Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva bratři a jeden himálajský vrchol, který byl jejich snem, posedlostí i osudem... Bratři Reinhold a Günther Messnerové jsou dnes horolezeckými legendami. Vrcholem jejich horolezecké kariéry i splněním největšího životního snu se měl stát výstup na jednu z nejvyšších hor světa, Nanga Parbat. Zkušení horolezci, rodáci s Rakouska se připojili k himalájské horolezecké expedici vedené Karlem Herligkofferem v roce 1970. Celou cestu i samotný výstup ale tragicky poznamenalo několik nešťastných událostí, které se temným písmem zapsaly do dějin horolezeckého sportu... Snímek z roku 2010 natočil renomovaný německý režisér Joseph Vilsmaier a i přes smíšené reakce filmové kritiky se setkal s výrazným diváckým ohlasem a byl uveden na několika významných filmových festivalech a lze ho označit za jeden z nejzajímavějších evropských snímků o horolezectví. Pokořitele zrádného horských vrcholů Reinholda Messnera ztvárnil populární německý herec Florian Stetter, jeho mladšího bratra Günthera Andreas Tobias. (Česká televize)

(více)

Videa (5)

Trailer

Recenze (134)

venca163 

všechny recenze uživatele

Když si odmyslim, že to bylo o horách, tak to byla vlastně dost tragédie. Rámcovej příběh byl úplně zoufale napsanej (hlavně jeho nosnej pilíř "Gunter za svým bratrem vždy trochu zaostával", často úplný wtf momenty) a lezecký části taky nebyly buhvíjak zajímavý (technicky/naučně v podstatě vůbec, emočně leda až sestup). Ostatně koukam, že scénárista Reinhard Kloss nikdy nic pořádnýho nenapsal. Hudba byla absolutně mimo (klasickej neměckej nevkus), herci spíš podprůměrný a taky nechápu, proč je film z roku 2010 natočenej na starou kameru (nebo ten prašivej ala-sedmdesátky look dodělali v postprodukci, to je mi celkem fuk) - to má jako líp evokovat tu dobu? Wtf? (60%) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nemecka Kinematografia je podla mna velmi nevyvazena svojou tvorbou. Na jednej strane vznikaju kvality od Dennisa Gansela /Die Welle/, Herzoga, popripade aj Hanekeho, Leni Riefenstahl /zname filmy z 30. rokov/ alebo Til Schweigera. No a samozrejme teraz aj tento pan reziser Joseph Vilsmaier natocil vyborny film. Na druhej strane ale mam obrovsky problem s "tvorbou" Uwe Bolla. No nic, reziser Vilsmaier pripravil divakom vybornu, mystifikacnu, plne strhujucu filmovu jazdu o horolezeckej vysokohorskej ture na Nanga Parbat v Pakistane. Film ma vyraznu dejovu liniu, ktora okamzite strhne divaka, a nebude nudit ani chvilu. Kvalitny dojem z filmu dokresluju vyborne dialogy, kvalitna rezia a krasna himalajska priroda. DVD by som si nekupil, ale v telke to bola strhujuca mystifikacna podivana. 90 % ()

Reklama

Vesecký 

všechny recenze uživatele

K tomuhle filmu není co dodat. Byl to vlastně hraný dokument o odvaze a statečnosti bratrů Messnerových, o jejich splněné touze dostat se na vrchol světa. Vyprávěčský styl přispívá k důvěryhodnosti tohoto skutečného filmu. Takový byl měl být správný dobrodružný (nebo jak dnešní generace říká tím ošklivým americkým slovem thriller) film vypadat. Film, při němž člověk zůstává v neustálém napětí, ačkoliv bylo v úvodních záběrech už všechno řečeno. Jasných pět hvězdiček. ()

E=mc2 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh po ľudskej stránke. Škoda, že nie aj po filmárskej. Dvaja bratia od svojich 10 rokov snívajú a plánujú výstup na Nanga Parbat. Obom sa to napokon podarí, ale iba jeden prežije. Jeho meno všetci poznáme. Reinhold Messner. 75% (a to len preto že sa to naozaj stalo. Toš tak, keď o výnimočnom človeku - bratoch, rozprávajú priemerný filmári) ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Je naprostá pravda, co tady mnozí z vás píší, že to nevyvolalo tak silné emoce. Oproti Nordwand je to slabý odvar, ALE! hrozně moc chválím jak se pídili po důkazech, aby to co nejvíc odpovídalo pravdě. A jak nakonci dodali jak členové výpravy skončili. Konec byl možná trochu ošizený, zejména co se týče úmrtí Guntera a boje o přežití samotného Reinholda. Každopádně oba vyjímeční horolezci ;). ()

Galerie (29)

Zajímavosti (9)

  • Ako prví československí horolezci stáli na vrchole Nanga Parbatu Ivan Fiala a Michal Orolín, a to 11. 7. 1971. Vystúpili na vrchol novou čs. cestou. Expedíciu viedol Ivan Gálfy - náčelník Horskej služby. (ujec)
  • Při sestupu ve filmu dojde ke zničení rukavice, v dalších záběrech ale oba bratři mají rukavice v pořádku. (Winster)

Reklama

Reklama