foto

Bruce Willis

  • nar. 19.3.1955 (62 let)
    Idar-Oberstein, Západní Německo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Kulatá tvář, k tomu od mládí kouty ve vlasech a nakonec oholená hlava - to není zrovna ideální základ pro vstup do filmového světa plného dokonalých lidí, přesto si Bruce Willis získal své nezastupitelné místo mezi hollywoodskými idoly a drží si jej už přes dvacet let.
 
Bruce Willis, úspěšný v rolích akčních hrdinů, kteří neustále utrušují ironické poznámky, se díky svému herectví dokázal přesunout k rolím v psychologicky orientovaných thrillerech a dramatech. Image pohodového chlapíka a šprýmaře mu navíc umožňuje zavítat i do žánru komedie. S trochou představivosti se dá říct, že Bruce Willis je novější americkou verzí Jean-Paula Belmonda. Od kolegů typu Stevena Seagala a Sylvestera Stallonea jej totiž odlišuje nadhled jakoby nade vším. Jeho akční hrdinové nejsou jen chladnými zabijáky v dobré věci, ale jsou současně popichujícími sympaťáky s lidskými vlastnostmi, kteří se v bezvýchodné situaci smí rozbrečet (Smrtonosná past).
 
Říká se o něm, že se v lecčem podobá právě svým akčním hrdinům, on sám však tvrdí, že běhat po ulici s bouchačkou, hulákat a pálit na všechny strany ho moc nebaví. Nejlépe se cítí ve své roli otce tří dcer a při každé příležitosti to dává najevo. Na otázku, jak by strávil jeden den, v němž by si mohl dělat absolutně co chce, už léta pravidelně odpovídá, že by jej strávil se svými dětmi. Sám Bruce, kterému doma říkali Bruno, se narodil na vojenské základně Idar-Oberstein v Západním Německu, kde sloužil jeho americký otec David Willis a kde poznal budoucí Brucovu matku Marlen. Do americko-německé rodiny přibyl ještě syn Robert (před pár lety zemřel na rakovinu) a všichni se přestěhovali do New Jersey ve Spojených státech. Otec však s rodinou dlouho nepobyl a oba chlapci si při škole museli začít přivydělávat.
 
Bruce ještě před maturitou pracoval jako hlídač v chemičce, automechanik, řidič náklaďáku nebo u benzinové pumpy a po večerech hrával po barech na foukací harmoniku nebo byl leckdy sám barmanem, aby si mohl platit hodiny herectví. Pak se vydal do New Yorku, točil reklamy, bral úplně všechno a čekal na příležitost. Poprvé se ve filmu mihl v pětadvaceti (německá komedie Ein Guru kommt a thriller s Frankem Sinatrou První smrtelný hřích).
 
K třicátým narozeninám dostal roli v seriálu Měsíční svit, který z něj udělal miláčka (nejen) Ameriky. Tvůrci seriálu již měli smlouvu se Cybill Shepherd, která v té době měla za sebou kariéru Miss, modelky, zpěvačky i herečky, ale stále hledali toho pravého Davida Addisona. Bruce Willis dorazil na konkurz a aniž zaklepal nebo se představil, vpadl do místnosti se slovy: „dostane ten hastroš v úpadku tu studenou ochechuli nebo ne!?“ Producenti byli kupodivu nadšení tím, že bezejmenný herec pochopil, že úlohou Davida Addisona je s nadhledem řešit detektivní případy a mezitím vytáčet svou 180 cm vysokou kolegyni.
 
