Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (385)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

A zase proti proudu... Čekala jsem krásný, emocemi nasáklý příběh o ztraceném chlapci a dostala jsem až překvapivě nevyrovnaný snímek sestavený z desítek dobrých, nicméně nefungujících scén a z nepřesvědčivých výkonů (včetně geniálního Johna Malkoviche, což zabolelo). Neříkám, že je "Říše slunce" vyloženě špatná, ale od Spielberga jsem zkrátka čekala víc než jen zbytečně protahovanou a - místy až otravnou - cestu britského (super)hrdiny. Ale i přes vlnu kritiky se film chystám zhlédnout znovu (tentokráte BEZ českého dabingu), neboť nezúčastněné odříkávání + mizerné ozvučení snímku rozhodně nepřidaly... ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Poněkud hůře jsem se stotožňoval s hlavním dětským představitelem, protože mi připadal trochu jako blázen, ale herecký výkon Christiana Balea je obdivuhodný. Občas mi nějaké scéna přišla oproti realitě až příliš přikrášlená, ale panu Spielbergovi bych to rád odpustil, jelikož kreslí opravdu nádherně poetické obrázky. Vždyť kterému režisérovi se podařilo vtisknout krásu takové hrozné věci jako je výbuch atomové bomby? ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

V niektorých okamihoch veľmi silné (úvod s postupom okupačných vojsk a chaosom v Šanghaji dokonca až čosi ako "rozcvička na Schindlera"), väčšinou však rozťahané, postupne nudné a hlavne s mimoriadne nesympatickým Christianom Baleom (tým nechcem povedať, že jeho výkon považujem za slabý - jednoducho je len nesympatický). Úchvatné obrazy zaujímavé rozprávanie nenahradia. Kniha ma zaujala viac. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Emocionálne vyspelý snímok,ktorý poteší a nesklame..!Nie príliš známy,avšak určite jeden z najlepších od pána Spielberga.Psychická sonda do života malého chlapca,ktorý si musí zvykať na nové"prostredie".Známe prvky Spielbergovej výpravy,kamery..,skvelé herecké výkony,prostredie a nevšedná psychika zúčastnených zobrazená na filmovom plátne..!Christian Bale dokázal už v tak mladom veku,že patrí medzi novodobých adeptov hollywoodského neba!Pustil som sa do tohto snímku bez nejakých veľkých očakávani a musím uznať,že ma milo prekvapil... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ríša slnka je taký malý Spielbergov klenot, stratený v obkolesení Indyho dobrodružstiev. Je zaujímavé, že publikum, ktoré Spielberga milovalo, sa v tej dobe nenechalo zlákať niečím iným a hlbším, ako zmienenými oddychovkami. Spielberg to s druhou svetovou vie a vždy vedel, Ríša slnka je v jeho filmografii rovnocenná oveľa slávnejším dielam. Baleov ksicht bol frackovský už aj zamladi, nepovedal by som podľa tohto filmu, že z neho raz vyrastie taká megahviezda. Aj keď jeho talent je tu vidieť. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (25)

  • Sir Robert Stephens v rozhovoru pro BBC uvedl, že většina jeho scén byla z filmu vystřižena. (Morien)
  • Údajne mal film spočiatku režírovať David Lean. Ten aj prejavil o látku záujem, ako je však známe, réžie sa nakoniec chopil Steven Spielberg, ktorý mal film podľa pôvodných plánov len produkovať. (Tomco)
  • Film sa aj napriek nesporným kvalitám zaradil, spoločne s ďalším Spielbergovým filmom odohrávajúcim sa počas 2. svetovej vojny (1941), medzi najmenej úspešné režisérove projekty dovtedajšej tvorby. (Tomco)

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama