Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třetí část pětidílné řady o planetě opic vypráví o třech opičích vědcích, kteří uprchnou před nukleárním výbuchem tím, že s kosmickou lodí proletí časoprostorem na Zemi do 20. století. Nejprve se stanou senzací. Pak se ale stanou nepohodlnými, protože prorokují, že civilizace bude zničena atomovými zbraněmi a opanována inteligentními opicemi. Alegorická satira, za jejíž opičí kostýmy dostal John Chambers Oscara, poukazuje na nelidské jednání lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Třetí opičí příběh sice ztrácí tu sílu předchozích dvou, ale přesto i nadále pokračuje v té hlavní linii. Tentokrát ovšem v jiném čase a relativně jiném čase. Pomineme-li, že dvě hlavní postavy představují mluvící a myslící opice (v mnohém inteligentnější než spousta lidí), jež přiletěli z budoucnosti, nejde v podstatě vůbec o klasické sci-fi, jakož spíše o sociální film, jež pokládá spoustu otázek a v souladu s předchozími díly nastavuje zrcadlo lidskému druhu. A ten pohled není hezký. Ovšem tenhle díl se od předchozích dvou trochu liší, neboť není tak jednoznačný a přímočarý a každého nutí pomyslet na to, jak by se tváří v tvář vědomí budoucí tragédie lidského druhu a celé zeměkoule obecně, zachoval a myslel sám. Neopomenutelný je také komediální a humorný rozměr filmu, Zira s Corneliem občas opravdu dost perlí. Jako závěr možné trilogie velmi ucházející film, z celkového pohledu je mnohem lepší než Do nitra Planety Opic. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Útěk z Planety opic byl bohužel jeden z nejslabších z celé série. Příběh Cornelia a Ziry v lidském světě mě nezaujal. Sice dokázal mít i lehký přesah, kdy zabrnkal na americkou strunu národní hrdosti a (ne)ohroženosti, ale jinak šlo jen o slabý průměr a moc není co chválit. Jo, masky byl stále skvělé… přesto více než dvě hvězdy nedám. ()

Reklama

adams89 

všechny recenze uživatele

Jestli jsem o druhém dílu napsal, že má šokující začátek, tak u tohoto třetího to platí dvojnásob! Minulý díl končí tím, že je Země zničena atomovou bombou, ale je zajímavé, že právě tři opice stačí včas uniknout do vesmíru a časoprostorem se vrátili zpět do současnosti! A použili k tomu zničený modul, kterým se do jejich doby dostali nešťastní astronauti! Jak absurdní že? Ještě že mezi zmíněnými opicemi byli staří známí Cornelius a Zira, protože ti tento díl tak trochu drží nad vodou. Docela se i vyvedl záporák, v podání vládního poradce. Nebudu moc kritizovat, když divák překousne již zmíněné absurdity v příběhu, tak je Útěk i celkem dobrý a zajímavý film. Ke konci narůstá napětí a citlivé povahy pak možná uroní i pár slz. Ale je velká škoda, že právě ten konec už zde není nějak rozumně ukončen a že bohužel umožnil natočit ještě dvě opravdu stupidní pokračování.50% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Myšlenkově odpovídá třetí díl opičí ságy mnohem víc románové předloze než dvojka, a tak přestože scénárista byl už evidentně trošku unavený a ždímal z tématu co se dá, vychází mi celkové hodnocení na slabé tři hvězdičky a 50 % celkového dojmu. Následující dva díly ságy už vedly zřetelně celé téma do propasti. ()

Bat55 

všechny recenze uživatele

Tentoraz to nebudú opice, ktoré budú robiť pokusy na ľuďoch, väzniť ich, poprípade zabíjať. Tentoraz sa traja opičí vedci dostanú späť do minulosti, do sveta plného ľudí, do sveta, kedy ešte opice nevládli svetu. Je zaujímavé pozorovať vzťah medzi ľuďmi a inteligentnými opicami (šimpanzmi). V porovnaní s predchádzajúcimi dielmi (Planéta opíc a Do vnútra planéty opíc) sa opice dostali na pozíciu ľudí z predošlých častí, s tým rozdielom, že ľudia sa k nim nesprávajú takým hrozným spôsobom ako opice k ľuďom v prvých dvoch častiach. Je škoda, že táto snímka nemá žiadnu akciu, u tejto série celkom nezvyk. Na druhú stranu, funguje to aj bez nej a to celkom dobre. Len pribudli nudné scény a vôbec, toto pokračovanie mi príde zbytočné. /55%/ ()

Galerie (60)

Zajímavosti (8)

  • Ve filmech Do nitra Planety opic (1970) a Útěk z Planety opic je shodně užíván jako zkázný rok 3955. V původní Planetě opic (1968) však v úvodní scéně, kdy je posádka po přistání ve vodě, odečítá Taylor z palubního počítače datum 25. listopad 3978. (Dinsberg)
  • Pre Sala Mineoa (Milo) bol make-up tak nepríjemný, že tvorcovia museli prepísať scenár a jeho postavu nechať zomrieť skôr, ako plánovali. Zároveň to bol Mineov posledný film premietaný v kinách. (m.a.t.o.)
  • Natáčalo sa od 30. novembra 1970 do 20. januára 1971, prevažne v Kalifornii. (m.a.t.o.)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Reklama

Reklama