Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Fantastický příběh o tajemném poslání návštěvnice z jiného světa. Dva mimozemští návštěvníci Ori - Ana a Seturi jsou dopraveni vesmírnou lodí ze vzdálené planety Tonatiu na naši Zem. Mají zde získat zázračný lék indiánského kmene Bororo, který pomůže zachránit jejich civilizaci. Oba při svém poslání zahynou, ale krátce na to se na Zemi objeví jejich navlas podobní nástupci, odhodláni toto poslání splnit. Představitelka hlavní role, Božidara Turzonovová, obdařila svou hrdinku nehybnou a přece tolik vyjadřující tváří a měkkou, téměř exoticky znějící češtinou. Jejího pozemského přítele, do nějž se během svého pátrání zamiluje, si zahrál Svatopluk Matyáš. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (132)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Kdysi mě tenhle film obrovsky zaujal, ale když jsem jej pak viděl po letech, už to nějak nebylo ono. Má to stále dobrou atmosféru, ale v dnešní době, kdy kdejaké béčko přetéká úžasnými nebo alespoň velmi dobrými triky, mi tohle připadalo trochu nedodělané. Ale ještě stále to na někoho může působit silněji než na mě (viz hodnocení některých kolegů). ()

Stejšn 

všechny recenze uživatele

V Československu se točily jen dva druhy sci-fi: komedie, které bývaly slušné, a vážné filmy, které až na pár výjimek (třeba Ikarie XB-1) byly kraviny. Bohužel Akce Bororo patří do té druhé kategorie. Jedna zajímavůstka - tenhle film jde celý stáhnout z webu Vesmírných lidí, kteří si myslí že je natočený podle pravdy :-) ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Majka z Gurunu v odrastenejšom vydaní a ešte aj účes sa vydaril ako cez kopirák, či už tmavý alebo blond. Inak je to sci-fi bez efektov, bez príbehu, len ako melancholická uspávanka. Hľadanie univerzálneho lieku na všetko v brazílskom pralese prebieha hlavne formou čítania zo zápiskov, návšteva skutočného Ria film iba mierne oživí. V závere sa dočkáme srdcervúcej romantiky, aspoň tam mohol scenár vmontovať niečo zaujímavé. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nepolíben obsahem, nepolíben komentáři, těšil jsem se na další normalizační brutku. Dle názvu s latinskoamerickým šmakem jsem to tipoval na něco špionského a tak nějak tušil, že by se to mohlo odehrávat i mimo kraj oplývajícím mlékem a strdím. Nu, celkem jsem se trefil. Ze záporáků se však kupodivu nevyklubali žádní agenti západních mocností usilujících o rozvrat socialistického pookupačního blaha u nás, ale farmaceutická společnost. No a z oné zápletky mi nejdříve spadla čelist. A nejn z ní, ale i z cizokrajné návštěvy! To jsem vážně nečekal! Chudák starej Fryč! :-). --- Z filmu se nakonec vyklube taková podprůměrná sci-fi záležitost, která není ani napínavá, ani nějak extra nadpřirozená. Naštěstí je film (nyní použiji tehdejší mluvu avšak k dnešnímu pohledu) ideologicky prakticky nezávadný a kromě snahy agentů získat lék (zřejmě hlavně proto že jej lze zneužít i jako zbraň) by člověk vůbec nepozanal, že se to točilo v na začátku sedmdesátek. Mám ale k filmu zajímavou příhodu! - K filmu jsem se nemohl dostat a byl jsem rád, že jsem na něj narazil alespoň na YTB. Ještě než začal se však na obrazovce rozsvítilo obrovské srdce a posléze se objevil obrázek s Aštarem Šeranem. Ano modří už vědí - velitelem to Vesmírných lidí, které propaguje Aštar Ivo Benda povětšinou dštskými obrázky mimozemšťanů. Ty jsou něco na pomezí naivity, kýče a náboženského poblouznění. Dle něj čekají tam nahoře v obřích lodích aby nás mohli evakuovat. Tedy ty, co ještě nejsou očipovaní a pod vlivem ještírků. Koho tohle hodně husté a vtipné sci-fi zaujmulo, doporučuji navštívit web vesmírní-lidé. Naštěstí po Aštarovi začal film a tak jsem se uklidnil, protože jsem si zprvu myslel, že jsem obětí čehosi nehumorného. Nerad si něco pouštím a pak zjišťuji, že to není ono. Skoro celý film jsem přemýšlel, proč to tam kdosi takto uploadnul a pak mi to došlo! Ori a Seturi přeci říkali, že jsou z Plejád! A z těch je i Aštar Šeran, velitel vesmírných lodí!!! No nic, jdeme hodnotit. Dávám za dva aspiriny vyrobené v továrně BAYER. * * ()

nudla 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoblíbenějších filmů od mého dětství až po současnost. Film má nádherný děj, úžasnou atmosféru a perfektní hudbu. Jako milovník klasického sci-fi v tomhle prostě to sci-fi vidím. Nechápu, kde se vzal ten názor, že pravý sci-fi film je pořádně akční, se spoustou mezigalaktických bitev proti strojům a podobně. Čemu jsem se v tomto komentáři chtěla vyhnout, jsou speciální efekty, ale nemůžu si to odpustit. Samozřejmě, že nejsou ani zdaleka srovnatelné s dnešní technikou, ale koho to zajíma? Film vznikl v takové době, v jaké vznikl a přesto je perfektní. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (22)

  • Motorový člun na Amazonce byl zřejmě zapůjčen od oddílu SNB z Orlíku, či jiné přehrady. Jedná se o typ, hojně používaný těmito jednotkami a v záběru je jasně vidět modrý maják před čelním sklem. (Scott67)
  • Rostlina, na níž je záběr v závěrečných titulcích filmu, se jmenuje Marantha leuconera (Maranta běložilná) - a pochází ze Střední a Jižní Ameriky. (VMa)
  • Dr. Junek (Svatopluk Matyáš) pilotuje Let L-200 Morava označení OK-UHB, jedná se o československý dvoumotorový letoun. Letadlo létalo až do osudového okamžiku 20. 6. 1998, kdy havarovalo na Královéhradecku. Zapsáno do leteckého rejstříku bylo 4. 6. 1968 z rejstříku vymazáno 6. 1. 1999. Dr. Junek také používá v Brazílii jako taxi Chevrolet Two-Ten z roku 1955. (sator)

Reklama

Reklama