Reklama

Reklama

Karibští piráti

  • USA Reap the Wild Wind
USA, 1942, 123 min

Hudba:

Victor Young

Hrají:

Ray Milland, John Wayne, Paulette Goddard, Raymond Massey, Robert Preston, Lynne Overman, Susan Hayward, Charles Bickford, Walter Hampden, Louise Beavers (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V tomto dobrodružném filmu vypráví slavný režisér Cecil B. De Mille příběh plný odvážného pirátství a vášnivé lásky. Přístav Key West je roku 1840 plný obchodníků, kteří profitují z nákladů ztroskotaných lodí. Jedním z nich je také úspěšný King Cutler (Raymond Massey). Loďařka Loxi Claiborne (Paulette Goddard) ho podezřívá z nekalé hry, protože Cutler je u vraku vždy jako první. Loxiin nápadník, kapitán Jack Stuart (John Wayne), je dalším podezřelým - alespoň pro žárlivého právníka Stevea Tollivera (Ray Milland). Kdo a jak bude shledán vinným, se ukáže v sérii mnoha překvapivých událostí. Kromě hvězdného obsazení (včetně Roberta Prestona a Susan Hayward) má tato překrásná námořní podívaná ještě jiné hvězdy. Jsou jimi obrovské plachetnice, které se nesou mlžnými opary, klipry, jež divoké bouře tříští o skaliska, a obří oliheň v památné podmořské bitvě. Tato grandiózní produkce vynesla filmu Oscara za zvláštní efekty. DeMillova režie pak vytvořila "silnou kombinaci milostné romance, velkolepé podívané a heroického statečnosti v úžasném provedení technologie Technicolor. (Variety) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

classic 

všechny recenze uživatele

Asi najlepší snímok,čo Cecil B.DeMille vytvoril s najvšestrannejšími nápadmi,so sokmi Rayom Millandom,ktorý o tri roky neskôr stelesnil najlepšieho opilca v dejinách kinematografie vo Wilderovom,nebezpečne návykovom počine The Lost Weekend,dalej John Wayne,klasický predstaviteľ drsných chlapíkov a sesternice Paulette Goddard a Susan Hayward,na ktoré s ľahkosťou oko dopadá... Kamera opäť nominovaná,potrpel si na to... Keby žil Demille práve teraz,zaujímalo by ma,akoby vypadali jeho počiny,lebo počas jeho prispievania do stránok kinematografie,mám pocit,že jeho prístup k filmu ako k celku je neobyčajný,výnimočný,kvalitatívne nadaný... ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Ak by sme film posudzovali bez prihliadnutia na rok vzniku, išlo by o priemerný film. Dej je plný klišé, romantická linka je taká nemastná-neslaná, postavy sa chovajú predvídateľne (až na jeden moment, kedy sa charakter jednej z postáv obráti o 180 stupňov) a naivne a triky sú úsmevné, ale v dobe svojho vzniku to musel byť špičkový dobrodružný film, v ktorom si našiel to svoje či už mužský alebo ženský divák. Takže prižmúrim obe oči. 70% ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Po dramatickém začátku se scénou ztrostkotání nastane naparfémovaná nudná více jak půlhodina plna tokání, plkání, nyvých pohledů, předvádění barvitých rób a mužných postojů. Málem se tak zabil celý film, ale druhá půle leccos zachraňuje. Scény na moři v mlžném oparu jsou okouzlující, některé jsou očividně inspirované obrazy. A podvodní scény jsou napínavé a skvěle vyvedené včetně souboje s obří chobotnicí (mám ty staré trikové scény rád). Technicolor celému filmu dodává nostalgické kouzlo. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Starý film jak zákon káže ! Tehdy po válce, to byl trhák v kinech jako prase. Vzpomínám si, že můj spolužák utekl tehdy z latiny k pokladně kina, jen aby pro nás dva zakoupil lístek na 17.30 večer. Odpoledne totiž to už bylo na celý den vyprodáno. Taková to byla sláva s Ray Millandem, Johnem Waynem a krásnou Paulette Goxddard. Žádné discotéky, žádné drogy, žádné pařby.... kina a filmy byly největší lákadla pro mládež, která přežila válku a válečné hrůzy ! ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ještě mnohem dřív, než si vzal Johnny Depp první černou tužku, aby si namaloval oční linky, tu byli tihle piráti z Karibiku. Bez lodí s vlajkou se zkříženými hnáty, naopak, coby zdánlivé opory společnosti, kořistili na lodích, které, dle jejich předešlé domluvy s posádkou, najely schválně na útesy. ___ A máme tu i všechny ingredience brakové literatury: papoušky, opičky, nepřesvědčivou chobotnici, něco jako Scarlet O´Hara (dokonce i v proslavených zelených šatech) - jen až příliš často podléhající hysterii, legrační černošskou služku, sem tam nějaký jižanský bál se skandálem a hrdinu, který infantilně břichomluvecky mluví za svého pejska.___ Ach jo, tenhle film se tak snaží být populární, až to z něho stříká i celuloidovýma ušima. ____ Jen ohled na to, kolik to muselo dát práce, mě poňouká, abych mu dala aspoň průměrné tři hvězdy. I když je to nesmyslný kýč obalený do legrační pompéznosti. / 4. 9. 14./ ()

Galerie (17)

Zajímavosti (6)

  • John Wayne během natáčení utrpěl zranění ucha, které mu zabránilo sloužit v armádě během 2. světové války. (Mol)
  • John Wayne byl moc rád, že si v tomto filmu zahrál. Byl ovšem nespokojený se svou roli, protože Ray Milland v roli Stephena Tollivera byl prý jediný "opravdový muž" v tomto filmu. (Mol)

Reklama

Reklama