Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dnes již klasické dílo Rvačka mezi muži patří mezi nejlepší tzv. Film noir nebo-li žánru černého filmu a stal se vzorem pro mnohé filmy natočené v tomto duchu během dalších desetiletí, a to nejen ve Francii. Režisér Jules Dassin nepotřebuje k vyjádření napětí mnoho slov, černobílý obraz dodává dílu nevšední poezii a syrovost zároveň. Dassin vychází z autentického popisu prostředí pařížského podsvětí. O filmu lze směle říci, že je to vloupání zapsané do filmových dějin. Tony se po pěti letech vrací z vězení a pečlivě naplánuje poslední velkou loupež svého života. Samotné vyloupení klenotnictví proběhne podle plánu, ale pak do hry vstoupí náhoda a nepřátelský gang, který se pokusí všemi prostředky kořist ukrást. Neúprosná válka gangů si vyžádá krvavé oběti. Režisér Jules Dassin, který za svůj film získal v Cannes cenu za režii, si sám zahrál jednoho z gangsterů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (113)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Klasika filmu noir, kde Francouzi ukazují, že pochopili, o čem tenhle žánr skutečně je, a využili černobílou naprosto jedinečným způsobem. V některých chvílích minimalistické, skoro až prosté, ale celou dobu atmosférické, kdy máte pocit, že se něco musí stát, něco se musí pokazit, někdo musí umřít. Vizuálně krásné. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Výborná gangsterka s dobře propracovanými postavami utkví především skvěle zachycenou atmosférou z loupeže. Filmů s nápaditými loupežemi už jsem viděla povícero a začínají mne nudit. Rvačka mezi muži však nestaví celou pointu pouze na krádeži samotné a tím je natolik výjimečný, že dokáže zaujmout i po mnoha letech od svého vzniku. Snímek velmi zdařile spěje ke svému závěru, kde jedna drobná chyba spustí lavinu tragických událostí. ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Atmosféra filmu je výborná, rovnako aj herci, no kazili mi to niektoré drobnosti, ako prestrelky - chytenie za hruď a teatrálna vývrtka (ale v tej dobe sa tak točilo) alebo striekanie has. prístrojom do alarmu (tá pena by cez tie malé medzery neprešla). Ani samotný príbeh nie je nejaký extra, síce drsný o drsných chlapoch, ale dosť predvídateľný. ()

Rover 

všechny recenze uživatele

No, tak film noir mě nezaujal. Možná jsem filmový neznaboh, ale téměř vůbec mě to nebavilo, vlastně už jsem se těšil na konec. Pardon, jestli jsem vám zkazil hodnocení...HUDBA: Georges Auris - taková typická pro tohle období, bohužel také nic pro mě. Tři hvězdy jsou spíše kvůli tomu, že by to měl být kvalitní film, asi je, ale já ho, zatím, nedokážu ocenit. Ale scéna v klenotnictví se mi taky líbila - připomněla mi Mission Impossible:-) ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Řekl bych o stupínek lepší než Kubrickovo Zabíjení. Kromě úvodní slabší půlhodiny si snímek udržuje napětí, které graduje v doslova hektickém závěru na maximum. Stylová atmosféra tak typická pro film-noir spolehlivě podbarvuje příběh, jehož rozuzlení jsem skutečně nečekal. Samotný průběh vloupání a krádeže zůstane nezapomenutelným momentem kinematorgafie. Pro mě je tohle nejlepší zástupce svého žánru. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (40)

  • Truffaut označil dielo za „najlepší kriminálny film podľa najhoršieho románu, aký kedy čítal“. Najväčšiu hodnotu filmu videl v jeho tóne: Dassin natočil film bez kompromisov – možno nemorálny, ale hlboko vznešený, tragický, ľudský.“ (Biopler)
  • Autor predlohy Le Breton mal v kuloároch povesť dobrej znalosti gangsterského podsvetia a povestný slang pretlačil skrz scenár do povedomia širokej verejnosti. Film bol populárny i vďaka poznaniu, že grisbi znamená peniaze, chnouf sú drogy a rififi je finálne zúčtovanie. (Biopler)
  • Tridsaťminútová sekvencia lúpeže sa stala známou vďaka absencii slov a nediegetickej hudby, tá je nepoužitá v 21 minútach súvislej stopáže. Vďaka tomu vznikli nezhody medzi skladateľom Auricom a režisérom Dassinom, lebo Auric bol presvedčený, že bez hudby tak dlhá časť nebude fungovať. Hudobný podkres preto zložil, avšak Dassin ho presvedčil nepoužiť jeho výtvor, keď mu pustil sekvenciu lúpeže s doprovodom a potom tú istú sekvenciu bez doprovodu. (Biopler)

Související novinky

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

11.08.2015

4 dny, 5 míst, 47 projekcí... Unikátní přehlídka filmů noir na hradě Křivoklát se blíží mílovými kroky! Třetí ročník festivalu, věnující se širšímu pojetí noirového fenoménu, startuje ve čtvrtek 20.… (více)

Al Pacino zlodejom šperkov

Al Pacino zlodejom šperkov

19.08.2005

Režisér Harold Becker si v pripravovanom kriminálnom thrilleri RIFIFI potretíkrát zopakuje spoluprácu s Al Pacinom (na obr.). Pôjde o remake francúzskej noir klasiky z roku 1955 o zlodejovi šperkov,… (více)

Reklama

Reklama