Reklama

Reklama

Americké akční filmy přelomu osmdesátých a devadesátých let měly jednu ikonu (Schwarzenegger), řadu různě populárních představitelů (Stallone, Norris, Seagal, Lundgren) a jednu hvězdu. Jean-Claude Van Damme na sebe poutal pozornost diváků i médií, neboť měl charisma, fyzické dispozice i životní příběh jak z filmu. Coby herec haněný a podceňovaný, ale zároveň nezapomenutelný a nepřekonatelný. Coby osobnost vysmívaný a vláčený bulvárem, ale přesto milovaný a obdivovaný. Film JCVD je mnohovrstevnatá hříčka, kde muž s titulními iniciálami hraje stárnoucí hvězdu jménem Jean-Claude Van Damme. Na hraně fikce, improvizace a sebereflexe se odvíjí vtipná i dojemná óda na uhrančivost béčkových filmů, lásku ke hvězdám, a především na mnohoznačnou centrální postavu... Francouzský scenárista, režisér a herec alžírského původu Mabrouk El Mechri začínal natáčením autorských krátkých filmů. V roce 2005 dokončil celovečerní debut Virgil. Toto humorné melodrama o odstrkovaném a životem těžce zkoušeném podřadném boxerovi jako by předznamenávalo režisérův druhý snímek JCVD. Mnohovrstevnatá filmová hříčka z El Mechriho učinila hlavní filmový objev roku 2008 a stala se vyhledávaným artiklem nejen žánrových přehlídek, ale také progresivních mezinárodních festivalů, jako jsou Toronto, Mar del Plata či Rotterdam. Věhlas filmu režisérovi zajistil také nabídky na práci v Hollywoodu, z čehož vzešel jeho nadcházející projekt, akční thriller S ledovým klidem, v hlavních rolích s Henrym Cavillem, Brucem Willisem a Sigourney Weaverovou. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (593)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Zpověď smutného karateklauna.. Vyzvracené kamerové filtry, nasvícení jak při termonukleárním výbuchu, až dojemná snaha o artový přesah či hloupá zápletka kolem přepadení pošty jsou tentokrát druhotné a prim hrají vyjmenovaná slova po P, která kopírují Jean-Clauedovu bohatou kariéru. Pytel (boxovací), Pysk (rozseknutý), Třpytit se a Pýcha jsou už jen stínem z minulosti, nyní je čas pro Klopýtat, Pykat a Zpytovat. Některé druhy sebereflexe však mohou snadno vyvolat i reflex dávivý - kamera suplující psychoterapeuta a hromádky popela na hlavě poté, co se člověk dobrovolně probudí z vlastního snu, totiž efekt pochopení, potažmo dojmutí, navozují jen ztěžka. Mám teď jen trochu obavy, aby Svaly z Belgie začas neudělaly tu poštu v rámci publicity doopravdy.. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Skoro jsem si i poplakal. Nejen nad návratem akčního hrdiny a působivou reminiscencí, ale hlavně nad tím, že se našel odvážlivec, který ho vytáhnul nad "bahno" videobéček a dal mu šanci promluvit jasným hlasem. Každý si svůj návrat nemůže odrežírovat jako Sly, ale Mabrouk El Mechri Van Dammeovi posloužil jako nejlepší možný mikrofon. A i kdyby tenhle film byl symbolickou labutí písní stárnoucího Belgičana, bude to happyend a důkaz o tom, že lze utéct stínu vlastní kariéry a ještě ho v žánrové odbočce hezky sejmout otočkou i s úroky. Měli bychom čekat na velký coming out i u Stevena Seagala? Po tomhle filmu bych už věřil čemukoliv. ()