„Nemůžete vrátit minulost, ale nemusíte ji opakovat.“
 
Popularita mladému Willisovi zamotala hlavu natolik, že si vysloužil pověst hollywoodského bouřliváka, výtržníka, rváče a pijana, který střídá holky s každou další hospodou. Pak se ale oženil s Demi Moore (1987) a začalo se psát spíše o harmonickém hereckém páru, který vychovává tři dcery a jejich kariéry rostou. Bruce totiž dostal svoji téměř životní roli policajta Johna McClanea ve Smrtonsoné pasti, který musí zachránit rukojmí včetně své ženy ze zajetí německého teroristy Grubera (Alana Rickmana). Film se stal nezapomenutelnou klasikou svého žánru a brzy přibylo druhé a třetí pokračování. Willis se tak nominoval do kategorie skvělých chlapíků se zlatým srdcem pod tvrdou slupkou, kteří se stávají hrdiny, aniž by o to stáli. A hlavně - kteří u toho sypou jednu hlášku za druhou.
 
Obdobně stylizované postavy na něj čekaly v Posledním skautovi, kde si zahrál soukromého detektiva nebo taky v Armageddonu Michaela Baye, v němž divákům chtivým nového blockbusteru naservíroval šéfa party drsných naftařů, který spasí svět. Bruce Willis nenatočil tolik akčních filmů jako jeho kolegové a už v devadesátých letech hrál i v komediích (Smrt jí sluší, Nabitá zbraň 1) nebo se na nich podílel svým hlasem (série o vše komentujícím miminu Kdopak to mluví), přesto byl diváky považován za herce především tohoto žánru. Jeho přechod k dramatům, sci-fi a mysteriózním thrillerům byl přesto relativně snadný. Již v první polovině devadesátých let si zahrál si v Pulp Fiction a hned na to předvedl své herectví v Dvanácti opicích Terry Gilliama.
 
Své diváky tehdy varoval: „už nejsem akční hrdina. Snažím se lidi bavit. Chci být vtipný, chci diváky rozesmát nebo rozplakat. Lákají mě nezávislé filmy a romantické komedie. Nemůžu přece pořád točit stejné typy filmů. To za čas každého herce nudí a unavuje. Chci si od nich odpočnout a dělat něco úplně jiného.“ Nejvíc mu v tomto přerodu pomohlo setkání s režisérem Shyamalanem, který mu věnoval hned dvě hlavní role ve svých mysteriózních thrillerech Šestý smysl a Vyvolený. Filmy se staly diváckým hitem a veřejnost rázem nabyla přesvědčení o Willisových hereckých kvalitách, které nemohla narušit ani více či méně (ne)úspěšná válečná dramata Slzy slunce a Hartova válka. Nakonec však bývalý akční hrdina (kterým již více nechtěl být) podlehl snu o návratu ve své životní roli a obdobně jako to učinil jeho přítel Stallone s Rockym a Rambem, rozhodl se po letech natočit čtvrté pokračování Smrtonostné pasti (2007).
 
„Pro mě je důležitější jaký jsem otec, než jak mě přijímá publikum.“
 
Mnohem víc, než do určitého typu herce se Bruce Willis stylizuje do role otce tří dětí, o nichž  říká, že je vychovává tak, aby z nich vyrostli slušní a kvalitní lidé. Po rozvodu s Demi Moore v roce 2000 zůstaly dcery u matky a Bruce si pořídil další sídlo v blízkosti jejich ranče, aby mohl nadále trávit všechen volný čas s dcerkami, na než nedá dopustit. Ostatně rád pochválí i svou bývalou ženu, s níž prý vychází lépe, než v dobách jejich manželství. Několikrát to dokonce vypadalo, že se k sobě bývalí manželé vrátí, ale nakonec si Demi našla mladého přítele Ashtona Kutchera a Bruce přišel na jejich svatbu. „Rumer, Scout Laure a Tallulah Belle jsou to nejlepší, co mě v životě potkalo. Jsem rád, že s jejich matkou Demi dobře vycházím, protože naše děti nemohou za to, že jsme se rozešli. Svůj soukromý život ať si Demi řeší, jak chce, ale holky nás stejně budou vždycky spojovat,“ říká moudře Bruce. Jejich relativně dlouhé manželství se obešlo bez skandálů a přesto, že je Moore znovu vdaná, dodnes jsou jejich jména spojována a oba herci se objevují spolu s dětmi na veřejnosti. Představa budoucnosti děvčat ve filmu však Bruce ani Demi příliš netěší a tak dokonce zavedli nepsané pravidlo, že dcery mohou hrát ve filmu jen pokud tam hraje jejich matka nebo otec.
 
