdo napsal místní, btw mizernou, biografii Beckse, aha?). Ano, jel jsem v tom fakt ve velkým. Tudíž jsem se na dokumentární seriál těšil, i když teda hlavně z nostalgie. Výsledek? Netflix dokumenty prostě neumí. Nebo umí, ale pobaví jen diváky v USA. Dokument je mírně dementní, různé situace zbytečně nafukuje (Kdo si ještě dneska vzpomene na červenou kartu na MS '98?), je takový povšechní a ne moc dobrý. Ale jako stroj času do doby, kdy jsem si na hlavě vyholil pruh vlasů nebo vyčesal a odbarvil číro, přesně podle mustru DB7, to zafungovalo docela obstojně. A Becks je sympaťák, ta čtvrtá hvězda spešl pro něj. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

První polovina, kdy se jde po Beckově ostrovní kariéře skrze vzlety a pády, je vynikající. Přesně vyvažující osobní i kariérní rovinu. Emoce i pohledy jiných, je to sice "hladící" medailonek neskrývaně na jeho straně, ale to ničemu nevadí. Nejpůsobivější samozřejmě události po MS 1998. Problém nastává s posledním obdobím u Rudých ďáblů, přesunem do Španělska a dále. Začne to být šíleně útržkovité, kontroverzím se to sice nevyhýbá (a že jich bylo habakuk; od rozhádaní se s kdekým, večírky, zálety, couvání ze smluvních vztahů, upřednostňování businessu mimo trávníky, poklesy formy), ale vůbec se po Davidovi nevyžadují odpovědi. Pasáže z rychlíku ze sklonku kariéry a po kariéře jsou pak již vyloženě výsměchem dokumentárním dobrým mravům. Platí však, že ani tak to netratí nic ze své atraktivity. Nesporně to má binge-watching kvality, těžko se od toho odchází. Jenže jak je první polovina vynikající, tak je druhá polovina zarážející nedotažeností. PS: Povinnost po všechny nostalgiky (mezi něž také patřím), kteří žehrají, že z dnešního fotbalu umístěné pumelice ze střední vzdálenosti takřka vymizely, že už se to pořádně ani netrénuje a kde že jsou tu doby, kdy zato páni plejeři jako právě Beckham, Nedvěd, Berger, del Piero, Carlos a mnozí další uměli vzít a posílali jednu za druhou... Jeden až vystřízliví, když po letech vidí, kolik času a prostoru bylo na přípravu, navedení, zkontrolování postavení brankáře a po celou tu dobu nikde nikdo; a samozřejmě tlak na xG. ()

Reklama

mclenin 

všechny recenze uživatele

To, že Netflix (nielen) športové dokumenty / minisérie umí, to už je takmer všeobecne známe. V minisérii o Beckhamovi využíva tradičné osvedčené postupy kombinácie osobnej výpovede protagonistu, vyjadrení priateľov i (ne)priateľov, zákulisných záberov a celé je to tak šikovne nastrihané a dramaturgicky spracované, že v podstate sledujeme klasickú Campbellovu schému "Heroe´s journey", ktorá funguje aj v tomto prípade. Na ploche 4 epizód sledujeme najzásadnejšie okamihy, vzostupy i pády, Beckhamovej cesty na vrchol, síce v skratkovitej, ale za to v uspokojivo podanej a autenticky pôsobiacej výpovedi. ()