Reklama

kinej 

všechny recenze uživatele

Je fajn, že se Van Dammemu podařilo natočit první slušný film. J.C.V.D. určitě mnohnásobně předčí veškerou dosavadní tvorbu tohoto belgičana. Zde poprvé ho začínám brát vážně, co se hereckého porjevu týče. Zatímco například v Kickboxerovi vyluzovaly jeho herecké kreace úsměv, zde se dá jeho emocím dokonce i uvěřit. Van Damme totiž skvěle karikuje sám sebe a ve smyslu tohoto snímku jako by byla celá jeho předešlá kariéra přípravu, na realistické zvládnutí této role.Jediné co mi na tomto filmu nesedí je, že se neumí rozhodnout zda v něn bude převažovat drama, či komedie. V té druhé sféře je film značně silnější, pokus o dosažení dramatické hloubky mi přijde zbytečný. Scény, kdy se režisér snaží diváka ponořit do psychologie zločinců, působí hluše. Jinak obrý comeback a přeju Jeanovi, nějaké lepší scénáře, než např. Inferno. ()

petero 

všechny recenze uživatele

„Nebyť Teba, John Woo by doteraz točil holuby v Hongkongu.“ Úprimne dojemná a zároveň vtipná spoveď „Je to pre mňa dosť ťažké urobiť to v jednom zábere. Viete, je mi 47...“, kedysi idola mládeže dnes upadajúceho herca, ktorému úlohy kradne Steven Seagal „Dostal tú úlohu Steven. Sľúbil, že si ustrihne cop.“ I keď si myslíte že to je nadutý somár, pozrite si to a možno aj vás príjemne prekvapí svojím najlepším výkonom aký kedy podal v dokonalom „Fuck You Hollywood“ filme. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

No ty vole tak Van Damme se rozbreci zjisti ze jeho kariera stala vesmes za hovno a hned si vsichni strikaj do textilu z toho jakej to je herec?! no to teda HAHAHA HOHOHO HIHIHI sranda musi bejt par jeho sebezpytovani mne nicmene pobavilo a hlavne ta zapletka v bance a ostatni akteri byly celkem cool tak nebudem tak zly na Zana nicmene kdyby to s tim jak se kaje myslel opravdu vazne tak by neskocil rovnyma nohama do dalsich sracek ve kterych se objevil takze opatrne s tim ()

Galerie (60)

Zajímavosti (14)

  • Začáteční scéna se točila čtyřikrát. A je točena na jeden záběr. (Karlos80)
  • Jean-Claude Van Damme má ve skutečnosti syna. V tomto filmu má dceru. (Karlos80)
  • El Mechri souhlasil s přepisem scénáře pouze za podmínky, že se on a Jean-Claude Van Damme setkají ještě před tím než začne pracovat, aby nestrávil šest měsíců práce na něčem co by pak třeba Van Damme vetoval. (3DD!3)

Související novinky

Bruce a Sigourney jako soupeři?

Bruce a Sigourney jako soupeři?

05.08.2010

Bruce Willis se zřejmě snaží trumfnout Nicolase Cage v počtu přijatých filmových rolí. Začátkem září poletí do Španělska a svěří se tam do rukou Mabrouka El Mechriho, pro kterého se drama JCVD stalo… (více)

Jessica Alba jako Bond v sukních

Jessica Alba jako Bond v sukních

29.11.2009

Zdá se, že Hollywood ji už odepsal (dokonce se mluví o restartu Fantastické čtyřky v dospělejším tónu a s jinými herci, ve třetím „fotrovském“ filmu Little Fockers na ní zbyla jen vedlejší rolička),… (více)

Van Damme bez Seagala

Van Damme bez Seagala

14.05.2009

Ale zato s britským řízkem Vinniem Jonesem. Možná je to nakonec lepší volba – Jonesovi spíš uvěříme, že je druhým nejlepším zabijákem na planetě, než nějakému hrochovi s copem. O čem je vlastně řeč?… (více)

Seagal vs. Van Damme?

Seagal vs. Van Damme?

17.04.2009

Jean-Claude si přečetl pár pozitivních recenzí na svou usoplenou zpověď JCVD a nabyl dojmu, že je opět na vrcholu a může si dovolit odmítnout Slyovu nabídku na účast v The Expendables. Vzápětí… (více)

Reklama

Reklama