foto

Ray Milland

  • nar. 3.1.1905
    Neath, Wales, Velká Británie
  • zem. 10.3.1986 (81 let)
    Torrance, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Filmový herec Ray Milland, vlastním jménem Reginald Alfred Truscott-Jones, se narodil v Neath Glamorgan ve Walesu, V. Británie dne 3.1.1905. Byl jediným synem, matka se jmenovala Elizabeth Annie Truscottová, narozena v Anglii v Birminghamu, otec správný Velšan, Alfred Jones. Vystudoval střední školu a byl členem společnosti sportovních střelců. Získal několik cen na prestižních soutěžích jako výborný střelec a jezdec. Byl čtyři roky v královské kavalerii. Reginald Alfred byl mimo jiné nadšeným divadelníkem a amatérským hercem. Když byla jeho služba skončena, pokusil se Milland o získání hereckého angažmá v Londýně. Věděl, že tak by se mohl uchytit nejen díky svému dobře znělému hlasu, ale i díky své vizáži. Ray byl pohledný, charismatický, 190 cm vysoký, tmavovlasý urostlý muž.

Do Anglie přijel v roce 1930 hollywoodský hledač talentů, který ho viděl hrát na jevišti v Londýně. Ten ho pozval na kamerové zkoušky do USA. V roce 1930 podepisuje nový filmový herec, nyní už uměleckým jménem Ray Milland smlouvu se společností Paramount Pictures. Jeho herecký rejstřík byl poměrně široký. Začínal malými a vedlejšími rolemi, nebo těm „druhým“ buď přítele, anebo rivala. V komediích, dobrodružných filmech, v mystery příbězích. Namátkou snímky TROPIC HOLIDAY, BEAU GESTE, THE DOCTOR TAKES A WIFE, ZUZANKA V NESNÁZÍCH, výborný dobrodružný KARIBŠTÍ PIRÁTI s Johnem Waynem, Paulette Goddard, MINISTERSTVO STRACHU v režii Fritze Langa, KITTY-historický, ZLATÁ NÁUŠNICE, CALIFORNIA s Barbarou Stanwyck, IMPERFECT LADY, JAMAICA RUN, nebo horror PŘEDČASNÝ POHŘEB. Byl okouzlující, sympatický, ale jeho herecký potenciál zatím neměl možnost, nebo i příležitost, aby se nějak více projevil.

Ray Milland se 30.9.1932 oženil s američankou Malvinou Weber a měli spolu syna Daniela a adoptovali dceru, které dali jméno Victoria. Toto manželství trvalo až do Millandovy smrti. Během II. světové války chtěl Miland narukovat do armády, do Air Force a chtěl se účastnit bojů, ale jeho žádost byla zamítnuta, pro trvalé poškození ruky. Snažil se tedy být prospěšný aspoň jako civilní letový instruktor pro armádu. Současně byl členem uměleckého tělesa (USO), se kterým cestovali na turné s dalšími herci a zpěváky, např. do Jižního Pacifiku, povzbudit bojující vojáky.

Byl vždy vynikající herec, ale jeho dramatické umění se poprvé dočkalo pocty až v roce 1945, kdy režiser Billy Wilder natočil s Millandem v hlavní roli film THE LOST WEEKEND a za roli spisovatele, který se stane bezútěšným alkoholikem, získal svou první a jedinou cenu Akademie pro nejlepšího herece. Další, na tehdejší dobu svým námětem velmi zajímavý film CLOSE TO MY HEART s Gene Tierney o bezdětném páru, který se snaží o adopci dítěte – rok 1951. Film tentokrát v režii Alfreda Hitchcocka DIAL M FOR MURDER (VRAŽDA NA OBJEDNÁVKU) z roku 1954, s oblíbenou Grace Kelly, kdy rozehrál perfektní, psychologickou a padoušskou hru, podpořenou pokořenou pýchou a mužskou ješitností, kterou utržil nevěrou manželky, které se chce velice promyšleně zbavit.

Od roku 1953 hraje v sérii televizních komedii MEET MR. MCNULTY, nebo v dramatické sérii MARKHAM 1959-60. Na počátku roku 1955 se pustil do samostatné režie a v řadě sedmi filmů projevil překvapující znalosti, se zajímavými výsledky. Po několika letech se znovu vrátil k práci v TV v seriálu LOVE STORY - 1970. Ray Milland natočil od roku 1929 158 filmů, na 7 se poddílel jako režiser. Jeho posledním filmem byla MASKA SMRTI, příběh Sherlocka Holmese podle předlohy A.C.Doyla v roce 1984. Ray zemřel na rakovinu plic dne 10.3. 1986 v Torrance, California ve věku 79 let.