wege 

všechny recenze uživatele

Celý den ležíte s rýmičkou, zevlíte a pak si pustíte Davida. V 11 v noci jste toho tak plní, že rozlijete čaj po celé kuchyni. Já vím, že to měl pod kontrolou a že ho to asi trošku přikrášluje, ale sakra musíte ho obdivovat za spoustu věcí. Nejenom za to, jaký byl fotbalista, to si pamatujete a měli jste ho rádi už tehdy. Sledujete ho na sítích a musíte ocenit jeho sebeprezentaci. Musel být neskutečně psychicky odolný, ten tlak médií, a hlavně to peklo, co zažíval po MS 98 bylo neskutečné. Jak v dokumentu říkají, na vrcholku hory fouká ten nejsilnější vítr. Sakra, jemu foukalo tisíce uragánů každý den a sám ve vlastní hlavě to ustál. Ten člověk musí být inspirací v jakékoliv ohledu. Líbilo se mi, jak neskrýval ani tu svoji aféru, jak sice neřekl nic přímo, ale bylo cítit z toho, že má máslo na hlavě. Jak říká, že se někdy probudil a říkal si: Jak půjdu do práce? Jak mám předstírat, že se nic neděje? Když každý den otevřel oči, že se mu udělalo zle (člověk tam úplně cítí to, že se mu udělalo zle při pohledu do zrcadla). Kéž by takový pocit měli všichni, kdo uhnou z cesty. Žádné hledání lehčích cest, žádné házení to na Viktorii. Odměnou mu je krásný a spokojený život. Člověku úplně plesá srdce, když to vidí. Velká škoda, že to tak nejde u všech. Sice občas myslel (zejména při přestupech) sobecky na sebe, ale vždy s ohledem na rodinu. Ta mu byla vždy nejvíce. Fakt v mnohém poučný dokument. (anonymní ČSFD sebeterapie volume 32). ()

djfun 

všechny recenze uživatele

Famózní góóól! Gól Davida i Netflixu, který sice točí filmy na hovno, ale seriály a dokumenty teda fakt umí! Minisérie Beckham je každopádně jedním z nejemotivnějších sportovních dokumentů, které jsem kdy viděl! A snad nikdy -kromě Nagana- jsem neměl při sledování takového dokumentu tolikrát slzy v očích... Mnoho scén jsem si několikrát vracel zpátky, ať už šlo o ty nádherné fotbalové momenty nebo vypjaté okamžiky v soukromí či za "oponou". Fotbal miluju celý život, přesto nikdy nepochopím fanatismus tupých britských fanoušků (o čemž jsme se mohli nedávno přesvědčit i v kauze Slavia), kteří Beckhamovi i jeho rodině dokázali v jistý čas udělat ze života doslova peklo za jeho fotbalový (ale také naprosto lidský) zkrat. Jeho faul byl unfair, dostal za něj červenou a to je v pořádku, ale nikdy přeci nemohl ani zlomkem zastínit to, co tenhle sportovec udělal pro Manchester, Anglii i světový fotbal. Negramotným ostrovním fanouškům však trvalo několik let, než si tohle uvědomili a začali opět vynášet svoji hvězdu do fotbalového nebe! Překvapilo mne, kolik dobového materiálu se pro tento počin našlo (hard work!), především ze soukromého rodiného archívu, z čehož je cítit, že Beckhamův otec neponechal nic náhodě a lajnoval fenomenální kariéru svého syna již od útlého dětství. Ovšem tvrdou Davidovou tréninkovou drezurou na ní má také lví podíl. Stejně, jako později sir Ferguson, který objevil jeho talent, ale jemuž se zároveň trochu divím, že byl tak konsternován vším tím mediálním a marketingovým show kolem Beckhama, když sám má největší zásluhu na stvoření tohoto idolu a fenoménu. Tenhle dokument doporučuji komukoliv, ať už vás fotbal zajímá či ne, protože lidský rozměr v něm vás stopro zasáhne! Beckhamovi vás pustí hluboko do "kuchyně" a docela teda smekám, co všechno musela "Posh Spice" za celou Davidovu kariéru kousnout. Btw, přesto, že český dabing je pověstný svou kvalitou, tohle jednoznačně dejte v originále. Za mě získává dokumentární série Beckham za tenhle rok Zlatý míč! ()

Galerie (41)

Zajímavosti (1)

  • Britský list Sunday Times provedl fact-checking dokumentu a našel několik případů zjevného upravení skutečných událostí. (Olík)

Reklama

Reklama