Od doby rozvodu se ženou, o níž se říká, že neví, co je to humor, Bruce moc štěstí ve vztazích neměl. Španělka Maria Bravo se ukázala být podvodnicí, pornohvězda Alisha Klass se ho pokusila vydírat dvacetisekundovou nahou videonahrávkou a jakási písničkářka z Tennessee tvrdí, že si ní 4 měsíce posílal zamilované e-maily, za což Bruce žaluje neznámého pachatele, který zneužil jeho e-mail. Zdrcený Bruce tvrdí, že nevěří v dlouhodobou věrnost a monogamii a snaží se chápat citový život jako sérii vztahů.
 
Willis už sice není tím bouřlivákem z doby svých začátků, přesto se rád baví a před časem se mu tak podařilo prohrát 120 tisíc dolarů v ruletě. Stále ještě také hraje na foukací harmoniku a vystupuje se svojí kapelou Accelators (mají na kontě dvě desky, z toho jednu platinovou) a kromě toho se věnuje svým podnikatelským aktivitám, v nichž se mu taktéž daří docela dobře. Například za Šestý smysl inkasoval neuvěřitelných 100 milionů dolarů, protože měl kromě honoráře dohodnutý také podíl z veškerých tržeb. O tom, že se Willis baví i herectvím, se nedá pochybovat, protože dnes rozhodně nikoli pro peníze, nýbrž pro svoji i divákovu zábavu bere epizodní role v nejrůznějších filmech (Sin City, Charlieho anjeli: Na plný plyn) a  seriálech (Přátelé, Ally McBeal). A proč ne. Své herecké kvality víceméně úspěšně obhájil a tak si dnes může dovolit střídat kariérně důležitější role prakticky s čímkoliv.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2020 Labor of Love
2019 Glass
2018 Da hong zha
Die Hardest
2017 Acts of Violence
Death Wish
First Kill
Once Upon a Time in Venice
2016 Marauders
Nebezpečný náklad
Rozpolcený
2015 Na vlastní pěst
Ruku na to
Vice
2014 Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil
The Prince
2013 G.I. Joe 2: Odveta
Red 2
Smrtonosná past: Opět v akci
2012 Až vyjde měsíc
Expendables: Postradatelní 2
Lay the Favorite
Looper
Nezahrávej si s ohněm
S ledovým klidem
2011 Catch .44
Černá mamba
Podraz
2010 Expendables: Postradatelní
I'm Still Here
Poldové
Red
2009 Náhradníci
2008 Atentát na střední
Co se vlastně stalo
2007 Grindhouse: Planeta Teror
Nancy Drew: Záhada v Hollywoodu
Neznámý svůdce
Smrtonosná past 4.0
2006 Alpha Dog
Astronaut
Fast Food Nation
Hammy's Boomerang Adventure
Nabít a zabít
Za plotem
16 bloků
2005 Rukojmí
Sin City - město hříchu
2004 Dannyho parťáci 2
Můj soused zabiják 2
2003 Charlieho andílci: Na plný pecky
Lumpíci v divočině
Slzy slunce
2002 Grand Champion
Hartova válka
True West (TV film)
2001 Banditi
2000 A Kid Becomes the Kid (TV film)
Kid
Můj soused zabiják
Vyvolený
1999 Druhá šance
Snídaně šampionů
Šestý smysl
1998 Armageddon
Mercury
Stav obležení
1997 Pátý element
Šakal
1996 Beavis a Butt-head dobývají Ameriku
Bruno the Kid: The Animated Movie
Poslední zůstává
1995 Čtyři pokoje
Smrtonosná past 3
12 opic
1994 Barva noci
Nejsem blázen
Pulp Fiction: Historky z podsvětí
Všude dobře, doma nejlíp
1993 Nabitá zbraň 1
Na dostřel
1992 Hráč
Smrt jí sluší
1991 Billy Bathgate
Hudson Hawk
Poslední skaut
Vražedné myšlenky
1990 Kdopak to mluví 2
Ohňostroj marnosti
Smrtonosná past 2
1989 Kdopak to mluví
That's Adequate
V nepřátelském poli
1988 Smrtonosná past
Západ slunce
1987 Schůzka naslepo
The Pointer Sisters: Up All Nite (TV film)
The Return of Bruno (TV film)
1985 Moonlighting (TV film)
1982 Rozsudek
1980 Ein Guru kommt (TV film)
První smrtelný hřích