marťan

Herecká filmografie

Filmy

1984 Maska smrti (TV film)
Serpiente de mar
1983 Cave-In! (TV film)
Hvězdolet I. (TV film)
1982 Mrtví muži nenosí skotskou sukni - a.z.
Royal Romance of Charles and Diana, The (TV film)
1981 Our Family Business (TV film)
1980 Attic, The
Survival Run
The Dream Merchants (TV film)
1979 The Darker Side of Terror (TV film)
Čas supů
1978 Blackout
Cruise Into Terror (TV film)
Hrdinové z galaxií (TV film)
Oliverův příběh
1977 Ragazza dal pigiama giallo, La
Uncanny, The
1976 Mayday at 40,000 Feet! (TV film)
Otrokáři
Poslední magnát
Rosemary má děťátko 2 (TV film)
Sahara v plamenech
Stíhači, na start!
1975 Dead Don't Die, The (TV film)
Ellery Queen (TV film)
The Swiss Conspiracy
Útěk na čarodějnou horu
1974 Zlato
1973 Dům v Nightmare Parku
Embassy
Pár bot č. 32
Terror in the Wax Museum
The Big Game
1972 The Thing with Two Heads
Žáby
1971 Black Noon (TV film)
River of Gold (TV film)
1970 Company of Killers (TV film)
Love Story
1969 Daughter of the Mind (TV film)
1968 Hostile Witness
Rose rosse per il fuehrer
1964 Confession, The
1963 Muž s röntgenovýma očima
Silver Burro, The (TV film)
1962 Panic in Year Zero!
Předčasný pohřeb
1958 The Safecracker
1957 The River's Edge
1956 High Flight
Lisbon
Three Brave Men
1955 A Man Alone
The Girl in the Red Velvet Swing
1954 Vražda na objednávku
1953 Jamaica Run
Let's Do It Again
1952 Bugles in the Afternoon
Something to Live For
The Thief
1951 Circle of Danger
Close to My Heart
Night Into Morning
Rhubarb
1950 A Life of Her Own
A Woman of Distinction
Copper Canyon
1949 Alias Nick Beal
It Happens Every Spring
1948 Miss Tatlock's Millions
Sealed Verdict
So Evil My Love
Velké hodiny
1947 Kalifornie
The Imperfect Lady
The Trouble with Women
Variety Girl
Zlaté náušnice
1946 The Well-Groomed Bride
1945 Kitty
Ztracený víkend
1944 Lady in the Dark
Ministerstvo strachu
The Uninvited
Till We Meet Again
1943 Forever and a Day
The Crystal Ball
1942 Are Husbands Necessary?
Karibští piráti
Star Spangled Rhythm
The Lady Has Plans
Zuzanka v nesnázích
1941 I Wanted Wings
Skylark
Sullivanovy cesty
1940 Arise, My Love
French Without Tears
Irene
The Doctor Takes a Wife
Untamed
1939 Beau Geste
Everything Happens at Night
French Without Tears
Hotel Imperial
1938 Her Jungle Love
Say It in French
Stíny v oblacích
Tropic Holiday
1937 Bulldog Drummond Escapes
Ebb Tide
Její milionář
Wings Over Honolulu
Wise Girl
1936 Next Time We Love
The Big Broadcast of 1937
The Return of Sophie Lang
Tři rozkošná děvčátka
Vládkyně džungle
1935 Alias Mary Dow
Four Hours to Kill!
The Gilded Lily
The Glass Key
1934 Bolero
Charlie Chan v Londýně
Many Happy Returns
Menace
One Hour Late
Orders Is Orders
The Mystery of Mr. X
We're Not Dressing
1933 This Is the Life
1932 -But the Flesh Is Weak
Payment Deferred
Polly of the Circus
The Man Who Played God
1931 Ambassador Bill
Blonde Crazy
Bought!
Just a Gigolo
Son of India
Strangers May Kiss
The Bachelor Father
1930 Passion Flower
Way for a Sailor
1929 Noční život
Plaything, The
The Flying Scotsman
The Informer
The Lady from the Sea

TV seriály

1990 Roseanne (TV seriál) - a.z.
One for the Road (S02E14) - a.z.
1977 Seventh Avenue (TV seriál)
Testimony of Two Men (TV seriál)
1976 Rich Man, Poor Man (TV seriál)
1972 Columbo (TV seriál)
Džungle ve skleníku (S02E02)
1971 Columbo (TV seriál)
Smrt nabízí pomocnou ruku (S01E02)
1959 Markham (TV seriál)
1958 Decision (TV seriál)
1953 Meet Mr. McNutley (TV seriál)
1952 Death Valley Days (TV seriál)

Dokumentární

2007 Mr. Warmth: The Don Rickles Project - a.z.
2001 Pulp Cinema
1997 The Silver Screen: Color Me Lavender - a.z.
1994 Theremin: An Electronic Odyssey
1965 The Love Goddesses

TV pořady

1969 It's Your Bet (TV pořad)
1966 The Face Is Familiar (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1968 Hostile Witness
1962 Panic in Year Zero!
1958 The Safecracker
1956 Lisbon
1955 A Man Alone

TV seriály

1961 The Dick Powell Show (TV seriál)
1960 Thriller (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace