Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska je dar a stojí za to o ni bojovat... Čtrnáct let strávil Danny Flynn v belfastském vězení. Vešel do něj jako devatenáctiletý mladíček za atentát, jehož se s ostatními členy IRA zúčastnil, vychází z něj jako dospělý muž, který ztratil nejkrásnější roky svého života a už nechce páchat násilí. Jenže z Irské republikánské armády se nevystupuje. A rozum – i rozumní lidé – Dannymu radí: Odjeď pryč! A pak je tu Maggie, dívka, kterou tehdy miloval, na kterou myslel celých těch čtrnáct let a která teď před ním stojí skutečná. Jenže to není tatáž Maggie. Je vdaná, má syna a muže ve vězení. A irská žena, jejíž muž sedí ve vězení, je posvátná, nedotknutelná. Toho, kdo by se o ni pokusil, čeká kulka do hlavy. O důvod víc, aby Danny odešel někam daleko. Ale Danny nechce odejít. Tady je doma, a tady chce teď žít. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (152)

Madison 

všechny recenze uživatele

Príliš ,,nehollywoodske" spracovanie, príliš nezábavné.... príliš nudné. Netvrdím, že politické udalosti prenesené na filmové plátno musia byť obsiahnuté divným humorom či nebodaj paródiou na tak vážnu tému. Neočakávala som žiadne ironizovanie, prikrášľovanie a zjednodušovanie. Odhliadnuc od politických intríg mi však milostná linka medzi Danielom a Emily pripadala až zúfalo nedôležitá, tupá a silená. Nemohla si Emily zobrať do partie herca, pri ktorom by sa netvárila ako kyslá uhorka? :) Film na jedno pozretie, film, ktorý mi vyšumí z hlavy skôr než sa v nej stihne udomácniť. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Očakával som, že to bude len o politike a boxovaní, ale z veľkej časti je tam zamilovaný boxer s citlivou povahou. To je trochu lepšie vzhľadom na moju averziu k výlučne športovým filmom. Boxovanie tu má svoj význam ako symbol odpustenia a zmierenia, aký to paradox. –––– Svieti Slnko. Dúfam, že prinesie mier do Severného Írska. ()

Reklama

cross 

všechny recenze uživatele

Realistycký pohled na současné Irsko a problémy uvnitř systému IRA. Slušné herecké výkony, sugestivní scény a kvalitní zpracování jsou v přímém kontrastu s mnohdy lehce primitivními dialogy a některými až moc melancholickými scénami. Výsledný dojem z kvality filmu je však nepopiratelně kladný, i když bych ho hodnotil spíš ***1/2. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně ne nejlepší film s tématikou IRA, ale i tak nadprůměrná záležitost a to hlavně (a nepřekvapivě) díky zúčastněným hercům. Rozepisovat se o talentu Daniela Day-Lewise je jak to příslovečné nošení dříví do lesa, ale on k tomu zde přidal i výborný (a uvěřitelný) sportovní výkon. Boxerské zápasy, jakási metafora pro tehdejší dobu v Irsku, jsou tak natočeny bez jakéhokoliv "rockyovského" patosu a slouží spíš jako berlička k poznání Flynnovi (Day-Lewis) osobnosti. Hlavní hvězdou je tu pro mě však Emily Watson, ale ani to není kdovíjaké překvapení, ta dáma prostě umí. Těžko říct, jakou může mít The Boxer výpovědní hodnotu o tehdejší době, jako sportovní drama však funguje výborně. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další z vynikajících "IRA" filmů. O Danielu Day-Lewisovi a Emily Watsonové nemá cenu se zbytečně rozepisovat, pouhá jejich jména zaručují vysokou kvalitu snímku. Příjemně mě překvapil Gerard McSorley v roli Harryho. Sice se říká, že hrát záporáka je to nejjednodušší v herecké branži, nicméně on se v tom opravdu vyžíval a skoro se svým známějším kolegům vyrovnal. Nemá cenu tady polemizovat nad příběhem a rozebírat, kdo má z obou znesvářených táborů větší nebo menší vinu, každopádně je ale jisté, že jde o velmi kvalitní snímek, který z hlavy jen tak lehce nevymizí. Jen malá výtka na závěr - ta poslední otázka (ptá se voják) a poslední odpověď (odpovídá Watsonová) už ve filmu být nemusely, jsou zcela zbytečné a totálně klišovité. Jinak je to bez chyby. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (3)

  • Před natáčením trénoval Daniel Day-Lewis s mistrem světa Barrym McGuiganem, který tvrdí, že Day-Lewis by se teď boxem uživil. (c.tucker)
  • Přestože se děj filmu odehrává v Belfastu, natáčelo se především v Dublinu. (skudiblik)

Reklama

Reklama