Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1967, během války ve Vietnamu, nastupuje skupina nových rekrutů na výcvik k námořní pěchotě. Čeká je zde vojenský dril, ale hlavně tvrdý a nesmlouvavý seržant Hartman, který vojáky despoticky drezíruje a šikanuje. Mezi rekruty jsou vojíni Vtipálek, Kovboj a také neohrabaný a tlustý Leonard. Hartman ho neustále ponižuje, za jeho neúspěchy začne dokonce trestat celou rotu. Ne každý je schopen takový dril přežít a zachovat si zdravé myšlení. Leonard se uzavírá do sebe, přestává komunikovat s okolím, nakonec zastřelí Hartmana a pušku obrátí i proti sobě. Vtipálek, po čase seržant, se stane válečným zpravodajem. Dorazí k bojové jednotce, které velí jeho kamarád z výcviku Kovboj. Jednotka je cílem vietnamského odstřelovače, vojáci jeden po druhém umírají, mezi nimi i Kovboj. Vtipálek nakonec nachází střelce, kterého jeho kolega z novin, válečný fotograf, postřelí. Je to mladinká Vietnamka... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (935)

dwi 

všechny recenze uživatele

Kubrickův pohled na konflikt ve Vietnamu se po vlně filmů, kritizujících válku jako takovou, veze dál. S osobitým nadhledem zkušeného režiséra se záměrně vyhýbá klišé podobných vojenských snímků a zkouší proniknout o něco dál (s většími či menšími úspěchy). Nejspíš záměrně „rozdělil“ film na dvě části, neboť před skutečným bojem si branci užijí i svůj první „boj“ v kasárnách. Boj se sebou samotným, s krutou vojenskou arogancí (činící z obyčejných civilistů ještě obyčejněší mašiny na zabíjení). Kubrick první třetinu startuje otevřeně, nic neskrývá, dovádí scény k maximální absurdnosti. Druhá polovina filmu však působí dojmem, jakoby nevěděl, jakým směrem se má ubírat. To se projevuje hlavně v některých zbytečných scénách, které nedávají plný prostor k vyzdvižení jiných. Kdybych neviděl skvostnou Apokalypsu, možná bych s výsledným hodnocením trošku přitlačil. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Výborný realistický válečný film, jeden z nejlepších, co jsem viděla. Skvělá ukázka vojenské buzerace ve výcvikovém táboře, kdy i ti hodní kluci nakonec podlehnou a pomstí se tlustému nemotornému chudákovi za to, že za něj slíznou tresty. V části, která se odehrává už ve válce je zase nádherný příběh Kovboje, kluka, který se najednou stane velitelem, ale strachy nedokáže velet. V Ocelové vestě je mnoho témat k zamyšlení, jako ostatně v každém Kubrickově filmu. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Stanley Kubrick už měl v roce 1987 za sebou například historický film, sci-fi, drama či horor a tak se rozhodl zabrousit také do válečného žánru. Kopec ultradrsných mariňáckých hlášek, ze kterých pískalo v uších vystřídá druhá polovina z Vietnamu, která mi sice seděla o trochu méně, ale závěr s odstřelovačkou nemá chybu. Odznak míru a nápis Born to kill, vážně nejdou příliš dohromady a Kubrick mě tak opět dokázal zaujmout originálním filmem. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Název filmu se spojuje jen s jednou scénou, která je na přelomu dvou částí filmu. V první části jde o přeměnu obyčejných lidí na cvičené zabijáky jako jsou Joker, Animal Mother, Gomer, Eightball, Cowboy a další. Má v tom ruce D.I. (Lee ermey). Dokonalá autentičnost tréninkového tábora. V druhé části jsou zachyceny hrůzné scény boje ve městě Hue. Z mého hlediska považuji tento film za nejlepší válečný snímek všech dob. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Už dlouho mě film nedostal od prvních vteřin. Už dlouho jsem neviděl nikoho tak přesvědčivě zahrát magora, jako D'Onofria. Olověná vesta na vás v první půli dolehne svým tempem - nejsou tu titulky, jen vidíme řvoucího R. Lee Ermeyho. Výcvik, šikana, ponižování… to vše předtím, než se vůbec dostanou do boje. Druhá půlka je o něco akčnější, Vietnam je udělán zajímavě a opravdu mě to bavilo. Celým filmem se táhne depresivní atmosféra, která vás rozkrájí, vymáchá v bordelu války a pak složí, abyste si to pořádně užili. Full Metal Jacket je pro mě nevšední zážitek. A po tomhle můžu s klidným svědomím prohlásit to, co ostatní už vědí dávno - Kubrick je Bůh! ()

Galerie (107)

Zajímavosti (65)

  • Píseň, která hraje na začátku filmu, je z roku 1965 a nese název „Hello Vietnam“ od Johnnyho Wrighta. (Marsu88)
  • V jedné z vystřižených scén vojáci hrají fotbal. Záběr nebyl použit, protože v detailním pohledu bylo viditelné, že jim místo míče posloužila lidská hlava. (don corleone)
  • Režisér Stanley Kubrick byl známý tím, že se obklopoval pouze velmi malým štábem. Když elektrikář angažovaný na přípravu osvětlení scény dokončil svou práci, Kubrick využil příležitosti a poslal ho opravit vedení i do svého vlastního domu. (don corleone)

Reklama

Reklama