TV seriály

2007 5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
2000 Přátelé (TV seriál)
Prsten (S06E23)
Paul je chlap (S06E22)
Ross a Elizabetin otec (S06E21)
1998 Zlatá sedmdesátá (TV seriál)
1997 Ally McBealová (TV seriál)
1996 Bruno the Kid (TV seriál)
1992 Jsem do tebe blázen (TV seriál)
1988 Roseanne (TV seriál)
1985 Měsíční svit (TV seriál)
Pásmo soumraku (TV seriál)
1984 Miami Vice (TV seriál)

Dokumentární

2016 Tony Bennett Celebrates 90: The Best Is Yet to Come (TV film)
2014 Altman
2013 Bruce Willis: Why the Legend Never Dies (TV film)
2012 B. B. King
2011 Po svém (TV film)
Warren Ellis: Captured Ghosts
2009 Hollywoodští rivalové (TV seriál)
2008 Rolling Stones (koncert)
Wildwood Days
2007 Americká nenasytnost (TV seriál)
Analog Hero in a Digital World: Making of 'Live Free or Die Hard'
Film o filmu - Jak se točil Neznámý svůdce
2006 The Hip Hop Project
2005 Inside the Blue Moon Detective Agency: The Story of Moonlighting, Part 2
Not Just a Day Job: The Story of Moonlighting, Part 1
Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2004 Genius - Pocta Ray Charlesovi (TV film)
'Pulp Fiction' on a Dime: A 10th Anniversary Retrospect (TV film) - a.z.
2003 Journey to Safety: Making 'Tears of the Sun'
2002 HypaSpace (TV seriál)
Inside Bandits
Pulp Fiction: The Facts
'The Sixth Sense': Reflections from the Set
Umění akce
2001 E! Rank (TV seriál)
2000 Conversations with Jon Turteltaub
Film-Fest DVD: Issue 3 - Toronto
1999 Franky Goes to Hollywood
Telling the Story of Us (TV film)
1998 Jackie Chan: My Story
1997 Film o filmu Pátý element
1996 Hamster Factor and Other Tales of Twelve Monkeys, The
1992 HBO First Look (TV seriál)
1991 Siskel & Ebert: Actors on Acting (TV film)
1990 Die Harder: The Making of Die Hard 2 (TV film)
Frank Sinatra: The Best Is Yet to Come (TV film)
1987 Biography (TV seriál)
1986 One Voice (koncert)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2014 WWE Tribute to the Troops (TV pořad)
2013 The 2013 Film Independent Spirit Awards (TV pořad)
2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2008 Mezi dvěma kapradinami (TV pořad)
2006 Tony Bennett Show! (TV pořad)
2005 Dancing with the Stars (TV pořad)
Made in Hollywood (TV pořad)
2004 Le grand journal de Canal+ (TV pořad)
2003 Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2001 Friday Night with Jonathan Ross (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
The 52nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1998 Tout le monde en parle (TV pořad)
1997 The View (TV pořad)
The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)
1994 Extra (TV pořad)
Inside the Actors Studio (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1987 Dolly (TV pořad)
The 39th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1985 The 37th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace