foto

Bram Stoker

  • nar. 8.11.1847
    Dublin, Irsko
  • zem. 20.4.1912 (64 let)
    Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Abraham Stoker bol známy írsky spisovateľ. Narodil sa v znamení škorpióna ako tretie zo siedmych detí Abrahama a Charlotty Stokerovcov. Už jeho matka mu ako malému rozprávala veľa ľudových príbehov a keltských mýtov, a to kvôli tomu, že ho neidentifikovaná choroba do ôsmich rokov držala v posteli. Možno aj to v ňom vzbudilo záujem o písanie. Po prekonaní choroby začal študovať na Dublinskej univerzite, tam sa stal futbalovou hviezdou, atlétom, študoval literatúru, fyziku, históriu a dokonca sa stal prezidentom filozofickej spoločnosti, a auditorom historickej spoločnosti.

Po škole sa stal úradníkom na Dublinskom hrade, tam ale dlho nevydržal a stal sa novinárom a divadelným kritikom. Napísal svoje prvé dielo „The Duties of Clerks of Petty Sessions in Ireland“ a uverejnil svoje prvé poviedky.

V roku 1878 sa Stoker oženil s Florence Balcombeovou. Vdety to bola priateľka írskeho dramatika, básnika a prozaika Oscara Wildea. Oscar sa pravdepodobne kvôli tomu odsťahoval zo svojej rodnej krajiny. Novomanželia sa spolu presťahovali do Londýna. Rok po tom sa im narodil syn Noel. Stoker na odporúčanie svojho kamaráta z doby keď pracoval ako divadelný kritik, začal pracovať ako herecký manažér, dostal sa do vyššej spoločnosti a zoznámil sa s rôznymi vplyvnými osobami svojej doby.

V roku 1882 vydal svoju prvú knihu, po jej úspechu ďalšiu. V roku 1897 vydal svoj najznámejší román, vďaka ktorému ho väčšina z nás pozná – Dracula. Ten je dodnes námetom pre mnohých režisérov. Začal sa nazývať aj hororový spisovateľ. Do svojej smrti v roku 1912 napísal ešte sedem románov.

Dominika "metal.storm" Kubasov

Spisovatelská filmografie

Filmy

2012 Dracula Daria Argenta - kniha
2011 This Ain't Dracula XXX - kniha
2006 Dracula's Curse - kniha
Drákulův polibek (TV film) - kniha
2002 Dracula: Stránky z deníku panny - kniha
Drákula (TV film) - kniha
1998 Mumie - kniha
Shadow Builder - povídka
1992 Drákula - kniha
1988 Doupě bílého červa - kniha
1980 Jeux de la Comtesse Dolingen de Gratz, Les - povídka
Probuzení - kniha
1979 Dracula Sucks - kniha
Drákula - kniha
Nosferatu - Fantom noci - kniha
1977 Count Dracula (TV film) - kniha
1974 Dracula (TV film) - kniha
1973 Dracula (TV film) - kniha
1972 Dracula (TV film) - kniha
Drákula roku 72´ - kniha
1971 Krev z hrobky mumie - kniha
Vampiros lesbos - kniha
1970 Hrabě Dracula - kniha
Hrabě Drakula (TV film) - kniha
Jonathan - kniha
1967 El imperio de Drácula - kniha
Gallery of Horror - kniha
Živoucí mrtvola - kniha
1958 Dracula - kniha
1953 Drakula İstanbul'da - kniha
1936 Draculova dcera - povídka
1931 Dracula - kniha
Drákula - kniha
1922 Upír Nosferatu - kniha
1921 Drakula halála - kniha

TV seriály

1966 Mystery and Imagination (TV seriál) - kniha
1955 Matinee Theatre (TV seriál) - kniha

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace