Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Předposlední hudebně dramatické dílo Karla Svobody Dracula mělo premiéru v Praze 13. října 1995 s Danielem Hůlkou v titulní roli. Muzikál vznikl na námět románu Drákula irského spisovatele a divadelního kritika Abrahama „Bram“ Stokera (1847–1912), kterého se však drží jen velmi volně. Děj se odehrává ve středověku, 19. století a v neurčité blízké budoucnosti. Na počátku Draculovo vojsko drancuje kraj, lidé hledají spásu v klášteře, kam posléze vtrhne i Dracula. Kněz se snaží zabránit rabování, ale když v jeho náručí umírá potulný mnich, vyřkne nad Draculou kletbu a odsoudí jej k věčnému životu a touze po krvi. Po úspěšném uvedení muzikálu v Praze následovala Bratislava, Prešov, Moskva, Gdyně, Basilej, Tecklenburg, Antwerpy, Soul, lichtenštejnský Blazer a německý Rostock. Zhlédly jej už miliony diváků. K úžasnému úspěchu ještě přibylo více než 300 tisíc prodaných nosičů s nahrávkou muzikálu. V roce 1996 muzikál natočila Česká televize, která zprostředkovala dílo dalším divákům. Šlo pravděpodobně o největší životní muzikálový úspěch skladatele Karla Svobody (1938–2007). Takže i při současné televizní repríze je nesporně nač se těšit. (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

FerryCFC 

všechny recenze uživatele

Tohle je dílo, které patří mezi to nejlepší co Český muzikál mohl vytvořit. Tak fenomenální muzikál jsem snad ještě neviděl a mě jen mrzí, že když tyto představení probíhali v divadle v roce 1995 - 1998, tak já teprve šel do základní školy s kornoutem plný sladkostí, na vítání prvnáčků a sotva jsem věděl, že nějaký Hůlka a spol existují. Hůlka, Machálková, Bílá a Korn to je tak vražedná kombinace, že jen při čtení těchto jmen by se i Sherlock Holmes zapotil. Husí kůže na mě padla za dvě hodiny nesčetněkrát a být asi přímo v divadle tak se i rozbrečím. Jedním slovem nádhera... ()

PedroPo 

všechny recenze uživatele

Měl jsem ve svém životě období, kdy jsem poslouchal hlavně muzikály. A na jeho začátku byly české premiéry Jesus Christ Superstar a pak taky Draculy. Od těch jsem se pak dostal k západní produkci a vzhledem k postupující bídě české muzikálové scény u ní pak také zůstal. Dracula (taky myslím tu původní verzi v Kongresáku) může děkovat svému vzniku díky setkání kvarteta neskutečně talentovaných lidí: Svoboda - Borovec - Hes - Bednárik. Hlavně posledně jmenovaný a jeho úžasná imaginace dovedla obsáhnout jak velké jeviště, tak tolik "hvězdných" účastníků. Pro mě zkrátka Dracula znamená devadesátá léta. A přeberte si to jak chcete :) ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Podobně jako třeba helianto mám tento muzikál spojen primárně s návštěvou živého představení v Paláci kultury. Když jsem druhou polovičku představení viděl včera večer po dlouhé době v televizi, byla to taková hezká nostalgie. Ten muzikál má totiž (alespoň v porovnání s tím, co se normálně dnes produkuje pod hlavičkou muzikál) svoji kvalitu. Včera jsem si třeba připomněl, jakým plusem pro tento muzikál představuje libreto Zdeňka Borovce. Jeho texty fakt mají svoji kvalitu. Na několika místě jsem si vysloveně uvědomil, jak si Borovec dokáže hezky hrát s češtinou. No a pro Karla Svobodu je tohle asi jeho nejlepší muzikálová hudba (tedy pokud nepočítám Noc na Karlštejně). ()

Wargoo 

všechny recenze uživatele

Najlepší muzikál, ktorý som naživo videl bohužiaľ bez fantastického Jiřího Korna v novšej verzii... Celé prvé dejstvo viem naspamäť s neustáleho púšťania si MP3 tochto skvostu (staršia verzia) dookola, a myslím že to je jasný dôkaz za prvé; že som totálny dement, a za druhé; že je to ozaj skvelé ! 5*****, hudba, obsadenie, texty, príbeh. 90,046% ()

anglanek 

všechny recenze uživatele

Na jevišti Kongresového centra v Praze jej už zhlédlo více než jeden a půl milionu diváků a muzikál zaujal i na Slovensku a v Koreji. v Koreji jsem na tom nebyl ,ale v Kongresovem centru ano a nic lepšího jsem do ted nevidel a myslim,ze ani neuvidim...byl to muj první muzikal v zivote a neverim,ze to něco prekona. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (14)

  • Derniéra představení se uskutečnila 5. června 1998. Nebylo to kvůli nezájmu diváků, ale Kongresové centrum čekala dlouho odkládaná rekonstrukce před summitem MMF a Světové banky. Celkem se při prvním uvádění Draculy odehrálo 916 představení. (Pluto_petr)
  • Daniel Landa odehrál v roli Draculy pouze 14 představení. Poté z projektu odstoupil a začal pracovat na vlastním muzikálu "Krysař". (Pluto_petr)
  • Po odchodu Daniela Landy alternovali hlavní roli Draculy sólista pražského národního divadla Andrej Bezčastnyj (ten však odehrál jen pár představení, nevyhovoval jeho ruský přízvuk) a operní pěvec Petr Dopita. (Pluto_petr)

Reklama

Reklama